Annonce
Horsens Posten

Glutenfri bagning

Du kan ikke se forskel, vel? Det er glutenfri rundstykker bagt efter Karina Baagøs anvisninger i bogen "Knæk koden til glutenfrit brød", og de smager storartet. Foto: Ulrik Bruun Fanø
Hvad gør man, når man ikke længere tåler gluten? Bager glutenfrit selv naturligvis, og hjælpen er nær.

Silkeborg: Søndag er der bogreception i Silkeborg. Helt ordinær bliver den dog ikke, da bogen er den netop udkomne “Knæk koden til glutenfrit brød”, skrevet af Karina Baagø. Til receptionen vil der derfor blive serveret glutenfrit bagværk i forskellige afskygninger.

Jeg har kigget nærmere på bogen samt anden litteratur, da gluten har vist sig at være et problem i vores familie. Dette beskrev min kone, Maria, sidste efterår i sin artikel her i avisen om sit besøg hos kostvejlederen Pia Birk.

Da gluten først var blevet fjernet, åbnede dørene til en helt anden hverdag sig. Nu uden daglige smerter og alt for kort til toilettet. Savnet til bagværk kom dog listende, og løsningen blev dyrt, tyskproduceret franskbrød fra supermarkedet. Udover at være dyrt er det også fyldt med tomme kalorier. Altså hvidt brød. Det var ikke nogen god erstatning for rugbrød.

Derudover led resten af familien også under glutenfraværet. Det var slut med hjemmelavede pizzaer!

Hurtigt satte jeg derfor mig selv på opgaven at finde opskrifter på glutenfrit brød og så bage det selv. Erstatningen for rugbrød kom hurtigt. Efter et smut forbi ægholdigt brød, der ikke blev kvalitetsgodkendt af smagsdommeren, fandt jeg et lavet med loppefrøskaller. De skulle vise sig at være afgørende.

Glutenfrit "rugbrød"

15 g loppefrøskaller fx FiberHUSK

7,5 dl vand

Piskes grundigt i en skål.

Herefter blandes og tilsættes lidt ad gangen:

2x 100g fuldkornsrismel, boghvedemel, majsmel, havremel

3x 75g havregryn, risflager, hørfrø, hirseflager

12 g fint salt

7 g bagepulver

Følgende afvejes og røres i:

2x 50g solsikkekerner, chiafrø, hel quinoa

2x 25g sesamfrø, græskarkerner evt hasselnødder, valnødder, tranebær

Fyldes i smurt rugbrødsform og bages i 2 timer ved 180 grader varmluft.

Meyers glutenfri bageskole, Lindhardt & Ringhoff

Jeg havde tidligere fået “Meyers glutenfri bageskole” tilsendt til anmeldelse og hoppede straks ombord. Glædeligt overrasket var jeg, da jeg erfarede, at glutenfri bagning giver så mange muligheder. Nu blev der igen serveret pizza, og de blev godkendt.

Andre opskrifter blev udforsket, men her opstod de første frustrationer. For det første er den store udfordring ved glutenfri bagning hæveprocessen. Det er gluten, der har æren for det lækre luftige bagværk, og i glutenfri bagning er der selvsagt ikke noget gluten! Derfor søges det luftige brød ad andre mere skrøbelige veje, der kræver en langt mere forsigtig håndtering end ved normal bagning.

For det andet er jeg ikke god til at følge opskrifter. Jeg lader mig blot inspirere. Når det gælder glutenfri bagning, kan jeg ikke bruge min hævningserfaring, men må følge opskriften. På trods af at jeg virkelig forsøgte at følge opskriften på baguettes til punkt og prikke, blev de aldrig så flotte som på billedet.

I “Meyers glutenfri bageskole” er der mange spændende opskrifter til et utal af lejligheder. Dog synes jeg, at de tekniske anvisninger, når der skal laves luftigt brød, er svære.

Annonce

Knæk koden til glutenfri bagning, Karina Baagø, Forfatterskabet.dk

Langt mere tilgængelig synes jeg så, at Karina Baagøs “Knæk koden til glutenfrit brød” er. Hun har udviklet sin egen metode, “Strukturmetoden”, for at opnå en sammenhængende og holdbar struktur.

Udgangspunktet er de tidligere nævnte loppefrøskaller. De er fyldt med fibre, og når de piskes grundigt og længe i vand dannes en tyk gelé. Dette danner grundlag for et fugtigt brød med næsten den samme struktur som et almindeligt hvedebrød.

Bogen er fyldt med flotte billeder og nemme opskrifter. Det var derfor en ren fornøjelse at kunne servere friskbagte rundstykker på Mors dag. De havde hævet hele natten, blev bagt straks og smagte fortræffeligt.

Karina Baagøs glutenfri historie minder om vores. Dog var hendes allerede i 2011, da hendes datter blev født og ikke fik en ordentlig nattesøvn, før alt gluten var skåret væk fra kosten - også Karinas egen.

Dengang var udvalget af glutenfri produkter slet ikke så stort, som det er i dag. De fleste supermarkeder har et pænt udvalg af forskellige glutenfri meltyper samt de nødvendige frø og kerner. Husk FiberHUSK. De er bedst, siger Karina.

Husk også at kigge forbi Madværkstedet i Silkeborg klokken 14 på søndag. Her vil Karina fortælle sin historie og byde på lækre smagsprøver fra bogen.

Jeg vil skynde mig hjem fra Ølfestival i København, hvor jeg måske er heldig at finde en glutenfri øl.

Skål!

Annonce
Horsens Posten

Lev Horsens indbyder til grundlovsmøde for handicappede

Annonce
Horsens Posten

Unikt teater er blevet en medlems-magnet - og publikum skal være ekstra vakse ved billetlugen i år

Annonce
Horsens Posten

Scenografen tager toget fra Horsens

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

To tidligere ledere blev ramt af alvorlige ulykker og har kæmpet sig tilbage i job: De ville ikke ende med at sidde og sy punge

Horsens Posten

Skal du med på cyklen til Paris næste år? Sund Vilje genopstår efter en pause, nu skal der findes deltagere

Horsens Posten

En omvej med vandkøler og proptrækker

Horsens Posten

Butikschef: - Det er sundt at glemme hverdagen lidt for en stund

Horsens Posten

Tatoveringsfestival er tilbage i Fængslet: Stort kunstværk bygges og brændes af

Horsens Posten

Nu skal kræftramte fightere fejres igen. Stafet For Livet er rykket til Fængslet

Horsens Posten

Peter Schmeichel kommer til Horsens som musiker

Horsens Posten

Når lynlåsen giver op eller knapperne mangler: Ny skrædder i Kattesund

Annonce