Annonce
Horsens Posten

Frem med passet - restauratører er både for og imod midt i årets travle julefrokostsæson

Fredag 12. november genindføres coronapsset, og passet skal fremvises, når man eksempelvis skal på restaurant eller ud i nattelivet. Foto: Signe Goldmann / Ritzau Scanpix
Vi har spurgt en række restauratører, hvordan det går med årets julefrokost-bookinger - og hvad holdningen er til coronapasset, som træder i kraft fredag 12. november.

Horsens: Om lidt går det igen løs med firmajulefrokoster og private julekomsammener på byens restauranter.

Men på tærsklen til juleand, sovs og snaps er restauratører fra fredag 12. november blevet pålagt at bede kunderne om at fremvise coronapas.

Vi har talt med nogle af byens restauratører for at tage temperaturen på booking-situationen - og vi har naturligvis også spurgt dem om, hvad de synes om genforeningen med det meget omtalte coronapas.

Annonce

Langt fra hungersnød

Den generelle melding er, at bookingbøgerne ikke lider nogen hungersnød. Der er nok at se til, lyder det samstemmende.

Enslydende er restauratørerne dog ikke helt, når det kommer til coronapasset. Selvom ingen af de spurgte tøver med at indrette sig efter den seneste restriktion, mener Eoin Macgill fra restaurant Møhr, Cafe Gran og Granbar, at der er lagt meget ansvar over på netop hans branche.

Jeg mener ikke, at det kun er min og ganske få andre udvalgte brancher, der skal pålægges det krav

Eoin Macgill

- Jeg synes, det er meget, man beder os om. Det betyder ikke, at jeg er imod coronapasset. Men, jeg mener ikke, at det kun er min og ganske få andre udvalgte brancher, der skal pålægges det krav. For eksempel synes det for mig som om, at der i fitnesscentre og på deres holdundervisning kunne være en større risiko for smittespredning, end når folk sidder ved et bord og spiser og nyder en drink, siger han.

Eoin Macgill fra restaurant Møhr, Cafe Gran og Granbar mener, at coronapasset skal i spil i flere brancher. Arkivfoto: Morten Marboe
Annonce

Mere effekt end på biblioteker

Også på Gasfabrikken i Levysgade kræver man gerne af kunderne, at de fremviser coronapas. Men medejer af stedet Lars Fischer lægger ikke skjul på, at flere restriktioner ville være hårdt.

Sådan er kravet om fremvisning af coronapasset

Folketingets Epidemiudvalg har givet opbakning til, at covid-19 igen bliver kaldt en samfundskritisk sygdom. Når en sygdom bliver klassificeret som samfundskritisk, kan regeringen indføre restriktioner med hjemmel i epidemiloven. På den baggrund bliver coronapasset fra fredag 12. november genindført på følgende måde for personer over 15 år:

  • Uanset antal personer: Indendørs serveringssteder, natklubber og diskoteker, partybusser, besøgende på botilbud, plejecentre og sygehuse (gælder ikke nære pårørende), besøgende i fængsler og arresthuse samt ved forlystelser, kulturbegivenheder, arrangementer - medmindre arrangøren sikrer, at der enten er 200 eller færre tilskuere/deltagere indendørs eller 2000 eller færre tilskuere/deltagere udendørs. Kravet gælder for både siddende og stående deltagere.
  • Alle indendørs arrangementer med over 200 mennesker og alle udendørs arrangementer med over 2000 mennesker: Koncerter og scenekunst-forestillinger, storskærmsarrangementer og biografer, betalende tilskuere ved idræt, menigheds-arrangementer, museer, kunsthaller, videnspædagogiske aktivitetscentre og lignende, gudstjenester og religiøse handlinger som eksempelvis dåb, vielser og begravelser, folkeoplysning, herunder aftenskoler, daghøjskoler og Folkeuniversitetet, zoologiske anlæg og akvarier, bade- og legelande, svømmehaller, forlystelsesparker, spillehaller og kasinoer, konferencer, foredrag, messer og dyrskuer.

- Folk vil gerne ud at spise og være sociale, så et krav om fremvisning af coronapas i restaurationsbranchen er et ret effektivt greb mod dem, der ikke har ladet sig vaccinere og mod den stigende smitte generelt. Havde kravet i stedet ligger hos eksempelvis landets biblioteker, ville det nok ikke have været så effektfuldt. Så længe der ikke er flere restriktioner, kan vi holde til det. Men ydeligere krav som genindførsel af afstandskrav ville til gengæld ramme hårdt, for det kræver en hel del mere af os, siger han.

