Annonce
Horsens Posten

Da kravet om mundbind kom til Horsens

Personer med mundbind blev i denne uge en naturlig del af bybilledet i Horsens. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Horsens: I denne uge blev mundbind en del af hverdagen for de mange mennesker, der bruger den kollektive trafik i Horsens eller til og fra byen.

Fra myndighedernes side blev det mandag eftermiddag meldt ud, at den covid-19-beskyttende foranstaltning ville blive et krav i yderligere fem kommuner, herunder Horsens, efter man i første omgang kun havde indført kravet i Aarhus.

Her følger et overblik over, hvordan mundbindene indtog Horsens:

1 Onsdag blev mundbind et krav i Horsens

Allerede tirsdag var det ikkie svært at finde personer med mundbind på busstoppestederne i Horsens. Her ved Vitus Berings Plads. Foto: Mads Dalegaard

Med mandagens melding om mundbinds-krav, var der i løbet af tirsdag formiddag stor forvirring om, hvornår kravet reelt set ville træde i kraft.

Der var fra myndighedernes side endnu ikke udarbejdet en bekendtgørelse, og derfor gik Midttrafik ud fra, at kravet i de fem nye kommuner var gældende fra tirsdag - ligesom det var i Aarhus.

Selskabet ville dog ikke afvise passagerer, men kontrollørerne ville i stedet have mundbind med rundt til dem, der ikke havde nået at købe nogle - de skulle lige have en chance.

Tirsdag middag fik Horsens Kommune så et svar fra transportminister Benny Engelbrecht (S):

- Ministeren har orienteret mig om, at der er en bekendtgørelse på trapperne, hvoraf det fremgår, at kravet om, at alle personer over 12 år skal bære mundbind ved brug af offentlig transport, træder i kraft fra i morgen - onsdag. Men jeg vil gerne klart opfordre til, at alle, der benytter offentlig transport, så hurtigt som muligt tager mundbind i brug, lød det fra borgmester Peter Sørensen (S).

2 Mange havde dem allerede på om tirsdagen

Tirsdag morgen ved busterminalen. Et halvt døgn efter, det var blevet meldt ud, at Horsens Kommune kom med på listen over kommuner med mundbinds-krav, havde mange allerede iført sig dem. Foto: Mads Dalegaard

Horsensianerne er skarpe, når det kommer til at følge myndighedernes anbefalinger. Allerede tirsdag morgen havde mange iført sig mundbind på busterminalen i Horsens, og de, der manglede, gjorde det ikke i protest:

- Jeg prøvede at få fat i et i 7Eleven her til morgen, men de havde ikke nogen, så nu prøver jeg på apoteket senere i dag. Jeg synes, det er i orden, at det er blevet et krav, for smittetrykket er også steget her i Horsens, fortalte Hans-Erik Jensen, der var nødt til at tage bybussen uden mundbind for at komme på arbejde.

17-årige Jon Dahl og jævnaldrende Victor Rostal Kaack var blandt dem, der havde forberedt sig på, at kravet kunne komme til Horsens, så de havde fået fat i mundbind i god tid. Her var der forståelse for, at andre ikke havde endnu.

- I dag (tirsdag, red.) gør det ikke noget, men om en uges tid bør folk have haft mulighed for at få fat i nogen. Det er heller ikke alle butikker, der har mundbind lige nu, sagde Jon Dahl.

3 Kravet vakte glæde hos chaufførerne

Chaufførerne var glade for, at mundbind er blevet et krav hos passagererne. Her er det en glad en af slagsen på trafikterminalen i Horsens. Foto: Mads Dalegaard

Mandagens udmelding om mundbind i Horsens-busserne blev positivt modtaget af dem, der kører busserne.

Tillidsrepræsentant for buschaufførerne i Arriva i Horsens, John Egholm, var lettet over, at kravet blev indført:

- Det er superdejligt. Det er lidt sent, men bedre sent end aldrig, sagde han og tilføjede:

- Corona har spredt sig helt fra Kina, og når man så tænker på, hvor tæt Aarhus ligger på Horsens, virker det næsten som en Aarhus-historie med krav der og ikke her. 9000-10.000 folk rejser dagligt mellem Aarhus og Horsens, så det var rent galimatias.

