Annonce
Horsens Posten

Klumme: Spring ud i det - det er aldrig for sent

Marianne Husted
Lige nu står unge foran et af de vigtige valg - hvad skal de uddanne sig til. Men det behøver ikke være noget endeligt valg.
Annonce

I denne tid går mange unge og overvejer deres livs valg. Og vi taler ikke om at vælge dem, der skal være far eller mor til deres eventuelt kommende børn, men om hvad unge skal fylde en stor del af deres vågne tid med. Nemlig valget af fremtidig levevej.

Nogle er selvfølgelig stadig svimle og i højt humør efter studenterkørsel, båthorn og sommerens mange fester. De fleste har måske haft et sabbatår eller to, pakket to-go-indkøbsposer i Bilka eller passet på små børn i en børnehave - og helt sikkert har rigtig mange ærgret sig gule, grønne og blå over, at coronaen i dette forår væltede alle deres rejse- og højskoleplaner.

Men nu skal de beslutte sig for drømmestudiet: "Skal jeg være fysioterapeut, satse på en karriere inden for it, eller skal der stå ingeniør på visitkortet?"

Mulighederne forekommer at være lige så mange som retterne på et 100 meter lang buffet-bord. Uddannelses-menuen kan sættes sammen på uendeligt mange måder. Også selv om karaktergennemsnittet ikke ligefrem er prangende er der masser af muligheder.

Og så er der jo de politikere og forældre, som vil præge unge til at foretage det - som i deres øjne er det rette valg - nemlig at opmuntre endnu flere til at søge de naturvidenskabelige retninger.

Men hvad nu vist førstevalget ender med at være det forkerte? Og klippene på klippekortet er ved at være opbrugt, når man erkender det? Det vil være nogle af de mange tanker, der farer rundt i de unge hoveder.

Heldigvis er det sådan, at det er de færreste bekymringer, der bliver til noget.  Og unge ved godt, at der næppe er mange af dem, som kommer til at fejre 25 eller 40 års jubilæum på samme arbejdsplads med skåltaler og blomster. De er sådan set heller ikke interesseret i det.


Det er altid en god investering at uddanne sig, erhverve sig ny viden og lære at lære. Og det er aldrig for sent at betræde nye veje.


Mange vil komme til at sadle om ikke bare en, men sikkert flere gange, i løbet af arbejdslivet. Kriser og samfundets udvikling vil betyde, at nogle job ophører med at eksistere, mens andre opstår. Ingen er sikret for evigt, som man i sin tid troede var tilfældet, hvis man blev ansat hos toldvæsenet eller i en bank. Det mente i hvert fald min morfar, da han så sig kaldet til at råde mig til erhvervsvalg. Men som alle andre unge lyttede jeg ikke til den ældre generation. Jeg valgte min egen vej. Og godt for det.

Alligevel vil jeg min alder til trods driste mig til at sige, at det er altid en god investering at uddanne sig, erhverve sig ny viden og lære at lære.

Og det er aldrig for sent at betræde nye veje.

For en god uge siden var jeg så heldig at være inviteret med til en præsteordination i den smukke Viborg Domkirke. Den vordende præst er 60 år og har netop afsluttet sit teologi-studium og pastoralseminariet. Da hun i hvid kåbe gik i procession med biskop og provstiets præster, blev øjenkrogene en smule våde af at se hendes nærmest sprudlende glæde ved, at hun nu kan begynde på sin præstegerning i et landsogn i Nordjylland.

Hun er et af mange eksempler på, at det aldrig er for sent at forfølge sine drømme.

Så drøm løs - og blive gerne ved med at drømme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Bronzealder Battle for to

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Sommerlæsning i hængekøjen

Horsens Posten

Mini med maxi køreglæde

Horsens Posten

Bliv klogere på klimaforandringer

Annonce