Annonce
Horsens Posten

Efter 43 år bliver Svanes Torv nu et galleri og en interiørforretning fattigere

Jonna og Lars Kvist har haft fælles arbejdsdag i firmaet på Svanes Torv 4 siden 1979. Her rykkede familiefirmaet ind i bygningen. Lars Kvist med sin glarmesterforretning og Jonna Kvist med sin forretning, der i begyndelsen udelukkende solgte malerier med guldrammer. Fredag 29. april takker de af og lukker Kvist Galleri & Interiør. Arkivfoto: Mette Mørk
- Det er ikke let, men nu gør vi det, siger Jonna Kvist om hendes og ægtemanden Lars Kvists beslutning; de lukker deres galleri- og interiørbutik på Svanes Torv 4, Kvist Galleri & Interiør, 29. april.

Horsens: 1. april 1979 overtog 32-årige Jonna Kvist og hendes jævnaldrende mand Lars Kvist den store bygning på Svanes Torv 4.

Her har parret, Jonna Kvist med butik Kvist Galleri & Interiør og Lars Kvist med sin glarmesterforretning, brugt store dele af deres liv. Parrets drenge, der i dag er voksne, har leget og kørt gokart på førstesal. I det hele taget er der bag murene et levet liv.

1. april i år var det 43 år siden, de åbnede døren til Svanes Torv 4 for første gang. Men flere år på adressen bliver det formodentligt ikke til, hvis det står til parret. De planlægger nu at holde sidste åbningsdag i forretningen fredag 29. april.

Annonce

Det hele

Glarmesterfirmaet Kvist & Søn, der deler samme adresse som galleriet og interiørbutikken, lukker dog ikke. I foråret 2019 overtog sønnen Thomas Kvist firmaet efter sin far, og han har tænkt sig at køre videre med det erhverv. Desuden planlægger han at blive på adressen et stykke tid endnu - hvis ikke bygningen pludselig bliver solgt, lyder det.

Skulle det ske, må han rykke til sit nye lokale på Østerhåbsvej før tid. Det trænger dog til en renovering, men mangel på håndværkere har resulteret i, at renoveringen er blevet en hel del forsinket.

Selvom Kvist-parret melder ud nu, er lukkeplanen dog langt fra ny - ej heller for sønnen Thomas Kvist. Allerede i 2019 fortalte Jonna Kvist offentligt om parrets planer. Dengang var de dog ikke sikre på det endelige tidspunkt for butikslukningen, lød det på daværende tidspunkt.

Men nu er det altså ved at være tid til et endeligt farvel - også selvom, bygningen endnu ikke er sat officielt til salg.

Jonna Kvist synes ikke, det er så ligetil at takke af efter 43 år bag disken i sin Kvist Galleri & Interiør. Alligevel har hun nu truffet beslutningen om at lukke sit galleri på førstesal og forretningen ud til Svanes Torv. Butikken har sidste åbningsdag fredag 29. april. Foto: Line Kyed

Jonna og Lars Kvist ønsker ikke at leje deres bygning ud. Den skal sælges, forklarer de:

- Ellers er vi stadig afhængig af stedet, og det er ikke meningen. Så mit og Lars' ønske er at sælge hele bygningen på Svanes Torv, inklusive værkstedet bag ved forretningen, fortæller Jonna Kvist.

Annonce

Er ikke presset

Parret lader sig dog ikke presse af, at forretningen lukker, uden bygningen er blevet solgt, lyder det. Og Jonna Kvist udtrykker det på følgende måde:

Det ville varme ekstra, hvis vi finder en køber, der kan se den store herlighed i bygningen.

Jonna Kvist

-  Vi sælger ikke bygningen for enhver pris - det værste ville være, hvis man rev den ned og byggede et firkantet etagebyggeri på grunden.

Så slemt går det med stor sandsynlighed dog ikke. For parrets bygning, der er opført i år 1900, er nemlig kategoriseret som bevaringsværdig. Det betyder, at bygningens karakter har en vis betydning, der skal tages in mente, såfremt man ønsker at ombygge eller foretage udskiftninger på bygningsværket.

Kvist-bygningen på Svanes Torv 4 er kategoriseret som bevaringsværdigt, og det betyder, at eventuelle udskiftninger og ombygninger skal holdes i stil med bygningen for ikke at forringe dets kategorisering. Arkivfoto: Mette Mørk

Bevaringsværdige bygninger

Kvist-huset er bevaringsværdigt. Det er kategoriseret som bevaringsværdig 5. Det vil sige bygningsværker, der er jævne, pæne bygninger, hvor utilpassede udskiftninger og ombygninger trækker ned i karakteren.

