Annonce
Horsens Posten

Rektor kaldte Anders for Danmarks iværksætterminister - nu gør han det også selv

Anders Fogh startede Startup Central i Brædstrup i februar 2018, men efter lidt mere end et år blev adressen flyttet til Horsens. - Selv om Brædstrup er verdens navle, er der stadig langt derud, lyder det med et grin fra iværksætteren. Foto: Morten Pape
- Hvis jeg har problemer med at starte en virksomhed, så er jeg nok ikke den eneste, tænkte Anders Fogh tilbage i 2018. Derfor blev han iværksætter for iværksætterne.

Horsens: Følger man Anders Fogh på Instagram, kan man se, at han har byttet sit navn ud med titlen ”Danmarks Iværksætterminister”.

Samme navn fremgår af hans nyoprettede Youtube-kanal, hvor han vil fortælle lidt om sin virksomhed, Startup Central, og om, hvordan det er at være iværksætter.

Titlen er dog ikke selvudnævnt – den er mere selvadopteret, fortæller den 28-årige iværksætter.

Annonce

- Jeg skulle holde foredrag i Esbjerg for nogle innovations-klasser, og den kære rektor syntes, at jeg skulle præsenteres som iværksætterminister – så kunne jeg ikke andet end at æde den. Jeg tror ikke, eleverne syntes, det var lige så sjovt, som han gjorde, men den var jo oplagt, siger Anders Fogh med reference til, at han jo deler to af tre navne med en forhenværende statsminister.

Gode vilkår kan blive bedre

Når det så er sagt, har han også valgt at tage titlen til sig, og nu bruger han den aktivt for at sætte fokus på dem, der ønsker at tage en chance med sin gode idé og starte en virksomhed op fra bunden.

- For der er også nogen, der skal tale iværksætternes sag og arbejde for bedre vilkår. Vi har allerede gode vilkår, men der kan godt gøres mere for, at det bliver nemmere. Der er for meget papirarbejde, det er en tung opgave at føre regnskab, og det må gerne være sådan, at hvis man fejler, så koster det ikke alverden, siger han.

Det er blandt andet med reference til, at man ikke længere kan oprette et IVS – et iværksætterselskab – som var en klar fordel for iværksættere, der havde idéen, men manglede økonomien til at lægge den nødvendige kapital, som det eksempelvis kræves i et anpartsselskab (ApS).

IVS-muligheden blev udnyttet og medførte en forhøjet risiko for svig, men efterfølgende er der ikke dukket en erstatning op, der på samme måde inviterer iværksættere til at forfølge drømmen om egen virksomhed. Hvis Danmark skal være et innovationssamfund, skal mulighederne også være indbydende.

Annonce

Alle skal have råd

Lidt samme tanke ligger bag den virksomhed, som Anders Fogh står i spidsen for. Han er ikke kun selv iværksætter – det er alle hans kunder også. Startup Central er nemlig et netværk med kontante fordele for iværksættere og selvstændige, hvor de betaler et månedsabonnement for at få adgang til en lang række muligheder.

- Grundambitionen er, at alle skal have råd til at blive iværksættere. Det er dyrt at starte op, når der bare skal lægges 40.000 kroner alene i kapital for at oprette et ApS (anpartsselskab, red.), fortæller Anders Fogh.

Iværksættere

Iværksættere: Mens antallet af nyetablerede virksomheder er faldet på landsplan, er det modsatte tilfældet i Region Midtjylland. Her er der derimod tale om en stigning på iværksætterfronten på 12.6 procent.

Den kommende periode sætter avisen fokus på nogle af de nyetablerede iværksættere her i byen ved at hører deres historie og baggrund for at etablere sig.

Det gør vi med serien "Iværksættere".

Gennem Startup Central får man coaching og sparring fra en lang række eksperter inden for forskellige områder, adgang til et stort netværk af andre iværksættere og kontante fordele på for eksempel regnskabsprogrammer og benzinkort.

Annonce

Manglede selv en løsning

Idéen til virksomheden opstod, da Anders Fogh selv manglede en lignende løsning. Han fortæller, at han uden held havde givet sig i kast med at omsætte idéer til virksomheder, men hver gang måtte han kaste håndklædet i ringen.

