Annonce
Horsens Posten

Alle restriktioner forsvinder, og covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom: Hvad betyder det egentlig for horsensianerne?

Rock Festival Horsens havde sidste weekend mulighed for at lukke 2500 mennesker ind i én corona-zone. Alle skulle vise coronapas og være registreret i tilfælde af smittesporing. Fra 10. september kan der afholdes festivaler og koncerter uden krav om coronapas. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Covid-19 vil fra 10. september ikke længere blive kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og derfor forsvinder alle restriktioner. Det vil gøre det nemmere at mødes, men ellers ikke give store forandringer, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Horsens: 10. september er det slut - måske midlertidigt, men forhåbentlig for altid - med at kategorisere covid-19 som en samfundskritisk sygdom.

Sundhedsministeriet har fredag meddelt, at regeringen ikke vil forlænge kategoriseringen, som dermed udløber, hvilket også betyder, at alle restriktioner ophører. Baggrunden er den store tilslutning til vaccinationen og den omfattende kontrol af epidemien og smitten.

Hvad betyder det så for en helt almindelig horsensianer? Er det slut med at tænke på coronavirus? Og hvad betyder det i forhold til at blive vaccineret?

Annonce

Det første har avisen spurgt borgmester Peter Sørensen (S), der har stået i spidsen for kommunens krisestab under pandemien, om.

- Vi kan mødes mere, og det bliver nemmere for restaurationsbranchen, men for den almindelige horsensianer vil det ikke være den store forandring, for vi lever næsten allerede en normal hverdag – det er indtil videre bare blevet taget i små skridt og med nogle bump på vejen, siger han.

God signalværdi

Mange af de restriktioner, vi har levet med, er ganske rigtig ophævet inden for de seneste måneder eller vil blive det 1. september. Derfor er det kun krav om coronapas i nattelivet samt til arrangementer med over 2000, som nu ophæves 10. september frem for 1. oktober.

Fra 10. september vil der ikke være krav om coronapas i nattelivet. Det krav skulle ellers først være ophævet 1. oktober. Arkivfoto: Morten Pape

Peter Sørensen fremhæver i højere grad signalet i udmeldingen:

- Det er en god dag, fordi man fra central side ikke længere vurderer covid-19 til at være en samfundskritisk udfordring, og det er glædeligt for os alle, at vi kigger ind i en normaliseret hverdag. Men samtidig skal man jo være opmærksom på, at smitten stadig vil være her, siger han. siger han.

Annonce

Stadig covid-19 i samfundet

Det sidste besvarer meget fint det næste spørgsmål: Nej, det er ikke slut med at tænke på coronavirus.

At den ikke længere er en samfundskritisk sygdom betyder, at den ikke anses som værende til fare for væsentlige funktioner i samfundet såsom sundhedsvæsnet. Og at der ikke kan indføres regler som forsamlingsforbud, krav om coronapas og krav om mundbind.

Man vil stadig kunne blive smittet, syg og indlagt - ligesom man for eksempel kan med influenza.

Borgmester Peter Sørensen (S) opfordrer stadig til, at man bliver vaccineret. Arkivfoto: Morten Pape

Og derfor skal man ikke forvente at se Horsens uden spritdispensere, corona-skilte og testcentre. Dog skal man undvære testcentret på Endelave, der lukker mandag 30. august.

De andre fortsætter indtil videre, da det ikke er slut med at holde smitten under kontrol og lave smittesporing.

- Jeg tror, rigtig mange mennesker vil holde fast i de gode skikke og opmærksomhedspunkter, som coronavirus har ført med sig, siger Peter Sørensen, der fredag ved middagstid afventer nogle meldinger på, hvad det helt praktisk og konkret vil betyde, at kategoriseringen ændres.

Et eksempel er, hvad det vil betyde for virksomheder, hvis de stadig er økonomisk påvirket af coronavirus efter 10. september.

Annonce

Bliv stadig vaccineret

Sidste spørgsmål er i forhold til vaccinationerne. Meldingen fra sundhedsmyndighederne er ikke ændret. Der opfordres til, at man bliver vaccineret, fordi det er vigtigt for at kunne holde smitten nede og begrænse, hvor mange der bliver alvorligt syge af covid-19.

Vi kan mødes mere, og det bliver nemmere for restaurationsbranchen, men for den almindelige horsensianer vil det ikke være den store forandring.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune

Men når der nu meldes ud, at sygdommen ikke længere er samfundskritisk, er det ikke utænkeligt, at nogle vil fravælge vaccinen.

- Det er klart, at det her måske kan få nogle til at afholde sig fra vaccinen, men risikoen for at blive smittet forsvinder ikke, og man har ikke lyst til at blive syg eller være skyld i, at en hel folkeskoleklasse skal sendes hjem. Det er stadig en frivillig vaccine, men min appel er fortsat, at man tager imod tilbuddet, siger Peter Sørensen.

73,3 procent af indbyggerne i Horsens Kommune er som minimum førstegangsvaccineret, hvilket er den laveste tilslutning i Jylland. 69 procent er færdigvaccineret, hvilket til gengæld er højere end otte andre jyske kommuner.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Hund – ellers tak: Men hvorfor bor Viggo så hos os?

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Ulf Pilgaard og provst er klar med livshistorier og grin til seniorer

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Pas nu på der ikke går for meget kage i den

Horsens Posten

Få et indblik i livet som introvert

Horsens Posten

Centerdirektør betænkte sig ikke længe: Selvfølgelig skal vi bakke op om Byens Bedste

Horsens Posten

Se video: Hvad skal 600 kilo tung tyrannosaurus i Bytorv Horsens?

Horsens Posten

Horsens Bibliotek hylder Agnes Henningsen

Horsens Posten

Hos Stechers skal man kunne sænke skuldrene: - Der er så meget tryk på tilværelsen, og det er fascinationen af at gøre det modsatte for en stund, jeg tænder på

Horsens Posten

Litteratursalon på Brædstrup Bibliotek: 2. verdenskrig

Horsens Posten

Horsens vil være den vildeste - altså når det gælder blomster og summende insekter

Horsens Posten

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Horsens Posten

Ny varehuschef hos Føtex: Glæder sig til at gøre en forskel i butikken og i det lokale liv

Horsens Posten

Corona-smitten falder markant på skolerne i Horsens: Fremover er det slut med hjemsendelser - selv hvis smitten stiger

Horsens Posten

Stort esport-center i midtbyen åbner ikke som planlagt, men på halvt blus - 100 spilcomputere bliver ikke til noget lige med det samme

Horsens Posten

Ny forpagter af kendt frisørsalon: Saksen har hele tiden været med - også på boreplatformen

Horsens Posten

Skolegades 'Kinder-æg' er klækket - nu skal byens børn og forældre til at lege med indholdet

Horsens Posten

En uge hvor ordblinde ikke føler sig udenfor: Det får selvtilliden til at vokse

Horsens Posten

Foredrag om Herman Bang

Horsens Posten

Få så de fingre fra mobiltelefonen, når du kører bil

Horsens Posten

Det tog lang tid for Tanja at erkende sin sygdom: - Første gang jeg kom ind på klinikken, tænkte jeg ’fuck hvor er I  ynkelige’

Horsens Posten

Restauranter i Horsens danner fælles front for at få flere horsensianere til at spise ude

Horsens Posten

Koncert med Skrallebang

Horsens Posten

Helbredet begyndte at drille: Men så lavede Sonja en plan, så hun kunne blive i sit fag

Annonce