Horsens: Maskiner skal bruge diesel eller benzin for at fungere. Mennesker skal have mad og drikke, og de humane drivmidler bliver det fremover et af Horsens kendte spisesteder, der skal levere på Danmarks Industrimuseum.
Museet lukkede sin egen café, Gaslight, sidste sommer. Den var blevet en økonomisk kæp i hjulet, og siden har andre ad hoc sørget for bespisning af besøgende.
Nu har museet imidlertid fundet en fast samarbejdspartner: Olivias Deli, hvis indehaver Robin Bjørnskov er klar til at udvide sin forretning på Gasvej.
Kulturelt vingesus
- Vi synes, det er interessant, for der er gang i et kulturelt vingesus med nogle gode fremtidsperspektiver på museet. Og så er min datter (Olivia, som det lille spisehus er opkaldt efter, red.) vild med legepladsen hernede. Vi har været her flere gange og set det liv, der er her. Det vil vi godt være en del af, siger Robin Bjørnskov.
Robin BjørnskovDet er helt klart hensigten med udvidelsen, at den ikke influerer på Olivias, og at den på sigt gerne må give en ansættelse mere.
De synlige bevis på samarbejdet skyder i første omgang op i det små: I efterårsferien og til jul i form af en madvogn, der stilles op på museets nyrenoverede plads, hvor føromtalte legeplads er et trækplaster.
Sideløbende skal Olivias brødføde nogle af de større publikumsgrupper, der lægger vejen forbi industrimuseet, og på længere sigt - formentlig til foråret - er planen, at den bygning, der før husede Café Gaslight, tages i brug.
Planer for millioner
For Danmarks Industrimuseum er samarbejdet da også tænkt som mere end en "fastfood-løsning".
Stedet er i det seneste par år blevet restaureret og nyindrettet inde og ude. Der er brugt millioner på udstillinger, forskønnelse og legeplads, og håbet er i løbet af de kommende år at finde yderligere omkring 50 millioner kroner i fondsmidler, som skal bruges til byggeriet af en ny, stor bygning, der skal fungere som hovedindgang, udstilling og café.
Her får Robin Bjørnskov og hans hold, der blandt andet tæller kokken Kasper Dejgaard, en vigtig rolle, forklarer Sarah Lehmann, partnerskabs- og eventchef på museet.
- Når vi lægger an til de store fondsansøgninger, vil vi gerne have Robin og Kasper med til at vurdere, hvor meget projektet kan bære cafémæssigt: Hvad skal vi have tegnet, hvad skal vi gøre og hvordan?
- På museet er vi ikke eksperter i cafédrift, men vi vil gerne have en café, for vi synes, det er en god ting for vores gæster, samtidig med at vi som museum gerne vil være en større del af livet i Horsens, siger Sarah Lehmann.
Hun peger på, at nordhavnen i dag udgør en helt ny bydel, og at museet ser sig selv og sine arealer som et bindeled mellem nybyggerierne og den gamle midtby.
Delien er boomende
Den udvikling bliver Robin Bjørnskov og hans forretning nu en del af, og han pointerer, at samarbejdet med museet ikke betyder, at han skruer ned for blusset i Hospitalsgade.
- Det får ikke konsekvenser for Olivias. Delien i Hospitalsgade er ret boomende, og da jeg lukkede cafeen i Jessensgade (hvor Olivias først åbnede som café, red.) for et halvt års tid siden, var det faktisk udelukkende for at booste delien.
- Det er helt klart hensigten med udvidelsen, at den ikke influerer på Olivias, og at den på sigt gerne må give en ansættelse mere. Men lige nu er vi i en fase, hvor vi skal føle os lidt frem sammen med Sarah og Kristoffer (Jensen, museumsdirektør, red.) om, hvad vi kan skabe hernede, siger Robin Bjørnskov.