Annonce
Horsens Posten

Lisbeth Zornig: Jeg er også et menneske

Lisbeth Zornig står i dag stærkt efter konkursen ramte hende sidste år. Foto: Gyldendal / Anne-Li Engström
I august sidste år kunne man læse i pressen, at Lisbeth Zornig var gået konkurs med sit firma, "Huset Zornig". Her lidt over et år efter tager Lisbeth Zornig sig tid til at tale med mig om, hvad der skete. Hun er nemlig netop udkommet med bogen "Konkursklubben" sammen med manden Mikael Lindholm, der tager afsæt i hendes egen konkurs.
Annonce

Konkursen: Det er en rolig og afklaret Lisbeth Zornig, jeg taler med denne novemberformiddag. Jeg har mødt hende og hendes mand, Mikael Lindholm, flere gange. Et sympatisk og karismatisk par. Sidste år gik de dog igennem et mareridt, da Lisbeth Zornig blev ramt af en konkurs.

Allerede i april 2019 vidste Lisbeth Zornig godt, at hun ville gå konkurs. Det blev dog først offentligt kendt i starten af august.

- Jeg vidste det godt, men resten af Danmark vidste det ikke. Jeg gik rundt i et limbo og bare ventede, fortæller hun.

I april var det hårdt. Lisbeth Zornig er kendt som mønsterbryderen med en hård barndom, og konkursen satte sig mentalt i hende.

- Jeg har oplevet mange hårde ting, men ikke noget så slemt som dette. Det væltede mig i den grad. Jeg spiste ikke. Jeg kunne ikke sove, og jeg var på grænsen til det småpsykotiske, siger hun med tydelig alvor.


Jeg har oplevet mange hårde ting, men ikke noget så slemt som dette. Det væltede mig i den grad.

Lisbeth Zornig


Annonce

Dygtig nok

Lisbeth Zornig er meget bevidst om, hvad der får hendes indre til at reagere. Hvad der hører til det at være mønsterbryder. Hos hende handler det om at være dygtig.

- Når jeg gik konkurs, ville det blive afsløret for Danmark, at jeg ikke er dygtig. Mit triggerpunkt er at være dygtig: Dygtig mor, dygtig medarbejder, dygtig til alt, forklarer hun.

Konkursen giver hun ikke andre skylden for. Alligevel er det ydre omstændigheder, der gør, at det sker. Efter en tv-dokumentar, hvor socialminister Annette Vilhelmsen tildeler projektet "Stemmer på kanten" en million kroner for åben skærm, begynder en journalist at bore i sagen. Pengene var tildelt uden for deadline, og en større medieskandale ruller. Fra at firmaet har en sund økonomi, og kalenderen er fuldt booket, bliver der fuldstændig tavshed. Derfra går det bare ned ad bakke.

Annonce

Mønsterbryder

Lisbeth Zornig gik fra at holde festtalen til ikke længere at blive spurgt. Hun var på krammer med diverse politikere, der nu vendte hende ryggen. Noget der føles ualmindeligt voldsomt for en mønsterbryder.

- Jeg er ikke gennemsnitlig. Jeg er mønsterbryder. Jeg blev til noget, og det var vigtigt for mig. Det fældede mig fuldstændigt. Vi troede, at det gik over, men det gjorde det ikke. Folk blev bange for at samarbejde med mig, fortæller hun.

Gudskelov havde hun manden Mikael Lindholm, som hun selv siger reddede hendes liv.  Han tog sig af alt fra opkald til mails, og mest af alt fik han hende i gang med en bog, som, han vidste, kunne bringe hende på rette kurs.

Annonce

Zornigkuren

Bogen, hun skrev, var "Zornigkuren". En bog baseret på det, der blev hendes redning midt i krisen. Hendes mand købte nemlig "Sundhedsrevolutionen" til hende, og i den fandt hun kuren til at gøre hendes krop og sind stærk. Så stærk, at da konkursen rammer pressen, står hun solidt til at tage slagene.

Hun kender vendingen: "Når man inviterer pressen med til bryllup, kommer de også til begravelsen", som man bruger om pressen. Det var dog ikke deres reaktion, hun frygtede mest  Tværtimod var det lokalsamfundet i Køge, hvor parret til daglig bor.

- Vi har fået et fantastisk netværk i Køge. Det var derfor svært, da jeg første gang skulle ud af døren med kasketten trukket ned og solbriller på. Hvad tænker de om mig?, siger hun.

Lokalsamfundet reagerede helt anderledes end forventet. De bød ind og blev endda budt velkommen ved stambordet på den lokale pub med gin og tonic.

- Når man er kendt, sidder man højt. Pludselig kunne de forholde sig til, at jeg også var et menneske. Jeg blev mere tilgængelig, forklarer hun.

Konkursen har også betydet, at hun har fået ryddet op i vennelisten. Hun kalder det selv "Klokkeblomsteffekten".

- Jeg har aldrig vidst, hvorfor folk har villet mig. Når et menneske bliver kendt, sværmer folk omkring, fordi de håber, at det smitter. Der har sværmet mange omkring mig, for at få noget støv fra Klokkeblomsts vinger, fortæller hun.

Annonce

Positive benspænd

Det er dog ikke kun oprydningen af venner, der har været en positivt konsekvens af konkursen. Lisbeth Zornig ser det nemlig som et positiv benspænd, at hun blev ramt.

- Jeg blev blottet og døde ikke af det. Det har gjort, at jeg er blevet meget mere afslappet og rolig. Nu går jeg for eksempel rundt i Køge med morgenhår, griner hun hjerteligt.

Derudover har det været en lettelse at komme af med "Huset Zornig". Huset havde nemlig konstant gjort ondt i maven siden ministersagen. Endelig har hun fået styr på sit helbred, da hun pludselig fik tid til at dykke ned i det. Førhen levede hun med stomi, men i dag kan hun prale af at have en krop, der er 15 år yngre end hendes alder indvendig.

Lisbeth Zornig har travlt igen. Dels med "Konkursklubben", der er tredje del i serien om Adam og Tessa. Dels har hun travlt med foredrag med "Zornigkuren", hvor hun taler for udsolgte sale. Med en titel som både mormor og farmor går resten af tiden med familiehygge. Konkursen er vendt til noget positivt, og hun nyder at blive set som menneske igen.

"Konkursklubben" tager afsæt i Lisbeth Zornigs egen oplevelser med sin konkurs. Foto: HarperCollins Nordic
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce