Annonce
Horsens Posten

Spilreklamer og afhængighed vokset støt - nu har spilbranchens aktører nedsat nyt nævn

Ifølge tal fra Center for Ludoman har 25 procent af de registrerede ludomaner begået kriminelle aktiviteter for at skaffe penge til fortsat spil. Foto: Line Kyed
En fjerdedel af de registrerede ludomaner har ifølge tal fra Center for Ludomani begået kriminelle aktiviteter for at skaffe penge til at kunne fortsætte med at spille. 33 procent har overvejet at tage deres eget liv.
Annonce

Spilreklamer: En opgørelse fra Kantar Gallup Adfacts viser, at der i årene fra 2012 til 2019 har været en større stigning af reklamespots om pengespil.

I radio og på tv var der i gennemsnit i 2012 426 reklamespot om pengespil per døgn. I 2018 var antallet mere end fordoblet til i gennemsnit at ligge på 937. I 2019 til og med august blev der i løbet af et døgn målt 1197 radio- og tv-reklamespot, der omhandlede pengespil.

I 2009 var tallet af unge klienter hos Center for Ludomani syv procent. I 2018 var antallet steget til 30 pct. Aldersgruppen 18-30 år lyder i 2019 på 62 procent.

- Reklamerne er vokset eksplosivt siden 2012. Det er manipulation af forbrugerne, og de forsøger massivt at få forbrugerne til at spille markant, siger Michael Bay Jørsel, der er centerleder og initiativtager til ludomanibehandling i Danmark.

- Jeg forstiller mig dog, at der kommer politiske forhandlinger henover foråret 2021, der vil regulere reglerne for spil - en regulering, der grundet corona-situationen er udsat, siger centerlederen.

25 procent af de registrerede ludomaner har, ifølge tal fra Center for Ludomani, begået kriminelle aktiviteter for at skaffe penge til fortsat spil. 33 procent har haft tanker om at tage deres eget liv.

Annonce

Nyt spilreklamenævn nedsat

I slutningen af august i år gik spilbranchens aktører sammen om oprettelsen af et nævn, der skal behandle klager over reklamer fra spiludbydere. Nævnet har hjemme under erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Horesta og har fået navnet Spilreklamenævn.

Ifølge Retsinformation, der er statens juridiske online informationssystem, har der tidligere på året, i februar, været et forslag til en folketingsbeslutning om oprettelse af et spilreklamenævn. Forslaget bortfaldt dog i maj i år. Som argument for folketingsbeslutningen lød det blandt andet:

"I et spilreklamenævn bør forbrugerinteresserne naturligvis også være repræsenteret, hvilket eksempelvis kan ske ved at Forbrugerrådet Tænk er repræsenteret. Idet der naturligt vil være flere repræsentanter fra branchen end repræsentanter med forbrugerinteresser i et spilreklamenævn, er det afgørende, at der sikres en lige fordeling mellem branche- og forbrugerinteresser, når der skal træffes afgørelse."

Der er flest mænd, der kommer i spilafhængighed og kommer i behandling hos Center for Ludomani.

To tredjedele af de spilafhængige er afhængige af onlinespil. I den gruppe spiller langt de fleste på odds og livebetting.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Forfattere sender julehilsner

Annonce