Annonce
Horsens Posten

Hvad har en håndtaske, en 22-årig og 62-årig byrådskandidat til fælles: Læs det her

Nicolai Krølbøll Markussen (S), 22 år, og Irene Simonsen (V), 62 år, stiller begge op for første gang til byrådet i Horsens. Den ene lægger vægt på socialdemokratisme, den anden er social-liberal, med streg under liberal, men der er alligevel meget, der forener de to, viser en snak, som Horsens Posten har haft med dem. Foto: Morten Pape
En vandsportspark til unge og alle andre aldersgrupper og en kommunal serviceperson, der hjælpe iværksættere med at begå sig i bureaukratiet. Det står på ønskesedlen hos henholdsvis Nicolai Krølbøll Markussen (S) og Irene Simonsen (V)

Horsens: Hvad har en 62-årig Venstre-kandidat med grundloven i håndtasken og en 22-årig S-kandidat, der er vvs-lærling, til fælles?

Jo, de er blandt andet enige om, at bredden i befolkningen skal være repræsenteret i byrådet - eller for den sags skyld Folketinget. Det lægges der også op til i grundloven, som Irene Simonsen altid har på sig.

Det er blandt andet derfor, Nicolai Krølbøll Markussen, 22 år, stiller op.

Annonce

- Det er et problem, at der ikke er nogen under 30 år i vores byråd. Rigtig mange emner betyder noget for unge. Det gælder offentlig transport, uddannelse, bosætning og kultur, siger Nicolai Krølbøll Markussen, der tror, at de unge vil stemme, hvis der er nogen at stemme på, der ligner dem, hvad alder og baggrund angår.

Irene Simonsen er enig i, at de unge skal have en stemme. Til gengæld kan hun bidrage med livserfaring.

- Jeg har nogle unge omkring mig, som jeg lytter til, siger hun, der i sin tid blev politisk vakt i Hornsyld, da hun var med til at etablere venskabsfamilier til flygtninge i det nærliggende center.

Stiller op for første gang til byrådet

De stiller begge op for første gang til byrådet i Horsens. Den selvstændige konsulent Irene Simonsen har ni års erfaring som folketingsmedlem for Venstre med i bagagen. Nicolai Krølbøll Markussen er rundet af DSU og deltager blandt andet i kampagner for at få unge til at stemme.

Hun står som nummer fem på Venstres liste, han på en 13. plads hos Socialdemokratiet. Får de tilstrækkeligt med personlige stemmer, har de begge en god chance for at få fast sæde i byrådssalen.

Horsens Posten har sat de to kandidater med 40 års aldersforskel sammen for at diskutere unge og ældre kandidater i et byråd, mærkesager, og hvad der adskiller og forener de to, der repræsenterer hvert sit parti.

Annonce

Federe at være ung

"Det skal være federe at være ung i Horsens", hedder det i Nicolai Krølbøll Markussens valgmateriale.

Irene Simonsen og Nicolai Krølbøll Markussen er enige om, at det er vigtigt, at politikerne taler sammen på tværs af generationer og partiskel. Foto: Morten Pape

- Hele min vennegruppe er rykket til de store byer. Det vidner om, at de må mangle noget fællesskab her, siger han.

Hele min vennegruppe er rykket til de store byer. Det vidner om, at de må mangle noget fællesskab her.

Nicolai Krølbøll Markussen

Hans bud er blandt andet en vandsportspark ved havnen, båret af frivillige. Det vil skabe fællesskab, er han overbevist om.

- Nu må det også snart blive til noget med et streetsport-center, fortsætter han, der har et særligt pas på sit program. Nemlig et klub- og kulturpas, der skal sikre unge adgang til byens tilbud.

- Fuldstændig enig, lyder det spontant fra Irene Simonsen.

- Men der må også gerne være steder, hvor unge, mellemgruppen og dem på min alder kan mødes. Det er farligt, når folk på min alder ikke mødes med unge, så læser de kun overskrifter om den lille minoritet blandt unge, der laver problemer, og tror, det gælder alle unge.

