Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Nyt kor synger sig tilbage til hverdagen

11 spirende korsangere med lungesygdomme mødte torsdag eftermiddag op til første sangtræning i Sundhedshuset i Løsning. Foto: Michael Svenningsen

En række lungepatienter mødes i et såkaldt lungekor, hvor vejrtrækningsøvelser og træning af mellemgulvet giver luft til at få overskud til hyggelige hjertestunder.

Løsning: Der blev hostet mere end vanligt mellem vers og sange, da et dusin mænd og kvinder tirsdag eftermiddag for første gang fyldte Sundhedshuset i Løsning med toner som et nyoprettet kor.

Og det er langt fra ilde set, for koret handler ikke bare om glæden ved at synge sammen - der er i lige så høj grad tale om decideret træning til at kunne komme gennem hverdagens små og store opgaver.

Fælles for alle korets medlemmer er nemlig, at de i en eller anden grad er lungepatienter og som en konsekvens døjer med af have luft nok til gåture, leg med børnebørnene eller havearbejde.

I hvert fald indtil der kan høstes frugterne af vejrtrækningsøvelser og "styrketræning" til mellemgulvet.

- For mig har det givet en større lungekapacitet, og hvis jeg får problemer med luften, ved jeg, hvordan jeg stille og roligt kan få styr på min vejrtrækning. Før var det utænkeligt, at jeg skulle finde støvsugeren frem, men nu kan jeg tage rummene enkeltvis. Jeg har kort sagt fået min dagligdag tilbage, siger Lene Hartmann fra Hedensted, som har været del af et tidligere lungekor.

Selvom lungekoret er helt nyt, har Lene Hartmann fra Hedensted rigeligt erfaring. Hun var nemlig også del af det forudgående ph.d-projekt, der lagde kimen. Foto: Michael Svenningsen

Vinde identiteten tilbage

Koret er en udspringer af ph.d-projektet Sing a Lung, der undersøger KOL-patienters gevinster ved at synge. I den forbindelse blev der oprettet nogle testhold i Hedensted med operasanger Rikke Damkjær som underviser. Da holdene havde udtjent deres forskningsmæssige formål, besluttede hun sig for egenhændigt at samle stafetten op og oprette et særskilt lungekor.

- Vi hører fra patienterne, at de får et højere iltindhold i blodet, og at de helt subjektivt også har større overskud. Bare sådan noget som at lære, man skal fokusere på at puste ud i stedet for ind, har stor betydning. Det er en alternativ form for træning, men med en gedigen faglig tilgang fra engelske eksperter, sagde Rikke Damkjær.

Blandt førstegangssangerne i koret var tirsdag eftermiddag Harry Holm Frederiksen fra Aale, som kæmper med, at der ophober sig CO2 i lungerne. Som uddannet kirkesanger er det nærmest identiteten, han forsøger at vinde tilbage.

- Det vil betyde meget for mig at kunne komme på niveau igen, for i forvejen har jeg ikke meget fysik tilbage. Forhåbentlig er det sangen, der kommer til at bære mig fremad i mange år endnu, sagde han.

Der er ifølge Lungeforeningen et lungekor i 43 danske byer. Koret i Løsning øver hver tirsdag kl. 16, og der er fortsat plads til nye medlemmer - også selvom man ikke har en lungesygdom.

Foruden selve stemmetræningen bliver der også brugt tid til at opvarme og løsne overkroppen op. Foto: Michael Svenningsen
Der er kun én regel, når lungekoret synger; ingen julesange. Til gengæld bliver der bidt skeer med både engelske, tyske og svenske tekster. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

To unge mænd sigtet for overfald på 37-årig

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Ja til mere tillid til personalet og nej til trafikale hovsaløsninger

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Interesse for at drøfte fjernvarme i Juelsminde: Visionsråd har indkaldt til borgermøde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Nu flytter flygtningene ind: Her er fem ting du kan gøre for at tage imod dem

Hedensted/Juelsminde Avis

Seniorrådet i Hedensted Kommune: Analyse af friplejehjem er for snæver

Hedensted/Juelsminde Avis

Grundlovsmøde på Rohden Gods

Hedensted/Juelsminde Avis

Street food festival er klar igen

Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted og Odder får hver otte millioner til lokal udvikling: Hør hvordan du kan bidrage til at fordele pengene

Hedensted/Juelsminde Avis

Det er dejligt endelig at se, at nogle medlemmer af regionsrådet faktisk er lydhøre for problematikken omkring responstider

Hedensted/Juelsminde Avis

13-årig cyklist i uheld med 15-årig på knallert

Hedensted/Juelsminde Avis

Sækkepibe og trommespil i Bjerre

Hedensted/Juelsminde Avis

22-årig mistede herredømmet over sin bil og endte i grøften: Så blev han anholdt for spirituskørsel

Hedensted/Juelsminde Avis

Hader du også mælkebøtter? Derfor venter kommunen med at klippe

Hedensted/Juelsminde Avis

Satte tape for overvågningskamera og stjal 30 rammer cola fra Netto

Hedensted/Juelsminde Avis

Tip fra naturvejlederen: Skønsang i sommernatten og sjældne blomster

Annonce