Annonce
Horsens Posten

Den engagerede forfatter

Sofie Sarenbrandt er aktuel med "Skammekrogen", som hun fortæller om på krimimessen sidst i marts. Foto: Maria Bruun Fanø
I 2019 blev den svenske forfatter Sofie Sarenbrandt kåret til årets bedste krimiforfatter i hjemlandet. Populariteten begrænser sig dog ikke kun til hjemlandet, da hun også er vellidt her i Danmark. Især er hun kendt for sin serie om politikvinden Emma Sköld. Det tog vi en snak om, da jeg mødte hende.
Annonce

Oppe på bakken ligger et rødt træhus med røde, lidt slidte, teglsten. Der er kun to vinduer. I det ene står der en høj stak bøger. Det er Stockholms mindste hus med en misundelsesværdig udsigt. Kigger man ind ad vinduerne, ser man et stilrent og farverigt interiør, der kunne vises frem i de største boligblade. En smuk mørkhåret kvinde sidder ofte ved skrivebordet i huset og passer perfekt ind. Huset er skrivested for den 42-årige forfatter Sofie Sarenbrandt. Bøgerne i vinduet er hendes senest udgivelse, og salget er steget i takt med de passerende nysgerrige turister.

- Da jeg så huset, måtte jeg bare have det. Jeg var forelsket ved første blik, fortæller hun.

Hun sidder tit i sin pyjamas og skriver. Hun er glad for at kunne skrive med udsigt ud til hele Stockholm.

Sofie Sarenbrandt er oprindelig uddannet journalist, men har i dag lagt det på hylden til fordel for et heltidsjob som forfatter. Der er da også bud efter den populære kvinde, der gerne rejser rundt for at møde sine læsere. Seneste besøg i Danmark var til Bogforum i København i november, hvor hun fortalte om sin seneste bog "Skammekrogen", ligesom du kan møde hende til den kommende Krimimesse på Fængslet.

Stockholms mindste hus gemmer på et fantastisk skrivested. Foto: Sofie Sarenbrandt
Annonce

Emma Sköld

Da Sofie Sarenbrandt startede sin karriere, var der mange overvejelser. Hun begyndte med en kontrakt på to bøger. Hun blev så begejstret i sin skrivning, at da de var færdige, var der ikke mere at bygge på i den serie. Hun ville derfor starte en ny. Hun tænkte længe over, hvilken branche hendes hoveperson skulle være i.

- Jeg er selv uddannet journalist, så det var det oplagte valg, siger hun eftertænksomt.

Kriminalassistenter er altid med på gerningsstederne, og hun valgte derfor i stedet, at gøre Emma Sköld til en sådan. Hun var ikke i tvivl om, hvilke kvaliteter Emma Sköld skulle besidde.

- Jeg ville have en stærk, ung og sej kvinde, slår hun fast.

Når Sofie Sarenbrandt skriver, er hun altid meget personligt engageret. Hendes historier skal udvikle sig, ligesom miljøerne hele tiden skal være nye.

- Jeg tænker "hvad er det værste, der kan ske", og så skriver jeg ud fra det, forklarer hun.

I "Syndebukken" hentede hun f.eks. inspiration fra en virkelig gruppe på Facebook. Her begyndte naboer at bekæmpe hinanden efter en stribe indbrud. Ligesom hun i sin seneste bog også har benyttet sig af en af sine egne bange anelser.

Annonce

Nye udfordringer

Til maj udkommer den ottende bog om Emma Sköld i Sverige. Vi må desværre vente lidt længere på den danske oversættelse. Det er ikke altid nemt at skrive serier. Især ikke når man udgiver en bog om året.

- Skal man gøre som læserne siger, gør jeg det modsatte, griner hun.

For der er ingen tvivl om, at læserne er glade for Emma. Faktisk så meget at da Sofie Sarenbrandt skrev et fritstående bind i 2018, fik hun mange henvendelser fra læserne om, hvor meget de savnede kriminalassistenten.

- Jeg var chokeret over, hvor populær Emma var, siger hun alvorligt: - Selv mine politikilder savnede Emma.

Sofie Sarenbrandt drømmer også om at få sine bøger filmatiseret. Der har allerede været tilbud, men hun har kunnet mærke, at det ikke har været de rigtige. Indtil det rigtige tilbud dukker op, skriver hun dog ufortrødent videre på Emma Sköld-serien, ligesom hovedrollen fra "Bag din ryg" stadig spøger.

Annonce

Anmeldelse

Da jeg læste min første Sofie Sarenbrandt-bog, kom hun direkte ind på listen over mine yndlingsforfattere. Hun ramte med sin hovedperson og plots plet i, hvad jeg holder af i en krimi. Hun skriver korte spændende kapitler, der driver handlingen frem, så jeg ikke slipper bogen, før den sidste side er læst. Hendes malende beskrivelser giver mig en følelse af "indre film". Emma Sköld er en interessant, nuanceret hovedperson, som jeg har lyst til at følge. Især hendes komplicerede forhold til kollegaen Nyhlén holder jeg meget af.

I "Skammekrogen" er der meget på spil for Emma på flere måder. Plottet rammer mig og giver en kæmpe knude i maven, da jeg kan sætte mig ind i den tragedie, der er hele omdrejningspunktet. Der kører flere historier, der elegant bindes ind i hinanden, som historien tager til. Selvmord har en central plads i denne bog, og Sofie Sarenbrandt evner at forklare de psykologiske faktorer i et sprog, alle kan forstå og sætte sig ind i.

Bogen kører i et konstant højt tempo selv i de passager, der vedrører privatlivet. For der er meget privatliv i Sofie Sarenbrandts bøger. Noget jeg holder af, men som jeg ved andre nedprioriterer i krimier. Jeg synes dog, at hun formår at gøre det spændende og begivenhedsrigt, så jeg har lyst til at følge med. Bogen slutter med en cliffhanger, der giver utålmodighed til næste bog.

Man kan læse med fra den seneste bog. Man kommer hurtigt ind i handling og tidligere historier. Ligesom du hurtigt lærer hovedpersonerne at kende. Men lur mig, om ikke man får lyst til at starte forfra?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Skovbørnehave på vej

Annonce