Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Udfasning af alle oliefyr i kommunen kan spare miljøet for over 11.000 tons CO2 årligt

Et nyt rækkehus-projekt i Vestergårdsmarken i Hornsyld skyder op af jorden for tiden. Varmeløsningen klares af Løsning Fjernvarme, selv om der endnu ikke er fjernvarme i Hornsyld. Løsningen bliver opvarmning via varmepumper, som både bliver installeret, drevet og serviceret af Løsning Fjernvarme. Et godt eksempel på de kollektive, grønne varmeløsninger, som er på vej i Hedensted Kommune. Foto: Mads Dalegaard
Der er 3317 ejendomme med naturgas og cirka 2200 med oliefyr i Hedensted Kommune. Det er ikke klimavenlig opvarmning, og derfor har borgerne været inviteret til virtuelle møder om mulighederne for at skifte til grønnere varmekilder.
Annonce

Hedensted: Danmark er i fuld gang med at omstille til en mere bæredygtig energiforsyning. Speederen er trådt i bund på mange forskellige fronter for at reducere vores udledning af CO2, og det er ensbetydende med pænt store statstilskud, hvis man vælger selv at investere i den grønne omstilling. Herunder det at skifte fra oliefyr eller fastbrændselsfyr til et mere klimavenligt alternativ.

- Hvis man eksempelvis sløjfer alle af de oliefyr, der er i kommunen, så svarer det til, at vi sparer miljøet for over 11.000 tons CO2 årligt. Det er dog en sjat. Og der er god økonomi i at skifte, idet de mere klimavenlige opvarmningsformer er meget billigere i drift, ligesom der er fine tilskudsmuligheder til at konvertere. Alt sammen noget vi gerne ville brede ud til borgerne med hjælp fra en ekstern energirådgiver og to lokale interessenter på to nyligt afholdte webinarer, siger Merete Valbak, der er klimakoordinator i Hedensted Kommune.

Annonce

Kollektive løsninger

Det første webinar var rettet mod husejere med oliefyr, mens det andet var målrettet lokalsamfundene i kommunen. Ikke mindst i forhold til, hvordan man kan skabe kollektive løsninger i landområder, hvor der måske er lidt langt til en fjernvarmeløsning.

Ved det første webinar var der 120 tilmeldt, men kun 90 deltagere, da der ikke var plads til alle i det "virtuelle mødelokale", mens der var 12 deltagere ved det andet webinar. De 12 deltagere repræsenterede cirka 10 lokalsamfund i kommunen.

Annonce

Pilotprojekt i Daugård

Henrik Narud fra Daugård, der er medlem og kommunens Klima- og Energiråd, slog på webinaret til lyd til for, at disse varmekonverteringer ikke nødvendigvis er et individuelt anliggende.

- Jeg tror, at vi i langt højre grad skal kigge efter fællesløsninger lokalt. I Daugård kører vi lige nu et pilotprojekt, hvor vi via et nystiftet andelsselskab vil lave et jordvarmeanlæg for en fem-ti huse, der ligger tæt på hinanden. Det er da meget bedre, end at vi alle sammen køber en varmepumpe hos Harald Nyborg, som man så selv står med hele ansvaret for. Der er også god økonomi i, at man går flere sammen om en klimavenlig varmeløsning. Oven i hatten giver det da også livskvalitet, at man laver nogle fællesprojekter med sine naboer, sagde han blandt andet på mødet.

Annonce

Gode fællesløsninger

Formanden for Løsning Fjernvarme, Anders Møller, kunne for sin del fortælle om flere igangværende projekter, der netop handlede om at finde gode fællesløsninger lokalt til glæde for både folks pengepung og miljøet.

Blandt andet Vejlefjordcentret ved Stouby, som står med et umoderne naturgasanlæg.

- Her er vi konsulenter på opgaven, og det handler om at finde en meget stor varmepumpe til centret, sagde Anders Møller, der også nævnte Stjernevejskvarteret i Løsning.

