Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Få overblikket - så langt er Hedensted kommet mod en mere attraktiv bymidte

De første 14 borgerforslag til en mere attraktiv midtby er modtaget. Projektet er forsinket på grund af corona, men kommunen tager gerne imod flere idéer. Arkivfoto: Michael Svenningsen
14 borgerforslag til en bedre midtby er parat til at blive givet til Hedensted Kommune.
Annonce

Hedensted: Hvad kan man gøre for at skabe en mere attraktiv midtby i Hedensted?

Det spørgsmål stillede Hedensted Kommune i begyndelsen af marts byens borgere, som man i den anledning opfordrede til at komme med mindre og håndgribelige forslag til at kickstarte byudviklingen.

Indtil videre har fire repræsentanter fra borgergruppen og 10 borgere budt ind med forslag.

Hedensted Avis har valgt at følge processen - vi kalder den "Sammen om Hedensted".

Få det samlede overblik her.

Repræsentanter lagde ud

- Man kunne tegne en stribe i asfalten for at guide folk hen til forretnings- og bylivet, lyder et af forslagene fra Gitte Andersen, der er en del af borgergruppen og byens handelsformand. Arkivfoto: Michael Svenningsen

I december 2019 tog medlemmer fra borgergruppen på rundtur i midtbyens gader.

Det skete som led i den proces, der nu skal sparke nyt liv i den masterplan for Hedensted, der blev lanceret tilbage i 2016.

Det er Hedensted Kommune, der har opfordret til etablering af en borgergruppe, der skal være med til at diskutere midtbyplaner og komme med konkrete input til, hvordan man kan komme i gang med planen - sammen med byens øvrige borgere.

Her er, hvad fire repræsentanter i marts bød ind med til en kønnere og mere funktionel midtby:

"Repræsentanter fra borgergruppen: - Bedre skiltning, lysere tunnel, tydeligere parkering og mere grønt til midtbyen".

Noget på Bytorvet

Christina Rehmeier, der er gymnasielærer på Campus Vejle og bosat ved Brdr. Michaelsens Torv mener, man bør gøre noget på bytorvet, så det fremstår mere grønt og tiltalende. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Den første borgeridé kom fra Christina Rehmeier, der er gymnasielærer på Campus Vejle og bosat ved Brdr. Michaelsens Torv:

De første borgeridéer på bordet: - Industrielle Hedensted trænger til grønne rum og popup-legepladser

En grønnere by

Ægteparret Mette og Simon Lundsgaard ønsker at bringe mere natur ind i midtbyen. Privatfoto: Simon Lundsgaard

Ægteparret Mette og Simon Lundsgaard har foreslået, at man udlægger nogle af de arealer, som i dag er græs eller belægning til arealer, der vil fremme biodiversiteten:

Ægtepar: - Bring den lokale natur ind i bymidten

Gerne mere for de unge

De unge trænger til en skater- og løbehjulsbane, mener Hedensted-borger Mona Christiansen. Arkivfoto: Morten Pape

Mona Christensen har i mange år manglet et område til de unge, hvor de kan løbe på skateboards og rulleskøjter:

Hvorfor har byen ikke en skaterbane? Det har manglet i mange år

En pænere skolesti, tak

Et andet borgerforslag går på at forskønne stien ved kirkegården og Hedensted Skole. Arkivfoto: Morten Pape

Stien, der løber fra Østerbrogade til Østre Ringgade mellem kirkegården og Hedensted Skole, er meget befærdet. Den kunne med rette gøres pænere end den fremstår i dag, mener Knud Erik Knudsen:

Ny idé til bymidten: Forskøn sti mellem skole og kirkegård

Seks øvrige forslag

Meningen er at sætte gang i midtby-forskønnelsen med åbningstræk, hvor en række af borgernes idéer her skal i spil. Arkivfoto: Morten Pape

Derudover har avisen modtaget seks forslag.

Idéerne lød blandt andet på at skabe runde bænke til Brdr. Michaelsens Torv. En anden har foreslået at genetablere tidligere sandkassen og hængekøjen på stedet, da det skabte en del liv, lyder det. Cafémiljøer og skulpturer og granitsten til at sidde på er blandt andre forslag til torvet.

I redaktions-postkassen er der også landet flere forslag til at lysne eller male tunnelen under banen, og projekt skaterbane til ungdommen er der også opbakning til af flere borgere. Og så er der kommet forslag ind, der vil lade ungegrupper fra bofællesskaber, sportsklubber med flere plante blomster i midtbyen, som de skal have til opgave at vande og passe.

Blandt de indkomne forslag er også tai chi for ældre på Trykkerigrunden og at spærre vejen af mellem Brdr. Michaelsens Torv og SuperBrugsen samt at udlægge rødt asfalt for at fartsænke bilerne i midtbyen.

Der er penge nok

Det er stadig muligt at sende forslag ind til Hedensted Avis, der så sørger for at bringe idéerne videre til Hedensted Kommune. Avisen kalder byudvikling- projektet "Sammen om Hedensted" og følger nøje processen fra start til slut. Illustration: Julius

Det er ikke mangel på finansiering, der har været en hindring for at komme i gang med at forskønne Hedensted-midtby. Derimod er der ikke mindre end 46 ubrugte millioner kroner tilbage at være kreative for.

I 2016 blev der i budgetforliget afsat i alt 77 millioner kroner til midtby-forskønnelse i centerbyerne Hedensted, Tørring og Juelsminde - 77 millioner kroner, der langt fra er blevet brugt, og slet ikke i et tilstrækkeligt omfang af Hedensted, viser de projekter, der hidtil er blevet udfoldet, og som i alt for de tre byer tæller 30 millioner kroner - 8.615.000 kroner for Hedensteds vedkommende.

Det har nu fået Hedensted kommune til at bede om borgernes hjælp:

Opråb til Hedensted-borgerne: : - Byd gerne ind - mindre tiltag og idéer skal sætte skub i hele den store midtbyplan

Stadig plads til forslag

Sidder du med forslag, kan man stadig nå at byde ind:

"Sammen om Hedensted" - her kan du aflevere dine idéer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce