Annonce
Ugeavisen Haderslev

Vildt nok: Signe har pakket kufferten med menstruationskopper

Den 21-årige Signe Kalbelka tog i weekenden afsted til Tanzania med kufferten proppet med menstruationskopper. Hun er spændt på, hvordan kopperne bliver modtaget. Foto: Dorthe Rasmussen
På ganske kort tid har Signe Kabelka indsamlet 22.000 kroner hos medlemmerne i Haderslev Hertug Hans Rotary Klub til indkøb af menstruationskopper, som hun har taget med til pigerne i den by i Tanzania Afrika, hvor hun skal arbejde som frivillig de næste par måneder.

HADERSLEV: Signe Kabelka er en frisk Haderslev-pige, som med smil og gode talegaver har haft held til at samle en stor bunke penge ind hos medlemmerne af den lokale Hertug Hans Rotary Klub til indkøb af menstruationskopper.

Det er faktisk en imponerede bedrift, for de fleste holder "godt på pengene" i de fleste andre sammenhænge,  og Signe er også selv overrasket over, at det er lykkedes hende at samle hele 22.000 kroner ind til noget så specielt.

Kufferten var derfor proppet til bristepunktet med menstruationskopper (200 stk. i alt), da hun i weekenden rejste til Tanzania for at arbejde som frivillig blandt børn og unge i staten Bukoba.

Annonce

- Ja, det er lidt vildt. Det havde jeg slet ikke regnet med, fortæller Signe.

Mange Rotary-medlemmer er sikkert også blevet lidt overraskede over hendes henvendelse.

Kvindens menstruation er tabu, især i Afrika, men for Signe er det blevet en mærkesag at hjælpe andre unge kvinder, der ikke er så heldige at være født i et land, hvor man bare kan gå hen i Brugsen og købe tamponer og bind.

- I starten var min tanke at tage en stor bunke bind og tamponer med derned, men så tænkte jeg - det er jo ikke særligt bæredygtigt. En menstruationskop kan holde i op ti ti år, og den skal bare koges i vand efter brug, fortæller Signe Kabelka.

Seksualundervisning

I Tanzania skal hun arbejde for et projekt, Hekima, der drives af en lokal ildsjæl, Chui.

Et ben i arbejdet er Sexual and reproduktive health rights project, hvor unge mennesker får undervisning i sex og beskyttelse mod uønsket graviditet.

Projektets frivillige laver også opsøgende gadearbejde, ligesom Chui driver et lille center, hvor børn og unge, der bor på gaden, kan få hjælp og husly.

Signe Kabelka skal arbejde som frivillig på stedet til midt i november, og hun er spændt på, hvad de lokale unge kvinder siger til hendes tilbud om menstruationskopper.

- I dag har de bare gamle klude og beskidte T-shirts, og når de bløder, så kommer de heller ikke i skole, ligesom mange får en del følgesygdomme på grund af den dårlige hygiejne, konstaterer hun.

Selv om Tanzania er et meget kristent land, der praktiserer seksuel afholdenhed inden ægteskab, så bliver 1/3 del af pigerne gravide, mens de går i skole, så det er en ond cirkel, der er med til at fastholde mange kvinder i fattigdom og uvidenhed.

Annonce

Brænder for kvinderettigheder

Signe Kabelka har taget orlov fra sit arbejde som pædagogmedhjælper på Bostedet Vilstrupvej for at komme ud i verden og gøre en lille forskel.

- Jeg er vildt glad for mit arbejde, men jeg kunne mærke, at jeg havde brug for at komme ud og få nogle nye input. Jeg brænder for kvinderettigheder, og i det her projekt kan man virkelig gøre  en konkret forskel for at forbedre levevilkårene for en gruppe kvinder, konstaterer Signe Kabelka.

De 200 menstruationskopper, som hun har med, burde ikke være svære at afsætte, men der er en barriere i forhold til at vise kvinderne, hvordan de skal sættes op.

- I nogle områder er det lidt tabu for kvinder at stikke noget op inden ægteskab. Men de stikker altså også gamle stofklude op. Jeg skrev også til Chui (leder af projektet) om jeg ikke også skullet tage en kæmpe bunke kondomer med. Så var der en uges tavshed, inden han skrev tilbage, at det blev anset for uanstændigt at bruge kondomer i undervisningen. Deres tankegang er seksuel afholdenhed, konstaterer Signe Kabelka.

I nogle områder er det lidt tabu for kvinder at stikke noget op inden ægteskab. Men de stikker altså også gamle stofklude op.

