Annonce
Horsens Posten

Norfolk er et spooky sted

Hvert bind i Elly Griffiths krimiserie rummer en arkæologisk opdagelse sideløbende med en nutidig krimigåde. I "Pigen under jorden" er der spor, der går tilbage til både jern- og bronzealderen, og i forfatterens seneste krimi på dansk er der tråde til både myten om kong Arthur og Romerriget. Foto: Willy Wegner
Annonce

På knap to år har den britiske bestsellerforfatter Elly Griffiths fået fem krimier om arkæologen Ruth Galloway oversat til dansk. Det er gået stærkt med at udkomme i Danmark, og forfatterens popularitet er kun vokset i takt med bøgerne. 4. december besøger Elly Griffiths Horsens Bibliotek for at fortælle om sit forfatterskab og det femte bind i serien "Det tavse vidne".

Et par timer i bil nordøst fra London ligger Norfolk, og netop det såkaldte county i Østengland, på halvøen East Anglia, danner rammen om Elly Griffiths spændende bestsellerkrimiserie. Og det, selvom Ruth Galloway tager et smut til Blackpool i det nordlige England i det femte bind i serien, "Det tavse vidne", der udkom i oktober.

Faktisk er den storslåede natur en slags hovedperson i bogen på linje med arkæologen Ruth Galloway og politiefterforskeren Harry Nelson.

- Norfolk er et meget smukt område med fuglereservater og fantastisk natur. Landskabet er meget fladt, og man siger ofte, at landskabet er himlen på grund af det flade, sumpede vådområde, der giver udsyn til uendelig himmel. Men det er også et meget øde og isoleret område. Et virkelig spooky sted, forklarer Elly Griffiths med en entusiasme, der smitter.

Den britiske forfatter, der selv er opvokset og bor i Brighton, er kommet i Norfolk siden barndommen for at besøge en tante, der fyldte hende med spøgelseshistorier og myter fra det, hun kalder et magisk landskab. Pludselig, på en ferie i Norfolk med manden Andy mange år senere, opstod ideen til både plottet i "Pigen under jorden", der er første bog i serien, og hovedpersonen Ruth, der er arkæolog og underviser på et fiktivt universitet.

Annonce

Ruth opstod ud af tågen

- Min mand er arkæolog, og da vi gik i vådområdet Titchwell Marsh, fortalte han, at mennesker i fortiden troede, at moseland var helligt. Fordi det hverken er land eller hav, hverken liv eller død, men noget indimellem. En slags bro til efterlivet, forklarer Elly Griffiths, inden hun fortsætter:

- Det lyder underligt, og jeg har aldrig oplevet det igen, men karakteren Ruth opstod ud af tågen. Hun stod helt klar og færdig for mig. Jeg vidste straks alt om hende lige ned til hvilken kiks, hun spiser. Hun hører Bruce Springsteen og er glad for katte, ligesom jeg er. Men jeg vidste også med det samme, at hun er indadvendt, bor alene og er ateist modsat mig. Ruth befinder sig godt i sit eget selskab i et lille, isoleret hus på kanten af marsken med sine katte.

Hun tilføjer, at en arkæolog passer perfekt ind i en moderne krimi, og at valget af Ruth som hovedperson hjælper hende som forfatter med ikke at overklistre et landområde med fiktive lig.

- Der er masser af døde kroppe i Norfolk, men mange af dem er tusindvis af år gamle, ler Elly Griffiths.

Ruth Galloway er akademiker med stort a, meget anerkendt for sit arbejde, intelligent og egenrådig, og som modvægt opfandt forfatteren politiefterforskeren Harry Nelson. Han har Blackpool-accent, er en dygtig politimand, men han har ikke en akademisk baggrund som Ruth. Han er langt mere social, udadvendt og et familiemenneske. Og så kører han altid, som var han på jagt efter en mistænkt; stærkt. De to, pointerer forfatteren, supplerer hinanden godt. For ligesom en politimand graver også en arkæolog i fortiden for at finde spor og få svar.

Annonce

Masser af historie at dykke ned i

Hvert bind i Elly Griffiths krimiserie rummer en arkæologisk opdagelse sideløbende med en nutidig krimigåde. I "Pigen under jorden" er der spor, der går tilbage til både jern- og bronzealderen, og i forfatterens seneste krimi på dansk er der tråde til både myten om Kong Arthur og Romerriget.

Elly Griffiths er begejstret for research og for at dykke ned i historien. Hun er vild med at smelte fortid og nutid sammen på en spændende, opsigtsvækkende og humoristisk måde.

- Jeg har altid været fascineret af nordisk mytologi, arkæologi, historie og myter, og Norfolk er fuld af historie. Jeg løber aldrig tør for emner, det er blot at vælge, hvad Ruth og Nelson skal kaste sig over, forklarer Elly Griffiths og føjer til, at forskere for nogle år siden fandt fodspor, der er over 800.000 år gamle i netop Norfolk.

På spørgsmålet om hvorvidt hun tager med sin mand på arkæologiske udgravninger, slår hun en stor latter op. Det er, pointerer hun, hårdt fysisk hårdt arbejde og masser af mudder, og Elly Griffiths fastslår, at det er hun alt for uorganiseret, utålmodig, kaffetrængende og doven til.

Det er tydeligt hvor den humor og lune, der supplerer krimiuniverset i serien, kommer fra.

Annonce

Skrev mordgåde som 11-årig

Til gengæld er Elly Griffiths vild med stille stunder, især morgener, foran sin computer i hjemmet i Brighton. Nogle forfattere skriver deres bøger igennem flere gange. Elly Griffiths gør det groft sagt kun én gang. Når hun sætter sig til tasterne og skriver, ændrer hun ikke meget i manuskriptet. Hun har en løs struktur på plads omkring plottet, før hun begynder at skrive, men det kan ændre sig undervejs i processen.

Hvis et afsnit eller kapitel driller, så skriver Elly Griffiths dialoger, som hun holder meget af at skabe. Og så er det vigtigt for hende at skrive hver eneste dag.

- Jeg finder stor nydelse i at skrive og fortælle gode historier. Allerede som 11-årig skrev jeg min første bog, et mordmysterium, som dog aldrig blev udgivet. At skrive er noget, jeg belønner mig selv med: nu har jeg ordnet strygetøjet, nu må jeg gerne sætte mig ned og skrive, understreger forfatteren, der bl.a. har en baggrund som redaktør i forlagsbranchen.

Når Elly Griffiths 4. december besøger Horsens Bibliotek kl. 19, er det ikke første gang, hun er i byen. De sidste to år har hun nemlig deltaget på Krimimessen i Fængslet.

Læs mere om arrangementet og køb billetter på www.horsensbibliotek.dk eller ved fremmøde på biblioteket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Vil du med på stadion?

Horsens Posten

Fællessang på Endelave

Horsens Posten

Fem fra politirapporten

Horsens Posten

Loppemarked i Pipkvarteret

Horsens Posten

Fire komikere i ét show

Annonce