Annonce
Horsens Posten

Ung rumæner tog alene til Danmark: Skulle væk fra landet hvor kommunismen stadig sætter dybe spor

Skolerne i Rumænien drives ifølge Baicoianu Ioan-Sorin, som man gjorde for 30 år siden. Derfor tog han skridtet og ansøgte om at komme ind på VIA i Horsens. Foto: George Catalina
Et job hos udbringningskæden Waiteer gav rumænske Baicoianu Ioan-Sorin ny energi efter nogle hårde måneder med hjemmeskole. 2000 kilometer hjemmefra savner han sit hjemland, men nyder også den danske hygge.

Horsens: Udbringningsselskabet Wolt meldte sig 2. juni ind i kampen om at bringe horsensianernes mad ud. I forvejen var selskaberne JustEat og Waiteer til stede i byen, hvor de enten cykler eller køre mad rundt i byen. Men hvem er personerne, der cykler rundt med maden egentlig?

En af dem er den 20-årige rumæner Baicoianu Ioan-Sorin, som arbejder hos Waiteer. Han har været bosiddende i Danmark siden august 2020, og siden hele Danmark lukkede ned i vinteren 2020, har han arbejdet som udbringer hos Waiteer. Undertegnede mødte den unge mand på en café i det centrale Horsens til en snak om Waiteer, at være alene under nedlukningen og efterdønningerne af kommunismen i Rumænien.

Da Baicoianu Ioan-Sorin ankom til Danmark i august 2020, kendte han ingen. Men Danmark var stort set fri for corona, og langt mere åbent end hjemlandet Rumænien.

Annonce

- Da jeg kom, var vejret godt, og der var stort set åbent over det hele. Så det var rigtig fint i starten, siger Baicoianu Ioan-Sorin.

Gennem sit arbejde og skolen har Baicoianu Ioan-Sorin fået mange venner. Primært udenlandske men også danske. En af dem er fotograf, og de to tager ofte ud og tager billeder. Foto:George Catalina

Men som vejret blev koldere og regnen en hyppigere gæst, kom coronaen også tættere på. Det betød en nedlukning af Danmark, og det var hårdt for den unge rumæner, som pludselig sad derhjemme i skolen.

- Da det hele lukkede ned,  sad jeg bare derhjemme. Hver dag stod jeg op og kiggede ind i min skærm det meste af dagen. Det var virkelig kedeligt og jeg så næsten ingen. Jeg var langt væk fra hjemmefra og havde kun enkelte bekendte her, siger Baicoianu Ioan-Sorin.

Waiteer reddede vinteren

Heldigvis for Baicoianu Ioan-Sorin stod Waiteer klar med et job som udbringer. For en udenlandsk tilflytter fanget i en corona-nedlukning var jobbet som udbringer en gave sendt fra himlen.

- Jobbet hos Waiteer hjalp mig virkelig under nedlukningen. Jeg fik motion, penge og allervigtigst, lærte jeg en masse personer at kende. De fleste udbringere er også fra andre lande end Danmark, så jeg lærte hurtigt min kolleger at kende. I dag ser jeg dem også rigtig meget i min fritid, siger Baicoianu Ioan-Sorin.

Da Baicoianu Ioan-Sorin kom til Danmark, kunne han ikke tale særligt meget engelsk. Og dansk var endnu værre. Det kunne han nemlig slet ikke forstå. Men jobbet hos Waiteer har hjulpet ham på det sproglige men også det kulturelle.

- Jeg leverer jo som regel mad til danskere, så når jeg snakker med dem, er det engelsk. Samtidig kan jeg også nogle gange få et indblik i den danske kultur, når jeg leverer mad til en gruppe en fredag aften. Jeg har hørt og læst meget om "hygge", smiler Baicoianu Ioan-Sorin.

Og det kulturelle og venskaberne er mindst lige så vigtigt for Baicoianu Ioan-Sorin. For lønnen er ikke den højeste, men alligevel er jobbet perfekt for ham.

- Det kan godt være, at lønnen ikke er verdens bedste. Men de venskaber og kulturelle ting, jeg får ud af det, er det vigtigste for mig. Samtidig får jeg motion og kan selv bestemme, hvornår jeg vil arbejde, siger Baicoianu Ioan-Sorin.

Annonce

Til kamp mod kommunismen

I hjemlandet Rumænien bor familien stadigvæk. Faren støtter Baicoianu på hans rejse. Det samme gør moderen, og det på trods af at hun op til flere gange foreslog  forskellige rumænske universiteter.

Men Baicoianu er en del af den nye generation af rumænere, som er trætte af, at kommunismens fodspor stadig kan ses og mærkes.

- I Rumænien kæmper de unge lidt imod de gamle kommunistiske dyder. Skolerne i Rumænien er næsten 30 år bag mange andre lande, og det kæmper vi virkelig imod. Men det er en hård kamp, og det er også derfor, at mange tager til Danmark for at gå i skole. Det er til gengæld positivt, for så kan vi hjælpe hinanden med alle mulige småting, siger Baicoianu Ioan-Sorin.

