Horsens: 1. november sidste år åbnede kulturcaféen Grus i Kongensgade med Julie Due Steffensen.
Den energiske 28-årige kvinde kan nu med de første godt to måneders café- og kulturdrift se tilbage på en åbning, der er endt med en langt større succes, end hun havde turdet håbe på.
- Jeg var nervøs op til åbningen, og jeg er stadig lidt nervøs. Men der er faldet en hel del mere ro på nu, for jeg kan se, behovet for sådan et sted her rent faktisk er der. Og jeg kan mærke, hvordan initiativerne pibler frem. Der kommer meget ukendt guld ind ad døren, siger Julie Due Steffensen.
Julie Due Steffensen har med sin kulturcafé villet skabe en platform fordelt på almen cafédrift og kulturarrangementer i alle størrelser og genrer.
Og initiativet synes at være godt på vej.
- Jeg har nået budgettet for de to første måneder, siger en tilfreds Julie Due Steffensen, der indtil videre har oplevet, at fem borgere har meldt sig som frivillige hjælpere til at løfte arbejdet med Grus-stedet.
Der er faldet en hel del mere ro på nu, for jeg kan se, behovet for caféen rent faktisk er der. Og jeg kan mærke, hvordan initiativerne pibler frem.Julie Due Steffensen
Både private og erhverv
Julie Due Steffensen lægger blandt andet op til, at Grus også kan benyttes som en åben kontorplads - en arbejdsstation for blandt andet iværksættere. Det budskab er faldet i god jord hos unge som midaldrende, fortæller hun.
Et politisk flertal har desuden besluttet, at spillestedet KulisseLageret og ungdomskulturhuset Det Gule Pakhus skal rykke sammen ved Madevej i et nyt musik- og kulturhus blot en kilometer fra Grus. Dermed er der udsigt til endnu mere liv i området, inklusive med den kommende campus, som alt sammen kan have en positiv afsmitning på den nye kulturcafé.
På erhvervsdelen har Business Horsens, den uafhængige medlemsorganisation, der har til formål at kickstarte udvikling i virksomheder, valgt at lægge nogle af deres møder på stedet. Det samme gør sig gældende for kommunens kulturafdeling.
- Det summer herinde. Firmaer, studerende og selvstændige svinger i dagtimerne ind til en kop kaffe, og derudover kommer der ofte borgere ind med idéer til arrangementer. Det har udløst et interessant program for de næste tre måneder, siger Julie Due Steffensen, der til spørgsmålet, om hun frygter ikke at have tilstrækkelige med arrangementer til planlægningen, prompte og med et smil leverer et tydeligt "nej - faktisk ikke".
Hun opdeler inden længe sin kulturcafé, således at cafédelen forbliver et aps-selskab, mens lokalet med arrangementer og events overgår til at være en forening. Det vil blive gjort med henblik på at kunne søge økonomiske midler til arrangementer og nye tiltag på stedet.
- Det her skal være en levende kulturcafé, der er med til at styrke det lokale kulturliv og hverdagskulturen i Horsens. Men jeg har lige nu ingen midler at gøre godt med. Det vil sige, at alt er baseret på frivillighed. Det ville gøre det hele mindre sårbart i længden, hvis jeg kunne få tilskud til de forskellige tiltag hernede og udvikling af arrangementerne, siger Julie Due Steffensen.
Vil udvide
Med en god opstart bag sig bliver der nu kigget fremad. Planerne er mange, både med allerede planlagte arrangementer, og så er der ønsker for fremtiden.
- Af nye tiltag tæller blandt andet et undervisningsforløb om aktieinvestering, ølsmagning, foredrag om arkitektur, croquis, en skak- og danseturnering samt workshops, mens der også er etableret samarbejde med VIA om et kommende arrangement, der belyser marginaliserede grupper inden for emnet seksualitet.
Julie Due Steffensen havde inden åbningen en plan om at udleje stedets tre ekstra kontorlokaler. Det er lykkes med Kahoo, et nystartet netværk til karrieresøgende akademikere i Horsens og omegn, en terapeut og en kunstner.
Derudover har Julie Due Steffensen netop takket ja til to praktikanter, en multimediedesigner, der skal hjælpe med markedsføring af kulturcaféen, og en administrationsøkonom.
Den unge kvinde understreger desuden, at caféen altid er åben for gæster - også når der bliver holdt arrangementer på stedet.
Julie Due Steffensen
Bosat i Horsens.
Uddannet multimediedesigner.
Uddannet i visuel kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København, hvor hun blandt andet er skolet i at kigge på behov og derudfra lave koncepter.
Arbejdet som modefotograf for blandt andet tøjmærket Stina Goya og Inwear.
Lavet fotoudstillinger, som blandt andet har kunnet opleves på Rådhuspladsen i København og på Roskilde Festival i 2015.
Netop trådt ind i bestyrelsen for Horsens Krisecenter for Voldsramte Kvinder.
Åbnede 1. november 2019 kulturcaféen i Kongensgade Cafe Grus.