Annonce
Horsens Posten

Alle restriktioner forsvinder, og covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom: Hvad betyder det egentlig for horsensianerne?

Rock Festival Horsens havde sidste weekend mulighed for at lukke 2500 mennesker ind i én corona-zone. Alle skulle vise coronapas og være registreret i tilfælde af smittesporing. Fra 10. september kan der afholdes festivaler og koncerter uden krav om coronapas. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Covid-19 vil fra 10. september ikke længere blive kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og derfor forsvinder alle restriktioner. Det vil gøre det nemmere at mødes, men ellers ikke give store forandringer, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Horsens: 10. september er det slut - måske midlertidigt, men forhåbentlig for altid - med at kategorisere covid-19 som en samfundskritisk sygdom.

Sundhedsministeriet har fredag meddelt, at regeringen ikke vil forlænge kategoriseringen, som dermed udløber, hvilket også betyder, at alle restriktioner ophører. Baggrunden er den store tilslutning til vaccinationen og den omfattende kontrol af epidemien og smitten.

Hvad betyder det så for en helt almindelig horsensianer? Er det slut med at tænke på coronavirus? Og hvad betyder det i forhold til at blive vaccineret?

Annonce

Det første har avisen spurgt borgmester Peter Sørensen (S), der har stået i spidsen for kommunens krisestab under pandemien, om.

- Vi kan mødes mere, og det bliver nemmere for restaurationsbranchen, men for den almindelige horsensianer vil det ikke være den store forandring, for vi lever næsten allerede en normal hverdag – det er indtil videre bare blevet taget i små skridt og med nogle bump på vejen, siger han.

God signalværdi

Mange af de restriktioner, vi har levet med, er ganske rigtig ophævet inden for de seneste måneder eller vil blive det 1. september. Derfor er det kun krav om coronapas i nattelivet samt til arrangementer med over 2000, som nu ophæves 10. september frem for 1. oktober.

Fra 10. september vil der ikke være krav om coronapas i nattelivet. Det krav skulle ellers først være ophævet 1. oktober. Arkivfoto: Morten Pape

Peter Sørensen fremhæver i højere grad signalet i udmeldingen:

- Det er en god dag, fordi man fra central side ikke længere vurderer covid-19 til at være en samfundskritisk udfordring, og det er glædeligt for os alle, at vi kigger ind i en normaliseret hverdag. Men samtidig skal man jo være opmærksom på, at smitten stadig vil være her, siger han. siger han.

Annonce

Stadig covid-19 i samfundet

Det sidste besvarer meget fint det næste spørgsmål: Nej, det er ikke slut med at tænke på coronavirus.

At den ikke længere er en samfundskritisk sygdom betyder, at den ikke anses som værende til fare for væsentlige funktioner i samfundet såsom sundhedsvæsnet. Og at der ikke kan indføres regler som forsamlingsforbud, krav om coronapas og krav om mundbind.

Man vil stadig kunne blive smittet, syg og indlagt - ligesom man for eksempel kan med influenza.

Borgmester Peter Sørensen (S) opfordrer stadig til, at man bliver vaccineret. Arkivfoto: Morten Pape

Og derfor skal man ikke forvente at se Horsens uden spritdispensere, corona-skilte og testcentre. Dog skal man undvære testcentret på Endelave, der lukker mandag 30. august.

De andre fortsætter indtil videre, da det ikke er slut med at holde smitten under kontrol og lave smittesporing.

- Jeg tror, rigtig mange mennesker vil holde fast i de gode skikke og opmærksomhedspunkter, som coronavirus har ført med sig, siger Peter Sørensen, der fredag ved middagstid afventer nogle meldinger på, hvad det helt praktisk og konkret vil betyde, at kategoriseringen ændres.

Et eksempel er, hvad det vil betyde for virksomheder, hvis de stadig er økonomisk påvirket af coronavirus efter 10. september.

Annonce

Bliv stadig vaccineret

Sidste spørgsmål er i forhold til vaccinationerne. Meldingen fra sundhedsmyndighederne er ikke ændret. Der opfordres til, at man bliver vaccineret, fordi det er vigtigt for at kunne holde smitten nede og begrænse, hvor mange der bliver alvorligt syge af covid-19.

Vi kan mødes mere, og det bliver nemmere for restaurationsbranchen, men for den almindelige horsensianer vil det ikke være den store forandring.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune

Men når der nu meldes ud, at sygdommen ikke længere er samfundskritisk, er det ikke utænkeligt, at nogle vil fravælge vaccinen.

- Det er klart, at det her måske kan få nogle til at afholde sig fra vaccinen, men risikoen for at blive smittet forsvinder ikke, og man har ikke lyst til at blive syg eller være skyld i, at en hel folkeskoleklasse skal sendes hjem. Det er stadig en frivillig vaccine, men min appel er fortsat, at man tager imod tilbuddet, siger Peter Sørensen.

73,3 procent af indbyggerne i Horsens Kommune er som minimum førstegangsvaccineret, hvilket er den laveste tilslutning i Jylland. 69 procent er færdigvaccineret, hvilket til gengæld er højere end otte andre jyske kommuner.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Den søde ventetid - og den trælse ventetid

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Se billederne: Julemanden landede i Horsens med sang og julelys

Horsens Posten

Wall of Sound vender tilbage med nye datoer - og de første store navne på plakaten

Horsens Posten

Så åbner Bytorv Horsens en morgen kun for seniorer og sårbare sjæle

Horsens Posten

Kendt sengebutik flytter: Blev opsagt og har fundet nye og større lokaler

Annonce