Selvom Rumænien stadig kæmper med fortiden, så savner Baicoianu sit hjemland hver dag. Især vejret er et savn, og de kolde og mørke vintermåneder i Danmark sled på den unge rumæner.

Baicoianu Ioan-Sorin elsker at komme ved vandet. Noget af det han savner mest ved sit hjemland er naturen, som rummer alt fra sandstrande til bjerge. Foto:George Catalina

- Jeg savner virkelig det varme vejr, min familie og venner. I sidste uge havde vi 30 grader i Rumænien. Her i Danmark regner og sner det virkelig meget. Men det har ikke været noget problem. Jeg er kommet våd og kold hjem fra arbejde nogle gange, men det gør ikke noget. Jeg elsker også at være i Danmark. Især nu hvor vejret er så godt, siger Baicoianu Ioan-Sorin.

Annonce

Fremtid i København eller Barcelona

Uddannelsen som software engineer går snart ind i en fase, hvor han og hans medstuderende skal i praktik. Derfor har Baicoianu gjort sig tanker om, hvad han godt kunne tænke sig, når praktikken står for døren. Og det er ikke Horsens, der står øverst på listen over mulige destinationer.

- Jeg elsker at bo i Horsens. Her er natur, by og billige boliger. Men jeg vil gerne se og lære så meget som muligt. Så jeg vil gerne til Aarhus eller København. Måske endda Barcelona. Der er vejret i hvert fald lidt varmere, griner han.

Så en permanent retur til Rumænien står ikke lige for døren. Det lidt gammeldags Rumænien må nøjes med sporadiske besøg.

- Min plan er lige nu, at jeg bliver i Danmark i nogle år i hvert fald. Jeg og nogle venner starter på danskundervisning snart. Jeg kan allerede forstå nogle ord, men det sværeste er udtalen. Den giver nogle gange problemer. I har nogle sjove ord, smiler Baicoianu Ioan-Sorin.

Efter interviewet skilles vores veje med den efterhånden klassiske albuehilsen. I bedste coronastil. Baicoianu skulle hjem i seng efter en lang nat begravet i skolebøger og noter. For som hans mor siger er gode karakterer vigtigt. Også i Danmark.


Nogle gange får jeg et indblik i den danske kultur, når jeg leverer mad til en gruppe en fredag aften. Jeg har hørt og læst meget om "hygge".

Baicoianu Ioan-Sorin
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Kager, ost, pølser, oliven og fudge - det internationale marked er tilbage

Annonce
Annonce
Horsens Posten

Nu skal EM-festen i gang i Horsens: Streetfoodmarked viser Danmark-Wales på storskærm

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Anna fra Butik Petit var der for sin morfar til det sidste - og lidt mere til

Horsens Posten

Kunstmuseet holder sommerudstilling

Horsens Posten

Visens skib er atter på rette kurs - gæster blandt andet Endelave og Snaptun

Horsens Posten

Teenagere til kamp mod menstruations-tabu: Nu holder vi det ikke hemmeligt mere

Horsens Posten

5000 kvadratmeter blomstereng med summende insekter er på vej i sydbyen

Horsens Posten

Christian er idémageren bag nyt software: - Jeg vil gøre livet lettere for detailhandlen

Horsens Posten

Pia var ved at falde for dagpengegrænsen, så lavede Per et værtshus til hende

Horsens Posten

Ægtepar har set næsten hele Danmark: Øerne giver en særlig ro

Horsens Posten

Campingplads-ejer på tredje sæson - går en travl sommer i møde

Horsens Posten

Neye bruger fortsat mundbind og visir: Nogle kunder handler, selvom de er testet positiv

Horsens Posten

Derfor sænkes forsyningstryk i den sydlige del af kommunen

Horsens Posten

Sandfri sommerferie for børn på biblioteket

Horsens Posten

Ægtemandens knæskade endte med et hus på Endelave

Horsens Posten

Årets Aktiv Ø-program netop færdigt - flere aktiviteter og store forventninger til fremmøde

Horsens Posten

Torsdagens coronatal: En fjerdedel af horsensianerne er færdige med vaccinationen

Horsens Posten

Årets Ø har givet endnu flere gåture

Hedensted/Juelsminde Avis

2020 var øernes år: M/F Hjarnø sejlede med flere end nogensinde før

Horsens Posten

Måske er det modellerne der trækker kunder til? Nu åbner Liselotte Bøgelund en fysisk butik

Horsens Posten

HNT åbner for klassisk koncert for de mindste med vind og fuglefløjt som udgangspunkt

Horsens Posten

Underholdning i børnehøjde: Ramasjang figurer gæster teatret

Horsens Posten

Lærte at flette af købmanden på Endelave:  Nu har Lene demonstreret fletteteknik i mange lande

Annonce