Bevaringsværdig er et redskab til at passe på byernes bygningskultur. Bevaringsværdien siger dog ikke noget om husets brugsværdi.

I mange kommuner har man - i større eller mindre omfang - registreret bygningers bevaringsværdighed efter den såkaldte SAVE-metode, Survey of Architectural Values in the Environment, der står for kortlægning af arkitektoniske værdier i miljøet.

Når der senere sker ændringer med bygningen, kan karaktererne ændre sig, og der bliver muligvis behov for at korrigere bevaringsværdien. En bygning kan ved en god tilbageføring eller renovering dog opnå en højere karakter end ved den oprindelige vurdering.

Registreringen af bevaringsværdig er et redskab for kommunerne, så de kan udpege bevaringsværdige bygninger i kommuneplanen eller lokalplanen. Først da er en bygning nemlig bevaringsværdig i lovens forstand.

Slots- og Kulturstyrelsen kan også udpege bevaringsværdige bygninger, men det er altid kommunen, der har ansvaret for bevaringsværdige bygninger, uanset om de er udpeget af kommunen selv eller af Slots- og Kulturstyrelsen.

Annonce

Er (næsten) parat

Hvilken skæbne Kvist-bygningen har i vente, vides endnu ikke. Men hvad sikkert er - det er ikke let at skulle sige farvel til 43 års handels- og privatliv på adressen. Heller ikke selvom, den 75-årige Jonna Kvist så nogenlunde er afklaret med situationen.

- Lars er jo trådt til side, og jeg er parat til at takke af som forretningsdrivende. Det meste af min brugskunst er solgt, men jeg har stadig nogle malerier i kommission, siger hun.

Indtil alt er solgt, har jeg faktisk overvejet at holde åbent om fredagen. Det er jeg lige kommet på.

Jonna Kvist

- Indtil alt er solgt, har jeg faktisk overvejet at holde åbent om fredagen. Det er jeg lige kommet på, indskyder Jonna Kvist.

- Min søn Thomas og hans firma er jo alligevel i bygningen lidt endnu, og så har jeg også lyst til at være her, tilføjer hun.

Annonce

Fede guldrammer

Mens det svinder mere og mere i butikken, har Jonna Kvist flyttet nogle af de endnu ikke solgte billeder og plakater fra førstesal til forretningen i gadeplan, hvor der før var interiør. Herfra mindes hun sine mange år som forretningsdrivende, og særligt nogle episoder stikker ud:

- I 1979 havde jeg udelukkende malerier med fede guldrammer. Jeg pyntede forretningens vinduer med brugskunst fra tidligere Leo Jacobsen (nuværende Jacobsens Plus-bedsteforælder, red). På den måde fik jeg interesse for brugskunst og begyndte senere at sælge det i butikken sammen med malerierne, fortæller hun.

I 1970'erne og op gennem 1980'erne var det tiden med afsyrede møbler. Her var Jonna Kvist også med.

Jonna Kvist lukker fredag 29. april sin Kvist Galleri & Interiør. Det sker efter 43 år som selvstændig erhvervsdrivende på adressen. Samtidig skal bygningen sættes til salg, og ejerne, Jonna og Lars Kvist, venter nu på den rette køber, der kan se værdien i deres bevaringsværdige bygning. Foto: Line Kyed
Jonna og Lars Kvist har haft fælles arbejdsdag i firmaet på Svanes Torv 4 siden 1979. Her rykkede familiefirmaet ind i bygningen. Lars Kvist med sin glarmesterforretning og Jonna Kvist med sin forretning. Fredag 29. april takker de af og lukker Kvist Galleri & Interiør. Arkivfoto: Mette Mørk

- Hold op, hvor vi solgte mange af de møbler, siger hun og smiler for sig.

Jonna Kvist var også med på plakat-bølgen, da de i 1980'erne blev særligt populære.

- I det årti åbnede sparekasser og bankerne mange filialer, og de skulle udsmykkes med plakater. De henvendte sig derfor mig. Det var en travl og sjov periode, husker hun.