Annonce

Kommunal service-person

Irene Simonsens valgslogan er "Vi skal have mennesker, vækst og udvikling i centrum".

- Vi skal støtte det, der gror nedefra - de private initiativer, siger hun, der allerede i 1978 lærte, at i Horsens er man ikke konkurrenter. Her hjælper man hinanden.

Hun vil også hjælpe små iværksættere, der støder panden mod en bureaukratisk mur, når de skal udfylde alle de formularer, der kræves. Det skal helt konkret ske med en kommunal ansat service-person, der skal bistå den nystartede iværksætter.

Her møder hun ingen større modstand hos Nicolai Krølbøll Markussen.

- Jeg er enig i, vi skal gøre det nemmere at være iværksætter i Horsens. Lykkedes det for dem, har vi flere midler til velstand og velfærd.

Annonce

Enig eller uenig i udsagn

Avisen har bedt de to kandidater erklære sig enige eller uenige i en række udsagn:

Irene Simonsen og Nicolai Krølbøll Markussen er enige om meget, men ikke om, hvorvidt bybusser skal være gratis for pensionister at benytte. Mange pensionister har råd til at betale billetten, siger Irene Simonsen, mens Nicolai Krølbøll Markussen slår på, at midlerne kan være små hos pensionister og førtidspensionister. Foto: Morten Pape

1: Vi skal have flere grønne områder?

Irene Simonsen: - Det skal vi, men vi skal også have plads til mennesker. Alt i byen skal ikke være grønt og præget af biodiversitet. Det, vi gør, skal være faktabaseret.

Nicolai Krølbøll Markussen: - Enig. Vi skal have flere grønne områder i byen og langt mere vild natur i vores kommune. Det er noget, der skal ske i dialog med borgerne.

2. Vi skal have en skulpturallé?

Nicolai Krølbøll Markussen: - Ja tak. Vi skal have det fedeste rent kulturmæssigt. Jeg er personligt utrolig glad for byens gavlmalerier.

Irene Simonsen: - Ja. Det er vigtigt med kunst i vores by - og dejligt, at vi via private fondsmidler har fået det ind i vores by.

3. Det skal være gratis at tage bybussen?

Irene Simonsen: - Nej, de bredeste skuldre skal løfte mest. Mange pensionister har råd til selv at betale. Det skal være indtægtsafhængigt, hvad der skal være af tilskud til busbilletten.

Nicolai Krølbøll Markussen: - Det er en god ordning, fordi der er grupper, der ikke har mange penge at gøre med. Men jeg mener, at velfærdsopgaverne kommer i første række.

4. Vi har brug for en superarena?

Nicolai Krølbøll Markussen: - Jeg vil godt snakke arena, men vi skal have en analyse først. Som det er nu, kan vi ikke hive de største navne til Horsens. Der kan godt være fokus på både, hvordan man skaber mere liv og kultur i midtbyen og på en superarena.

Irene Simonsen: - Ikke i første omgang. Kultur skal vokse nedefra. Jeg vil hellere have fokus på midtbyen og Danmarks bredeste gågade og flotteste centrum. Vi skal skabe mere liv og trække flere mennesker til. Og vi har jo allerede Fængslet og Forum.

5. Vi skal prioritere cykelstier frem for at renovere veje?

Irene Simonsen: - Vi skal både og.

Nicolai Krølbøll Markussen: - Selvfølgelig skal vi både bygge nye veje og cykelstier.

6. Vi skal prioritere arkitektur frem for vækst i byggeri?

Nicolai Krølbøll Markussen: - Jeg er lidt træt af den debat om blandt andet Lilli Gyldenkildes Torv og arkitektur. Det er jo dejlige lejligheder med tagterrasse og alt det grønne, der skyder op. Når det er sagt, kunne jeg godt tænke mig, at der blev lidt mere skift i de materialer, der bliver brugt. Men snakken om arkitektur har fået for stor fokus.