- Her har vi et meget spændende projekt med at få over 200 husstande til at konvertere fra naturgas til fjernvarme, og det ser heldigvis ud til, at opbakningen er tilstrækkelig stor. Vi har også fået en forespørgsel fra Øster Snede omkring en mulig fjernvarmeløsning der, og det skal vi da have kigget på, sagde Anders Møller.

Annonce

Grøn varme til 18 rækkehuse i Hornsyld

Han nævnte også et igangværende rækkehusprojekt på Vestergårdsmarken i Hornsyld, som er et godt eksempel på, at der ikke behøver at blive tænkt i nedgravning af store fjernvarmerør for at indgå i et samarbejde med et fjernvarmeselskab.

- På Vestergårdsmarken i Hornsyld bliver der opført 18 rækkehuse, og her har vi sagt ja til at forsyne husene med varme fra varmepumpeanlæg, som vi både installerer, driver og servicerer, sagde Anders Møller, der heller ikke ville afvise, at Løsning Fjernvarme på et tidspunkt også vil tilbyde individuelle løsninger udenfor det eksisterende fjernvarmenet.

Annonce

Individuelle løsninger

- Jeg ved, at der er et varmeværk på Norddjursland, der laver individuelle varmepumpe-løsninger med fuld service. Der er vi ikke helt endnu, men jeg vil bestemt ikke afvise, at det er noget vi kommer til at se hos os også, sagde formanden.


Jeg ved, at der er et varmeværk på Norddjursland, der laver individuelle varmepumpe-løsninger med fuld service. Der er vi ikke helt endnu, men jeg vil bestemt ikke afvise, at det er noget vi kommer til at se hos os også.

Anders Møller, formand for Løsning Fjernvarme


På Vestergårdsmarken i Hornsyld er varmeværket desuden involveret i et klimavejsprojekt i samarbejde med Hedensted Kommune og VIA Horsens. Her byggemodnes seks, grønne kommunale grunde, som både skal håndtere områdets overfladevand og producere varme og køling til boligerne via et jordvarmeanlæg.

Merete Valbak opfordrer til, at man sætter sig sammen ude i de forskellige lokalsamfund for at snakke mulige scenarier vedrørende klimavenlige varmeløsninger - både i energiklynger og individuelt - og at man både i kommunen og på regionalt og nationalt plan står klar med både råd og vejledning til, hvordan det kan lade sig gøre både økonomisk og praktisk.

De tre trin - og andre grønne varme-tips

Ifølge SparEnergi.dk er der tre trin man skal fokusere på, idet man skal gøre sin bolig mere klima- og energivenlig.

Trin 1: Kig på boligens ydre for at få en status på dens evne til at holde på varmen. Her kan det være en god idé at få indhentet ens energimærke-rapport, idet den typisk foreslår forbedringer i den retning. For eksempel bedre isolering af lofter og ydervægge og/eller skift af vinduer, hvis boligen ikke er ordentligt isoleret. Vinduer kan i det hele taget medvirke til at varme huset op, hvis de har en fornuftig størrelse og placeres rigtigt i forhold til solens stråler.

Trin 2: Overvej en ny opvarmningsform. Kig på hvad det vil koste at konvertere til en mere klimavenlig opvarmningsform. Herunder hvor meget du kan spare økonomisk/energimæssigt på årsbasis. Dermed kan du også regne ud, hvornår din investering er tjent hjem igen.

Trin 3: Kig på dine vaner. Sluk lyset i de rum, som du ikke opholder dig i, og hvis der er 30 grader indenfor så skru ned og tag en trøje på.

Der findes et hav af gode råd og andre nyttige oplysninger på SparEnergi.dk - herunder også gør-det-selv-videoer. Man kan også ringe til SparEnergi, og få svar på sine spørgsmål. Det kan ske på 31 15 90 00.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Butikker takler nedlukning vidt forskelligt: Nogle lukker helt andre har fuld gang i webshoppen

Annonce