Plakatboomet var årsagen til, at Jonna Kvist besluttede sig for at tage halvdelen af førstesal i brug. Fra 1999 kom ferniseringer til, og så var det tid til at tage hele etagen i brug.

- Jeg har holdt mange ferniseringer - i 2006 også et af mine store modeshows med udstiller Naja Lyngesen, der laver beklædning i sælskind. Hendes mor, Horsens-pigen Grete Tannerup Lyngesen, udstillede i den sammenhæng sine malerier hos mig, og Jette Torp leverede sang og musik, fortæller Jonna Kvist.

Også adskillige andre udstillinger og modeshows med underholdning af blandt andet musiker Søren Bebe og sanger Rikke Mølgaard bliver fremhævet af Jonna Kvist.

- Rikke Mølgaard kom simpelthen og underholdt til et modeshow. Det var stort. Mølgaard er i familie med Joan Fisker, der har firmaet Passion by Joan Fisker i Grønnegade, og netop Joan leverede tøjet til showet, forklarer Jonna Kvist videre.

Hun må også lige tilføje 2009 og ferniseringen med den unge maler Rasmus Rokkedal.

- Det er drengen, der ved et uheld som barn drak kaustisk soda og under sin rekonvalescens blev opfordret til at male. Vi solgte 24 af hans malerier på bare tre timer. Det var fantastisk, siger hun og tilføjer:

Annonce

Et ordentligt farvel

- Det er da vemodigt at sige farvel efter så mange spændende år. Jeg har skrevet telefonnumre ned på de kunder, der har fået tilgodehavender og gavekort de seneste to år. Så kan jeg ringe til dem og sige, at de kan nå at indløse og købe endnu inden 29. april. På den måde får jeg tingene afrundet ordentligt, forklarer hun, der også fremhæver sit personale gennem tiden.

- De har alle været fantastiske og har brændt lige så meget for firmaet som jeg, siger hun.

Jonna Kvist planlægger sammen med sin mand, der alle årene har været medejer af firmaet, at rive deres lille sommerhus ned. Det ligger i Juelsminde, og parret erhvervede sig det for nogle år siden.

Ønsket er at bygge et større af slagsen på grunden, forklarer Jonna Kvist. For der skal være plads til alle - også børn og børnebørn. Men det kan først ske, når Kvist-huset bliver solgt, understreger hun og Lars Kvist.

Indtil da venter parret gladeligt på den helt rette køber, fastslår de, der foruden sønnen Thomas Kvist har endnu en søn, Henrik, der er selvstændig med eget firma inden for it-branchen.

Fredag 29. april byder Jonna og Lars Kvist på et glas champagne i butikken i forbindelse med deres sidste åbningsdag. Her vil også stedets samarbejdspartner gennem mange år, guldsmed Leif Bodh være til stede med salg af smykker.

Det er da vemodigt at sige farvel efter så mange spændende år.

Jonna Kvist
Annonce
Horsens Posten

Bar røv i 60’erne og Giro 413: Kom med på en tidsrejse gennem tre årtier med musik, mennesker og mad

Annonce
Horsens Posten

Hvad laver de i City Horsens?

Annonce
Horsens Posten

Slip væk fra zombier på Fængslet: 'Løvens Hule'-deltagere spærrer dig inde bag lås og slå

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nyt initiativ i Bytorv Horsens: Lær Ann-Britt, Johan og alle de andre ansigter at kende

Horsens Posten

Sleepbag rykker ind i nye gamle lokaler: Vi udvikler os og kigger ud i Europa

Horsens Posten

Har du også prøvet det? At have en klassekammerat, som på trods af svære odds har klaret sig godt

Horsens Posten

Hvad har smykker i guld og sølv samt et lille italiensk hotel til fælles med Kirsten Lind - det ene er et faktum, som hun trives godt i - det andet er et pure tænkt eksempel

Horsens Posten

Evan Blender nyder at komme på byens beværtninger: Nu vil han og sønnen skrive en bog om de brune værtshuse i Horsens

Horsens Posten

Som barn flygtede Admir med sin familie fra krigens rædsler i Bosnien - nu er deres integrations-succes endt på museum

Horsens Posten

Vise mænd fejrede 100 år med en gave, der vokser: 100 børn og borgmesteren har givet nyt liv til byens gamle losseplads

Horsens Posten

Farvel og tak: Nedrivningen af Fakta er i gang, men byggetilladelsen til Coop365-discount er endnu ikke på plads

Annonce