- Hvis jeg har problemer med at starte en virksomhed, så er jeg nok ikke den eneste. Jeg undersøgte mulighederne her i området, og der manglede en løsning. Derefter skulle der ordnes noget papirarbejde, og jeg skulle finde en investor. Det blev et nej de første 12 gange, men så kom der et ja, og jeg var i gang, siger han.

Lidt om Startup Central

Startup Central er et netværk med kontante fordele for iværksættere og selvstændige, som Anders Fogh stiftede i februar 2018.

Netværket henvender sig til de, der gerne vil i gang med at drive virksomhed; de, der er i opstartsfasen; og de, der er kommet i gang.

De overordnede muligheder gennem Startup Central er fri coaching og sparring hos en lang række iværksætteri-eksperter, adgang til et stort iværksætter-netværk og kontante fordele fra Startup Centrals samarbejdspartnere.

Man betaler et månedligt abonnement for at være med.

Startup Central har over 65 coaches tilknyttet, 580 medlemmer af deres Startup Lounge og 7500 medlemmer i alt.

Han startede virksomheden i 2018 i hjembyen Brædstrup, og siden første medlem er antallet vokset støt. I april 2019 rykkede virksomheden til Horsens, hvor der fra lokalerne på første sal er udsigt til byens nye gågade. De er nu syv ansatte, og Anders Fogh håber på, at det tal hedder mellem 10 og 15 om et år.

Annonce

Et samlingspunkt

Medlemmerne af fordelsklubben kommer fra 42 forskellige brancher med onlinebaserede virksomheder som de primære. Men der er også akupunktører, tømrere og en lang række nichevirksomheder, fortæller iværksætteren.

- Virksomhederne er primært nul til tre år gamle, for det er her, man virkelig har gavn af vores fordele. Men det, der rykker – og som ældre virksomheder også nyder godt af – er, at man får et bedre netværk, siger Anders Fogh og uddyber:

- Vores medlemmer kan hjælpe hinanden, og vi har tit nogen, der ringer ind og spørger efter hjælp, hvor vi ved, at der for eksempel lige er en freelance-fotograf i deres område, hvis det er billeder, man mangler. På den måde er vi et samlingspunkt, fordi vi kender vores kunder og lynhurtigt kan slå dem op i vores kartotek, siger han.

Annonce

Bekæmper ledighed

Startup Central er landsdækkende og har endda medlemmer i udlandet, men den er også forankret i Horsens. Anders Fogh sidder med i Horsens Alliancen, der blandt andet arbejder på at forbedre vilkårene for erhvervslivet i kommunen.


Hvis det ikke var sjovt, så gjorde jeg det ikke. Det er skabertrangen, der driver værket, og det er jo nogle timer, hvor jeg ikke føler, at jeg arbejder. Og så må jeg rose min kone for at være et bedre familiemenneske end mig.

Anders Fogh, direktør og stifter af Startup Central


Og så er Startup Central med i et samarbejde med Horsens Kommune, hvor ledige med iværksætterdrømme kan blive en del af fordelsklubben på kommunens regning i et forsøg på at få dem væk fra jobcentret og ind på arbejdsmarkedet.

Ifølge Anders Fogh er det lykkes med 15-20 mennesker indtil videre. En af dem er bygningskonstruktør Kinga Rebowska, der i august droppede jagten på et job inden for sit fag. Nu driver hun kagebageriet Sukré Bakery, der holder til i Graven.

Annonce

Støtter gerne op

Indsatsen er ikke noget, der kræver det store af Anders Fogh og de ansatte på Startup Central. De holder opstartsmøder på jobcentret, men ellers er der ingen forskel på de almindelige medlemmer, og dem er er sluset ind via kommunen.

På kontoret kommer der hele tiden flere ansatte til. For Anders Fogh er det vigtigt, det også er sjovt at arbejde, og der er blandt andet plads til, at de spiller dart flere gange om dagen. Deres Playstation er dog ikke sat til strøm for tiden. Foto: Morten Pape

Til gengæld glæder Anders Fogh sig over, at de kan bidrage til arbejdsmarkedet:

- Det er inkorporeret i os, at alle skal have ret og mulighed for at blive iværksætter og starte en rentabel virksomhed. Kan vi hjælpe nogen ud af ledighed, så de kommer på arbejdsmarkedet og bidrager til statskassen, så vil vi gerne støtte op om det, siger han.