Signe Kabelka

Hun håber, at hun kan vinde kvindernes tillid, ikke ved at være "klogere" men ved at vinde deres tillid og vise dem, at der er andre og bedre muligheder end dem, de bruger i dag.

- Det bliver vildt spændende at komme derned, for det er så forskelligt fra alt, hvad man kender herhjemme. Men det bliver også en balancegang, konstaterer Signe Kabelka.

Annonce

Uden kød og hud

I Tanzania skal hun bo ved en lokal familie, der lever som vegetarer.

Det passer Signe fint, for hun spiser heller ikke kød.

Hendes kæreste og forældre har været lidt utrygge ved, at hun tog afsted, da Tanzania er et land med mange religiøse og politiske spændinger, men Signe er og har aldrig været den bange type.

På centret er der flere europæiske kvinder, blandt andet den 21-årige Alberte fra Aarhus.

- Jeg håber, at vi kan blive sådant et dream team, der går og deler menstruationskopper ud til vores jævnaldrende dernede, og vi kan gøre en forskel i forhold til at føle dem mere komfortable med deres kvindelighed, siger Signe Kabelka.

Efter folkeskolen var hun en  på ungdomsveksling til Bolivia udsendt af Hertug Hans Rotary Klub, så hun kender til at leve i et land, hvor køn og seksualitet er et stort tabu.

Nok er der ikke blevet plads til mere end et par klude i rejsekufferten, men i Tanzania skal der købes lidt ind, for Signe er blevet kraftigt opfordret til at gå i tøj, der dækker hele kroppen.

Signe havde netop været på apoteket og tømt hylderne for menstrationskopper, da hun mødte avisens udsendte til en kop mokka på Gravene. Foto: Dorthe Rasmussen
Vognen var pakket med menstrationskopper - 200 stk. i alt. De skal deles ud til kvinderne på det ungdomscenter i Tanzania, som bliver Signes arbejdsplads de næste par måneder. Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Vagn dansede sig ind i Annys hjerte: Nu tager de til dansebal sammen hver lørdag

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Crazy Ivans spiller på Månen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Haderslev

Gør et kup: Sjældne PH-lamper kommer under hammeren

Ugeavisen Haderslev

Slesvigske Musikkorps' efterårskoncert står for døren

Ugeavisen Haderslev

På jagt efter de stærke fortællinger

Ugeavisen Haderslev

Orangeriet By Malle udvider med bæredygtigt tøj

Ugeavisen Haderslev

Ombygning: Søster Selvsving lukker café for at blive en butik med både brugskunst og legetøj

Ugeavisen Haderslev

Skide godt: Provas jagter corona-virus i dit toiletvand

Ugeavisen Haderslev

Sønderjyllands Symfoniorkester spiller Strauss’ obokoncert

Ugeavisen Haderslev

Opråb hjalp: Teaterforeningen måtte ud i kampvalg

Ugeavisen Haderslev

For små og store hunde: 19-årige Julie åbner Sesse's Hundesalon i Lavgade

Ugeavisen Haderslev

1000 cykelryttere indtager Haderslevs veje og gader. Her skal du være opmærksom

Ugeavisen Haderslev

Ild.pizza og Føtex er med til Alzheimerforeningens indsamling

Ugeavisen Haderslev

Efter en komplet makeover er graffitien tilbage på busstationen: - Det er jo noget svineri, og de tager mine penge

Ugeavisen Haderslev

Først Henning, så Morten og nu Casper: Medaljeregn i VVS-familie fra Vojens

Ugeavisen Haderslev

Dokken får endnu en beboer i 2022: Fitness World vinker farvel til Vinkelvej

Ugeavisen Haderslev

Hip, hip, hurra: Opstrammeren fejrer udvidelse med en fest

Ugeavisen Haderslev

Tine gik på pension som skoleleder: Nu er hun selvstændig psykolog

Ugeavisen Haderslev

Marianne er frivillig på Bregnbjergskolen: - Det er en kæmpe oplevelse

Ugeavisen Haderslev

Mari-Louise udstiller brudekjoler i Vojens - og drømmer om en fysisk butik

Ugeavisen Haderslev

Kvinder, der leger med ler: Keramik-kurser på Bispen hitter

Ugeavisen Haderslev

Lions Vojens donerer christianiacykel til Bregnbjerglunden

Ugeavisen Haderslev

Mette vil blive klogere på de 1,3 millioner danskere, der lever med kroniske smerter

Annonce