Annonce
Horsens Posten

Nye restriktioner på vej efter pressemødet: Se her, hvordan de påvirker din hverdag og dine juleforberedelser

Hjemmeundervisning vender tilbage i de sidste dage op til juleferien. Eleverne sendes nemlig hjem, for at give coronasmitten en "time out".  Arkivfoto: Morten Pape
Corona-pressemødet onsdag aften bekræftede en række af de formodede restriktioner. Blandt andet skal skolebørnene hjemmeskoles fra 15. december.

Horsens: Skolebørnene sendes hjem fra 15. december, nattelivet lukkes reelt ned i fire uger fra på fredag, og koncerter med flere end 50 stående gæster må droppes for en tid.

Arbejd så vidt muligt hjemme og drop julefrokoster i både arbejds- og privat-regi, lyder opfordringen fra regering og sundhedsmyndigheder.

Her er en række lokale konsekvenser af de skærpede corona-restriktioner, som blev offentliggjort på et pressemøde onsdag aften:

Annonce

Hjemmeskoling vender tilbage i næste uge

De mange grundskoleelever må vinke farvel til vennerne allerede tirsdag 14. december, for dagen efter starter en lille uges hjemmeskoling.

Statsminister Mette Frederiksen kaldte det for en forlænget juleferie, men det betyder altså ikke, at eleverne kan glemme skolebøgerne helt. For med 200 dages skolepligt om året skal undervisningen passes. Den ordinære juleferie for skolebørn i Horsens Kommune starter nemlig først onsdag 22. december.

- Vi har stået her før, og vi ved, hvad vi skal gøre. Så vi er klar, siger Tanja Nyborg, der er direktør for uddannelse og arbejdsmarked i Horsens Kommune.

Det er alle klassetrin i grundskolen, der nu kan se frem til en uge bag skærmen. En skærm, som langt de fleste af klassetrinene kender alt for godt. Der vil dog være nødpasning for de elever, der ikke kan blive passet andre steder.

- Når sundhedsmyndighederne vurderer, at det er det, der skal til, så er det jo det, vi gør. Men det er selvfølgelig enormt ærgerligt, at børnene skal sendes hjem igen. De er glade for at være i skole og se hinanden, så det er super ærgerligt, at vi står i den her sundhedssituation, men nu er det jo sådan det er, siger Tanja Nyborg.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, forklarede på pressemødet, at hjemsendelsen af skolebørnene skal ses som en form for "time out" i forhold til smittespredningen blandt skolebørn.

Ambitionen med hjemsendelsen af skolebørn er nemlig at bryde smittekæderne og dermed forhindre børnene i at tage smitten med til ældre og sårbare familiemedlemmer i juledagene.

Eleverne kan efter planen vende tilbage til skolen onsdag 5. januar. Den tidlige juleferie kommer dog ikke til at gælde elever i specialklasser og på specialskoler.

Natklubber skal lukke fra fredag ved midnat

Sölibat i Rædersgade og nærliggende Hemingway’s må igen lukke - foreløbig i fire uger. Arkivfoto: Morten Pape

Der bliver noget mindre bjældeklang i nattelivet frem mod jul, end mange havde håbet på.

Myndigheds-meldingen på onsdagens pressemøde betyder nemlig, at nattelivet reelt lukkes gældende fra fredag ved midnat.

Jens Gønge Mikkelsen er medindehaver af natklubberne Sölibat i Rædersgade og Hemingway's i Hejmdalsgade i hjertet af Horsens:

- Hvad betyder nedlukningen konkret for jer - op til det, der vel er nogle af branchens vigtigste uger?

- Det er ikke bare nogle af de vigtigste uger, det er vores klart største højtid. Om det er en reel lukning? Ja.

- En af dine kolleger i Aalborg kaldte det på tv en "overraskende nålestiksoperation mod nattelivet". Hvordan ser du på det?

- Det er meget godt formuleret. Min første reaktion var, at vi har ydet vores bidrag. Modløshed er en god beskrivelse af sindstilstanden lige nu. Jeg tror snart ikke, at jeg kan holde til at høre på flere ubegrundede meninger og holdninger om det hele, men nu er det sådan, det er. Nogle synes, det er hårdt at navigere i tre ugers hjemmearbejde - men jeg vil gerne bytte! Det er alt andet end nemt at sluge, særligt når personalet bare er steppet op i en grad, der er prisværdig. Det er ikke fedt at skulle skrive "glædelig jul, vi ses på den anden side" allerede nu.

- Er du bekendt med, om nattelivet i Horsens har været arnested for større smitteudbrud siden genåbningen?

- Det har ikke mig bekendt været tilfældet. Vi er nok blevet kontaktet af tre-fem mennesker, der har været gæster hos os og siden sagde, at de var smittede. Det er alt. Var vi en stor smittespreder, havde det spredt sig helt vanvittigt hurtigt. Vi har tjekket coronapas på alle gæster - i første weekend efter genåbningen og efter genindførslen af de regler. Stod det til os, kunne vi godt være fortsat med at tjekke coronapas.

- Fire uger med restriktioner lød det onsdag aften på pressemødet. Tør du planlægge efter at åbne igen medio januar?

- Ja, det ser vi ind i. Så må vi jo se, om det holder stik. Vi er blevet overrasket så mange gange i det her forløb.

- Kan du holde modet oppe?

- Det føles uretfærdigt lige nu. Men selvfølgelig kommer vi stærkt igen, selv om humøret har lidt et knæk i dag, siger Jens Gønge Mikkelsen.

Restauranter og barer skal gældende fra fredag lukke senest kl. 24, og det bliver heller ikke muligt at købe alkohol i kiosker eller på tankstationer i tidsrummet 00-05.