Tillidsrepræsentanten sendte ros videre til passagererne, da han mandag havde set flere komme fra Aarhus og her beholde mundbindene på, når de trådte ind i de horsensianske bybusser - selv om det på daværende tidspunkt ikke var et krav.

4 Horsens fylder lageret op

DKI Logistics står for det nationale covid-19-lager, som virksomheden har placeret i Gedved. Herfra kan private aktører i princippet ikke købe fra, da værnemidlerne skal gå til offentlige institutioner, men der blev sendt fem millioner mundbind til Aarhus, da kravet blev indført der. Simpelthen for at imødekomme efterspørgslen. Horsens Kommune håber på samme mulighed. Arkivfoto: Morten Pape

Et krav om brug af mundbind stiller også krav til tilgængeligheden af dem. Hvis butikkerne må melde udsolgt er det ikke nemt at gøre, som myndighederne siger. Det var man opmærksom på fra Horsens Kommunes side:

- I Aarhus har man fået mundbind tilsendt fra det statslige lager, og det bliver vi også nødt til i Horsens, sagde kommunaldirektør Peter Sinding Poulsen tirsdag formiddag.

Meldingerne fra butikker og apoteker var dog positive i løbet af tirsdagen, hvor alle havde dem på lager - nogle flere end andre - og man var forberedt på, at folk ville komme efter dem.

- Efter påbuddet om mundbind kom, er efterspørgslen eksploderet. Vi har nogle hjemme lige nu, men det kan hurtigt ændre sig, hvis mange gerne vil købe. Vi får så mange mundbind hjem til butikken som muligt, sagde Mirza Gunic, farmaceut hos Horsens Svane Apotek.

Nogle steder er lageret med mundbind først i disse dage ved at blive fyldt op. Det gælder blandt andet i Rema 1000-butikkerne, da deres hovedlager, Reitan Distribution på Marsallé i Horsens, har ventet med at skaffe nogen:

- Mundmind er nu det nye håndsprit, og vi havde talt om, at det kunne blive sådan. Derfor havde vi også talt om at købe dem ind, men vi mente, det ville være forkert at stacke dem op, fordi vi så kunne komme til at holde på nogle, som ellers kunne gå til plejesektoren, hvor efterspørgslen også er stor, forklarede kommunikationschef Jonas Schrøder.

5 Ikke alle behøver mundbind

Stofmundbind vil også være tilladt, selv om Sundhedsstyrelsen i udgangspunktet anbefaler CE-mærkede engangsmundbind. Foto: Mads Dalegaard

Med indførelsen af mundbinds-kravet er der også kommet en række undtagelser og anbefalinger for, hvordan kravet overholdes.

I forhold til undtagelserne behøver børn op til 12 år ikke at bære mundbind, og man er undtaget, hvis man har vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller har fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at man ikke selv kan fjerne mundbindet.

Får man svære gener og ubehag, skal man fjerne mundbindet, ligesom man kan gøre det, hvis man skal indtage medicin eller har brug for at spise eller drikke. Skal man føre samtale med personer, der mundaflæser, er man også fritaget for mundbindet ifølge Sundhedsstyrelsen.

Politiet kan også bede om, at man fjerne mundbindet i forbindelse med identificering.

I forhold til brugen af mundbind, er det Sundhedsstyrelsens anbefaling, at man bruger CE-mærkede engangsmundbind og helst et med elastikker til ørerne.

Midttrafik oplyser, at man tillader stofmundbind, da man her følger Sundhedsstyrelsens udlæg om, at et i stof er bedre end ingenting.

Styrelsen anbefaler, at et stofmundbind - hvis sådan et bliver nødvendigt - som udgangspunkt bør bestå af tre lag tætvævet stof, være forsynet med elastikker og kunne sidde tæt til ansigtet, så det dækker både næse og mund.

Kravet om mundbind gælder indtil videre frem til 1. september.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Fire komikere i ét show

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nabokrigen raser i ny bog

Horsens Posten

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Annonce