Annonce
Horsens Posten

10-årige Frida Varberg kæmper for klima og velgørenhed

10-årig Frida Varberg fra Stensballe har samlet skrald og flasker i et år sammen med syv klassekammerater. De har dannet gruppen "Red vores Planet", RVP, hvor alle, der har lyst, kan være med. Foto: Line Kyed
Frida Varberg fra Stensballe bruger frikvarterer og fritid på idéen "Red vores Planet", RVP. Hun har samlet skrald og flasker i et år sammen med syv klassekammerater.

Horsens: Hun er blot 10 år, men stifter af gruppen "Red Vores Planet".

Frida Varberg fra Stensballe har i et år samlet skrald og flasker sammen med andre klassekammerater i gruppen, der kalder sig "Red Vores Planet", RVP.

Til at begynde med udgjorde den gruppe, der i dag tæller i alt otte elever fra 4.a på Stensballe Skole, blot Frida Varberg og en veninde.

Det er et år side, og meget er sket siden da:

- Det begyndte med, at jeg og en veninde samlede skrald, og så er det blevet til RVP, hvor vi lige nu er otte, der både samler skrald i frikvartererne og finder flasker. Panten donerer vi til velgørenhed, fortæller Frida Varberg.

Medlemmerne i RVP

Gruppen RVP, Red Vores Planet, består af otte medlemmer fra 4.a på Stensballe Skole.

Medlemmerne er:

Alma Pilgaard Bentzen.

Ea Thim Juhl.

Freja Sandbjerg Simonsen.

Freja Svorin Leander Gylling

Freya Fogh Falle Kofoed.

Frida Varberg.

Noah Brændgård Debel.

Silja Gjesing Antvor.

Annonce

Som et hold

Hun designer og syer badges til medlemmerne i gruppen, hvori ingen bestemmer mere end andre, fortæller hun.

- Vi gør det her sammen som et hold, og vi synes, det er sjovt at stå sammen om det.

- Det godt for vores planet at tænke på miljøet og hinanden, og derfor bliver vi også ved med at bruge frikvartererne på det. Og så bruger jeg min fritid på at sy og designe forskellige "Red Vores Planet"-ting - hårpynt og bogmærker, siger hun.

Hun er glad for den opbakning, hun og vennerne får fra skolens lærere, fortæller hun.

- Når de går forbi os, roser de os. Det er da rart. Også mine forældre synes om idéen, og de er faktisk begyndt at tænke mere på miljøet. For eksempel køber vi ikke længere plastik-sugerør, siger Frida Varberg og smiler.

Entusiasmen har også Frida Varbergs lillebror taget til sig. I hvert fald har han sammen med nogle af sine klassekammerater netop været på skraldejagt for en dag.

- Selvom det kun er en enkelt dag, de har samlet, er det rart, han synes om det, jeg laver. Han siger, det er en sej idé, siger Frida Varberg.

Annonce

Med som ambassadører

Næste skridt er nu at få flere med i gruppen. Derfor er Frida Varberg i gang med at lave en tilmeldingsseddel, som hun og gruppens medlemmer vil dele ud på deres årgang.

- Eneste regel er, at man skal gå op i det. Der var en, som gerne ville være med for at få en badge. Det gik ikke, siger Frida Varberg.

Går det godt, håber hun også at kunne åbne for både ældre og yngre elever. Men den plan ligger længere ude i fremtiden, fortæller hun.

Derimod har gruppen lige fået en henvendelse fra Fridays for Future (en international bevægelse, etableret af den svenske skoleelev Greta Thunberg, hvor skoleelever og studerende på fredage demonstrerer for grøn omstilling og en øget handling i forhold til globalopvarmning, red). Fridays for Future har tilbudt Frida Varberg og de øvrige RVP-medlemmer at blive ambassadører.

- Det er gennem min mor, at nogle af de, der er med, har hørt om os. Jeg blev vildt glad og vil gerne være med til at gøre endnu mere for klimaet.

- Men selve det der med at demonstrere, skal vi ikke. Det synes min mor heller ikke, vi er store nok til endnu. Lige nu glæder jeg mig bare til at blive medlem og lave forskellige klima-events, siger Frida Varberg.

Frida Varberg er glad for den opbakning, hun og vennerne får fra skolens lærere og fra sine forældre. Foto: Line Kyed
Et "Red Vores Planet"-bogmærke og to badges, som Frida Varberg selv laver. Foto: Line Kyed
Frida Varberg håber, at RVP en dag kan vokse sig endnu større, fortæller hun. Foto: Line Kyed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nej tak til bearnaisesovs og brune kartofler - Winnie Rahbek kan ikke se sig selv andre steder end som ansat i Bog & idé

Annonce