Annonce

Skabertrangen driver værket

Passionen for iværksættere fejler ikke noget hos Anders Fogh. Det er selvfølgelig også hans forretning.

Hvis - eller når - Startup Central rykker mod udenlandske markeder, bliver Norge første land på listen. Her henter Anders Fogh allerede inspiration fra, da de er velkørende i forhold til iværksætteri. Foto: Morten Pape

På sigt skal den udvides til flere lande, men coronavirus har sat en lille bremse i de planer. På den anden side kan Anders Fogh også glæde sig over, at der ikke længere skal lægges 80-100 timer om ugen i arbejdet.

Han har dog ikke noget imod, at han ”kun” er gået ned til at bruge et sted mellem 60 og 80.

- Hvis det ikke var sjovt, så gjorde jeg det ikke. Det er skabertrangen, der driver værket, og det er jo nogle timer, hvor jeg ikke føler, at jeg arbejder. Og så må jeg rose min kone for at være et bedre familiemenneske end mig, siger iværksætteren, der har fire børn sammen med sin kone, Nanna.

Annonce
Annonce
Horsens Posten

La Vie genopstår - indehaver er lettet over at blive reddet i sidste øjeblik

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Coronaen kom i vejen i 2020, men i oktober sparker AC Horsens nyt liv i en gammel Folkebladet-tradition

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

For et år siden gik smitten første gang amok: Her kan du gå på opdagelse i kommunens corona-udvikling og vaccinations-indsats gennem det seneste halvandet år

Horsens Posten

Kendt blomsterforretning flytter - får dobbelt så meget plads

Horsens Posten

De knokler for landets største oplevelses-legetøjsbutik: Nu ligger åbningsdatoen klar

Horsens Posten

Kvium og andre kendte kunstnere har doneret værker til auktion på Jørgensens Hotel: Indtægten går til unge hjemløse i Horsens

Horsens Posten

Ikke et ord om corona - men hold da op, hvor trafikken har fået forstoppelse

Horsens Posten

Nana kunne gå op ad trappen på sygehuset, 12 uger efter kom hun ud i en kørestol: Livet er stadig godt

Horsens Posten

Nana nød en uge sammen med andre fysisk handicappede: En uge som menneske igen

Horsens Posten

Kendt Horsens-band er tilbage efter 18 års pause: Serverer buffet a la Bono på Posthuset

Horsens Posten

To dages musejagt er forbi: Netto er åbnet igen

Horsens Posten

HH Elite samler penge ind - men det er ikke til dem selv: Når vi går ind i noget som dette, gør vi det 100 procent

Horsens Posten

I weekenden kan du gøre et 'bygge-kup', når der er loppemarked med byggematerialer på genbrugspladsen

Horsens Posten

Mistanke om skadedyr: En lille mus holder Netto lukket på ubestemt tid

Horsens Posten

Smil til fotografen: I denne uge kører en ret genkendelig bil rundt i Horsens

Horsens Posten

Horsens har Jyllands højeste smittetal og laveste andel vaccinerede: Få overblikket over corona-udviklingen i dit sogn her

Horsens Posten

Mere gang i Hestedamsgade: Det skal ikke være en ærindegade, men en væregade - gerne som i Sydeuropa

Horsens Posten

Iskageforretning om svigtende sommergæster: - Folk går ikke op i Graven, men heldigvis har vi købt en ko

Horsens Posten

Beder borgerne om hjælp til bedre biodiversitet - men kommunens vilde ambitioner bliver klippet i stykker på Bollerstien

Horsens Posten

Drop-in dåb i Vor Frelsers Kirke

Horsens Posten

Hund – ellers tak: Men hvorfor bor Viggo så hos os?

Horsens Posten

Ulf Pilgaard og provst er klar med livshistorier og grin til seniorer

Horsens Posten

Pas nu på der ikke går for meget kage i den

Annonce