Irene Simonsen: - Arkitektur afhænger jo af øjnene, der ser. Der skal være plads til alle. Der kommer flere ældre, og vi vil også gerne have de unge til at slå sig ned her. Det må der bygges efter. Vi skal tænke i at genanvende materialer og på, hvad det er for et eftermæle, vi vil efterlade os.

7. Vi skal bevare noget af det gamle på havnen?

Irene Simonsen: - Det ville være fedt, hvis vi kan bevare noget af kulturhistorien i udviklingen af havnearealet. Det samme gælder Klondyke, hvor jeg kan være bekymret for, hvad cykelsti og vej kan gøre ved området.

Nicolai Krølbøll Markussen: - Jeg håber, at man kan bringe noget af det, vi har haft, med ind i det nye havnemiljø. Der må gerne være spor af, at det oprindeligt var en gammel havn.

Annonce

"Godt hvis vi begge kom ind"

Her slutter udsagnene, selv om de to kandidater har meget mere på hjerte. Blandt andet om unge, ensomhed og angst, kassetænkning, ord- og talblindhed, og om det er færre test - eller et styrket samarbejde mellem kommune og region, der er løsningen.

Og efter snakken mellem kandidaterne med partifarve og 40 år i alder til forskel konkluderer Irene Simonsen, mens Nicolai Krølbøll Markussen nikker:

- Det ville være sjovt, hvis vi to bliver valgt ind. Så vil der godt nok kunne samarbejdes hen over midten.

Det ville være sjovt, hvis vi begge to bliver valgt ind. Så kan der godt nok arbejdes sammen hen over midten.

Irene Simonsen (V), 62 årAnnonce
Annonce
Horsens Posten

Sidst manglede han én stemme - denne gang lykkedes det: Piratheep er første tamiler i Horsens Byråd

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Traditionen tro flytter nissen med

Horsens Posten

Den søde ventetid - og den trælse ventetid

Horsens Posten

Organisationer om julehjælp: Rekordmange ansøgere i år - men lokalt er det langt fra så ensidig

Horsens Posten

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Horsens Posten

Coronasmitten stiger stadig i Horsens: Tiltag på skolerne kommer til at fortsætte mindst en uge mere

Horsens Posten

Fravalgte et arbejde som bygningskonstruktør og har i stedet kastet sig over kagebutik: - Jeg kæmper det bedste, jeg kan, for at holde gang i min lille forretning

Horsens Posten

Statistik kan give dig øjne i nakken

Horsens Posten

Kom til Tyskland, min ven, så skal du se restriktioner

Horsens Posten

Pølsevogn skifter fra friture til feldsalat

Horsens Posten

Coronaen vil ikke slippe os

Kultur

Rock i Lunden smider første navn på 2022-plakaten - og han kan 'måske overraske nogen'

Horsens Posten

Huset skulle renoveres og lejemålet blev opsagt - men hvor blev frisøren i Nørregade 6 af?

Horsens Posten

Citychef ude med klar opfordring: "Sørg så for at få det stik"

Horsens Posten

Lille hobby-virksomhed er blevet stor og professionel på blot fem år

Horsens Posten

Særtilbud til pensionister: Kør videre på dit gratis kort til busserne et år efter udløbsdatoen

Horsens Posten

Coronasmitten i Horsens krydser kritisk grænse: Nye tiltag træder i kraft

Horsens Posten

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Horsens Posten

Juta Ost-indehaver om rygte: Hvor kommer det fra - og hvorfor lige mig og min butik?

Horsens Posten

Ugens anbefaling: Det er sundt at kede sig

Horsens Posten

Hestedamsgade inviterer på skattejagt til black friday

Horsens Posten

Hun står med fostervand i skoene og moderkager i hænderne: Nu er hun valgt til byrådet, selv om hun stod nederst på listen

Annonce