Annonce
Horsens Posten

Ugens anbefaling:  Begynd med begyndelsen

Der er en særlig friskhed over at tage hul på noget nyt, skriver denne uges klummeskribent. Foto: Thomas Behrmann
Annonce

I år vil jeg begynde med begyndelsen! Fra nu af vil jeg begynde at cykle tre gange om ugen.

Fra nu af vil jeg kun handle økologiske varer, bruge mine træsko noget hyppigere, drikke mere kaffe… Fra nu af.

Et blad i kalenderen er vendt. Vi står nu på ubetrådt land ved tærsklen til det nye år. En afslutning på noget, en begyndelse på noget andet.

Nytår er en milepæl, hvor vi ofte mærker behovet for at markere os selv og skitsere vores visioner. Vi lægger planer og laver forsæt, fordi overgangen er tydelig og et godt sted at trække en streg i sandet og starte på noget nyt. Men er vi altid til stede i begyndelsen af det, vi sætter os for? Jeg er ikke.

For når jeg starter på noget nyt, er jeg drevet mod et mål, og begyndelsen er for mig tit noget, jeg skal forbi for at komme til essensen af det hele, indholdet, kernen – det vigtige. Fokus er hele tiden langt fremme og på en afslutning. Men begyndelsen kan noget, og der er en særlig friskhed over at tage hul på noget nyt og mærke både nervøsitet, spændthed og forventningens glæde.

Vi kan sammenligne med filmens verden, hvor de første minutter er skabt til at drage os ind i historien og fastholde os. Tænk f.eks. på Tarantinos kultfilm ”Pulp Fiction”, hvor kæresteparret ”Pumpkin” og ”Honeybunny” booster hinanden med mod og kådhed i en bås på en diner inden de rejser sig fra sædet med ladte pistoler og intentioner om et røveri. Et effektivt anslag, og så er vi i gang.

Det samme gælder bøger, hvor begyndelsen er altafgørende for, om vi fanges ind og læser videre, eller om vi kobles af.

Det er her vi både er fokuseret og opmærksomme, men samtidig også lader fantasien vokse vildt inden det lykkes os at få greb om historien. Tænk på Ray Bradburys dystre klassiker Fahrenheit 451, hvor det hele starter med; ”Det var en fryd at brænde”. Vi er fanget ind, men med tankerne på vildfart.


Al begyndelse er svær, men det siges også, at alt i livet med værdi er svært.

Thomas Behrmann


Og nu skriver vi 2021 og begynder ved begyndelsen til noget nyt. Vi lægger planer, er motiveret, visker tavlen ren og måske er begyndelsen i virkeligheden den vigtigste del. Al begyndelse er svær, men det siges også, at alt i livet med værdi er svært.

Så måske er det i begyndelsen, vi gør os de fleste erfaringer og høster den langtidsholdbare viden. Det er her, vi sætter kursen for dét, der kommer.

Så fra nu af vil jeg vaske vinduer og spise mere fisk. Fra nu af vil jeg være med fra begyndelsen – helt med. For den er flygtig som et snefnug i en lun hånd. Fra nu af vil jeg lade mig blive draget ind. I bogen, i filmen i det nye år.

Godt nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Horsens Posten

Mette Frost og den nærmeste familie blev ramt af corona: Så sad jeg pludselig derhjemme med slægtsforskning og en bog

Annonce