Lars Fischer fra Gasfabrikken kan se idéen med at bruge restaurationsbranchen som et greb, når smittetallet skal forsøges sat ned og for at få flere til at lade sig vaccinere. Selv håber han, at hans branche ikke bliver pålagt yderligere restriktioner, siger han. Arkivoto: Søren E. Alwan
Annonce

De fleste vil nu

Lige nu melder Lars Fischer om en enkelt aflysning af et større firmaarrangement.

- Det handlede om, at virksomheden kører med et stramt regelsæt i forhold til corona. Derfor har de aflyst, forklarer han.

Alligevel er der en smule mere "run" på bookinger af firmajulefrokoster i år.

- Folk har været lidt tidligere ude i år med deres bestillinger. Mit indtryk er, at mange firmaer har sparet op til en julefest, og at de alle gerne vil holde det i december i år. Nogle gange har vi set, at firmajulefrokoster er blevet rykket til en sommerfest. Men nu, hvor der igen er åbent for fester, vil mange virksomheder gerne holde det i november eller december - og helst om fredagen, som er vores store dage på den front, siger han.

Annonce

Aldrig set større omfang i 25 år

På Det Ny Kronborg i Løvenørnsgade kan Bente Duevig berette om noget af en fremgang, som hun ikke har set lignende i de 25 år, hun har været i branchen.

- Jeg tror ikke, vi har været så fuldt booket så tidligt, som vi er i år. Vi er lige nu allerede tæt på at have totalt booket resten af året og meget tæt på at lukke for bestillinger til ud af huset. Nu er der snart kun åbent for mad til 2. juledag og nytår, og den del er folk også allerede begyndt at booke sig ind på, siger Bente Duevig.

Fra Bente Duevig på restaurant Det Ny Kronborg er der ingen klager - hverken på omfanget af julefrokost-bestillinger eller på det seneste coronapas-krav. Som andre i branchen siger hun, at det er let sluppet, men at yderligere restriktioner ikke er ønskeligt. Arkivfoto: Morten Pape

Hun oplever også, at det er behovet for at komme ud, der trækker de mange bestillinger i hus.

- Takeaway er fint. Men folk vil altså bare gerne ud, og det kan de jo heldigvis også komme, selvom man nu skal fremvise sit coronapas. Det er dejligt at skulle gøre noget, uden det er for drastisk en restriktion. Jeg spørger gerne kunderne om at fremvise coronapas for at kunne holde åbent. Jeg ser det som noget af det mindste indgreb fremfor at skulle håndtere afstandskrav med videre, siger Bente Duevig.

Hos restaurant Møhr i Thonbogade og Cafe Gran i Grønnegade og hos Restaurant Munken i Borgergade fortæller henholdsvis indehavere og kok i skrivende stund:

- Det går godt med at få booket julefrokoster på Møhr og Cafe Gran. Men vi har selvfølgelig endnu ikke kunnet se, om den seneste restriktion påvirker os. Jeg ved, vi kommer til at mærke det, hvis man indfører mundbind og andre restriktioner igen - særligt på Cafe Gran, hvor man også kan danse, siger Eoin Macgill.

- Vi har enkelte dage tilbage, hvor man kan få en plads hos os, fortæller kok og medejer Roman Horak fra Restaurant Munken.

Medejer og kok på Restaurant Munken, Roman Horak, er glad for, at coronapasset ikke er et ukendt fænomen blandt kunderne. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Han har ikke haft aflysninger på baggrund af genindførelsen af coronapasset.

- Ikke endnu i hvert fald, men måske kommer det. Min holdning er, at jeg hellere vil kræve coronapas af kunderne, end at vi havner der, hvor vores branche bliver nødt til at lukke ned igen. Folk er jo heldigvis efterhånden vant til coronapasset, siger han.

Sådan opnår man et gyldigt coronapas

Et gyldigt coronapas kategoriseres på følgende måde:

  • Hvis du er færdigvaccineret eller har fået første vaccinedosis for mindst 14 og højst 42 dage siden.
  • Via en negativ PCR-test, der er højst 96 timer gammel eller en hurtigtest, der er højst 72 timer gammel.
  • Tidligere smitte giver også gyldigt coronapas fra 14 dage efter en positiv PCR-test til seks måneder efter.


Annonce
Annonce
Horsens Posten

Sidst manglede han én stemme - denne gang lykkedes det: Piratheep er første tamiler i Horsens Byråd

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Traditionen tro flytter nissen med

Horsens Posten

Den søde ventetid - og den trælse ventetid

Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Horsens Posten

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Annonce