Annonce
Horsens Posten

480 ton sten hældes i fjorden for at skabe et bedre vandmiljø

480 ton sten bliver i disse dage lagt ud i Horsens Fjord. Planen er, at de skal være med til at hjælpe til mere liv i fjorden. Arkivfoto: Nicolai Svante Skovgård
Efter planen får både dyr og planter bedre levevilkår i Horsens Fjord med udlægningen af mange ton sten.

Horsens: 480 ton sten er i disse dage ved at blive lagt ud i Horsens Fjord.

De mange sten, der lægges ud tre forskellige steder i fjorden har et helt særligt formål. De skal nemlig sikre gode forhold for tang og muslinger og give skjul til småfisk og skaldyr, så de får bedre vilkår for at leve i fjorden, oplyser Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

Arbejdet med at lægge stenene ud begyndte mandag, og det fortsætter tirsdag og onsdag.

Stenene, der bliver lagt ud, stammer fra lokalområdet. En del af dem er blevet doneret af Wittrup Seafood A/S, der har fået stenene i net under muslingeskrabning. De lægges ud i et samarbejde mellem Horsens Kommune og Partnerskabet til restaurering af Horsens Fjord, og Jan Karnøe, der er formand for partnerskabet, har store forventninger til, at udlægningen af stenene kan give et bedre vandmiljø.

- I fjorden er der store områder med ren sandbund, og her er der ikke ret meget, der kan leve. Derfor lægger vi sten ud, så vi giver flere dyr mulighed for at leve på bunden. Når der er sten, kommer der bl.a. flere muslinger og mere tang. Det giver mad og skjul til fisk og skaldyr samt bakteriebelægninger, der øger fjordens evne til at rense sig selv, og på den måde forbedrer vi både vandmiljøet i fjorden og skaber større biodiversitet, forklarer Jan Karnøe i pressemeddelelsen.

I juli blev der plantet omkring 10.000 ålegræsplanter i Horsens Fjord for at hjælpe vandmiljøet. Nu lægger kommunen 480 ton sten ud i fjorden af samme grund. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

Flere virkemidler

Udlægningen af sten er ét af de virkemidler, partnerskabet arbejder med i fjorden.

Inden dette projekt blev der i juli 2020 plantet 10.000 ålegræsplanter og udsat 10.300 stk. skrubbeyngel - også med det formål at forbedre forholdene i fjorden.

Stenene bliver lagt ud i to til fire meters dybde på tre forskellige felter. De to felter er på 6,3 hektar og ligger mellem Sejet og Vester Bisholt. Det tredje er på 1,4 hektar og ligger ud for Egehoved ved sydvestspidsen af Alrø.

- På disse områder er der sandbund i dag, og her vil vi gerne skabe en forandring ved at lægge sten ud. Kombinationen af ålegræs og sten i fjorden er rigtig god. Ålegræsset giver fine skjulesteder for småfisk, mens sten giver meget bedre vilkår for muslinger, fordi de kan fæstne sig på stenene. Vi vil gerne have flere muslinger i fjorden, for de renser vandet, fordi de æder alger. Når det sker, får ålegræsset bedre vilkår, fordi græsset kræver lys, så de to ting supplerer altså hinanden rigtig godt, forklarer Jan Karnøe.

Effekten af udlægningen af stenene vil i de kommende år blive fulgt af partnerskabet i samarbejde med Biologisk Institut på Syddansk Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nej tak til bearnaisesovs og brune kartofler - Winnie Rahbek kan ikke se sig selv andre steder end som ansat i Bog & idé

Annonce