Der indføres krav om mundbind eller visir for stående eller gående gæster på spisesteder og lignende, mens ansatte uden coronapas skal bære mundbind eller visir på beværtninger.

Koncerter med flere end 50 stående gæster må droppes

Spillesteder landet over rammes af, at der nedlægges forbud mod indendørs koncerter med flere end 50 stående gæster.

Men når det nu skal være med restriktioner, er tidspunktet ikke slemt for Horsens Ny Teater.

- Det er ikke alverden, vi har tilbage inden nytår. Vi skal have helt styr på reglerne, når vi møder torsdag, men umiddelbart rammes vi på en Gasoglim-koncert på lørdag, mens Claus Visbye og Horsens & Friends rammes på en Queen Machine-koncert (fredag i Forum Horsens, red.), siger teater-direktør Lone Wessel.

Hun regner med, at der er normale tilstande igen fra 7. januar, og hun vælger at tage ja-hatten på.

Lone Wessel forklarer, at teatret ikke står med julefrokost-arrangementer, og at bl.a. børneteater og en juleafslutning for balletskolen er siddende arrangementer, som ikke er omfattet af restriktionerne.

Myndighederne opfordrede på pressemødet kraftigt til at droppe julefrokoster i både offentlige og private virksomheder, og statsministeren bad generelt alle danskere skrue ned for også private julefrokoster og sociale arrangementer.

Borgmester: Nødvendigt at passe på hinanden

Borgmester Peter Sørensen bakker op om restriktionerne og kalder det en nødvendighed for at passe på hinanden. Arkivfoto: Morten Pape

Det var ikke noget overraskende i de nye restriktioner for borgmester Peter Sørensen (S), der er i gang med at hive planerne op af skuffen om både nødpasning og hjemmearbejde.

- Der er ikke noget, der er nemt, når det handler om corona, men vi har jo efterhånden noget erfaring i det. Jeg er ikke overrasket over restriktionerne, det var de værktøjer, som jeg havde forventet, siger han.

Restriktionerne er blandt andet med til at sørge for, at sundhedsvæsenet ikke bliver overbelastet:

- Eksperter vurderer, at det er det her, der skal til, for at skærme og sikre så godt et sundhedsvæsen som muligt for os alle sammen. Men det er også en tryghed i forhold til, at vi ikke skal lukke landet helt ned. Det skal vi bakke op om, siger Peter Sørensen.

Derfor opfordrer borgmesteren også til at tage imod tilbuddet om vaccination og boosterstik.

- Jeg kan se på tallene, at vi er rigtig godt på vej med vaccinationerne, og jeg kan kun opfordre til, at vi fortsætter ad det spor. Der har været rigtig god tilslutning siden den dag, der blev åbnet for tider, siger han.

Den gode tilslutning tilskriver han, at der dels er mange, der har fået invitation til tredje stik, dels at der er åbnet op for vaccination til børn.

- Vaccination er et supervåben, der kan forebygge flere restriktioner, og vigtigst - de kan forebygge sygdom, siger Peter Sørensen.

En af sundhedsmyndighedernes opfordringer er også, at så mange som muligt arbejder hjemme, og her er borgmesteren også ved at se på, hvordan det bedst lader sig gøre i kommunalt regi.

- Vi skal mødes både i aften og i morgen tidlig og have lagt en plan og talt med de medarbejdere, hvor det er muligt, at de arbejder hjemme, siger han og understreger - ligesom statsministeren - at samfundet ikke er lukket ned på samme måde som sidst.

- Der er en række borgere, der har krav på for eksempel at kunne komme til en samtale på kommunen, siger han.

Restriktioner som hjemsendelse af skolebørn, lukning af natteliv og anbefalinger om hjemmearbejde har nemlig også betydning for dagligdagen:

- Det er rigtig ærgerligt for skolebørnene, og der har været alt for mange dage, hvor vi ikke har været i vores fællesskabszone. Det udfordrer os alle sammen. Men samtidig har vi en kæmpe interesse i at passe på hinanden, og selvom de, jeg møder, er trætte af det, så er alle enige om, at det er nødvendigt, siger han.

Annonce
Horsens Posten

Coronasmitten fortsætter opad i Horsens og særligt teenagerne er ramt - men gymnasierne er ikke "affolket", og eleverne bliver ikke syge

Annonce
Horsens Posten

Tårnhøje smittetal i Horsens Kommune: I fire sogne har hver 20. indbygger fået covid-19 den seneste uge

Annonce
Horsens Posten

Når man kommer ud på den anden - og bedre - side

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Store skiftedag i vente hos Mr - og nej, der er ikke tale om nyt tøj

Horsens Posten

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Horsens Posten

Vinderne i DM i standup er netop fundet - kender du dem?

Horsens Posten

50 fremvisninger på en måned - nu er lille fritidshus på Elbæk Skovvej solgt

Horsens Posten

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Horsens Posten

Gravkøerne kører, men nye boliger i "den engelske gade" bliver forsinket - formentlig et års tid

Horsens Posten

Oh no, bæredygtighed

Horsens Posten

Kvinde fra Horsens købte et ekstra skrabespil og vandt 300.000 kroner

Horsens Posten

Byens Bedste bliver fejret fredag den 11. marts - det sker på Fængslet

Horsens Posten

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens Posten

Læs her hvorfor: 29-årig med akademisk uddannelse er ny butikschef hos Kaiser Sport & Ortopædi i Horsens

Horsens Posten

Kom med indenfor - de planlægger åbning til marts og er i fuld gang med at gøre tidligere Hekkenfeldt til et nyt gå i byen-sted

Annonce