Annonce
Horsens Posten

Virus indeholder et “vi”

Præst Hanne Henriksen giver hjemmefra sine bud på, hvordan vi stadig kan være "vi", selv om solidaritet er, at vi holder os langt fra hinanden. Privatfoto
Vi er i en tid, hvor vi er ansvarlige, når vi bliver hjemme fra skole og arbejde. Hvor vi er høflige, når vi undlader at give hånd. Udviser solidaritet ved at aflyse sociale arrangementer. Så må vi være opfindsomme, når det kommer til måder, vi fortsat kan være et ”vi” på.
Annonce

Prædiken hjemmefra: “Inde i ordet virus står ordet vi ”. Jeg faldt over sætningen i forfatter Morten Søndergaards digt ”VI RUS”. Vi mennesker hænger sammen. Tæt sammen. Så når nogen hoster efter at have spist en flagermus i Kina, så krakker børserne i Wall Street, og børn sendes hjem fra skole i Horsens. Verden lægges ned.

Inde i ordet virus står ordet ”vi”. Med den nuværende pandemi bliver det tydeligt, at vi er et ”vi”. Virusset er ligeglad med landegrænser og pigtråd.

Så når nogen hoster efter at have spist en flagermus i Kina, så krakker børserne i Wall Street, og børn sendes hjem fra skole i Horsens.

Virusset er immun over for socialklasser, rang og hierarkier. Virusset er farveblind, når det kommer til etniske, politiske og religiøse grupperinger. Det rejser usynligt og på ingen tid fra Kina til Danmark. Fra Wuhan til Horsens.

Det bliver tydeligt, at vi alle er mennesker, et ”vi”, der kan smittes, blive syge og dø.

Inde i ordet virus står også ordet ”rus”. Efter den første kollektive panikstemning og hamstrings-rus, kommer vi heldigvis hurtigt ud af krybdyrhjernens tunnelsyn og ser klarere. Efter vi lige har sundet os og lander i en ny verden, begynder vi at tænke mere konstruktivt og en folkelig rus af opfindsomhed opstår. I Italien synger og spiller de sammen fra hver deres altan. I Horsens undervises studerende på VIA University College over computer til hver deres studenterhybel.

Landet over optager og streamer præster fra tomme kirker hjem til stuerne.

Fitnesscentre poster træningsprogrammer for, hvordan vi ved simple øvelser kan holde os i form hjemme på køkkengulvet.

Og når Hus Forbi-sælgeren ikke møder sine kunder på gaden, opfordres vi på de sociale medier i stedet til at mobilepaye de tyve kroner.

De sociale medier lever pludseligt anderledes op til sit navn.

Prædiken hjemmefra

Under corona-krisen fortsætter præsternes arbejde. Ikke fra prædikestolen - men hjemmefra.

I denne artikelserie giver en række lokale præster deres perspektiv på menneskets udfordringer i en krisetid.

Som da Region Midtjylland i et opslag på Facebook efterlyste frivillige til corona-assistance og 12 timer efter erfarer, at deres opslag var blevet delt mere end 20.000 gange, og regionen fået 1717 tilmeldinger fra studerende og pensionister, der gerne vil hjælpe.

"Det her beviser, at danskerne kan andet og mere end at hamstre toiletpapir”, udtalte regionsdirektør Pernille Blach Hansen, der ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig så overvældende en opbakning.

Sådan en rus af ”vi”.

Vi mennesker har i årtusinder kunnet enes om én regel. Den gyldne regel, der lyder: ”Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I gøre mod dem.”

Måske tænker du, at det kan enhver idiot da sige sig selv. Men det kan enhver idiot ikke. Og slet ikke i krisetid. ”Idiot” er blevet et skældsord, men var tidligere et almindeligt ord. Det kommer af græsk – idios – og betyder ”en, der kun vil sit eget”. En, der kun vil sit eget, interesserer sig ikke rigtig for de andre.

Så særligt idioten i os alle skal have at vide, at vi altid har med andre mennesker at gøre.

Særligt idioten i os skal mindes om, at selv inde i ordet virus står ordet ”vi”. Et ”vi”, der er vores ansvar – fælles og hver for sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens Posten

Næste sæson er på plads: Seniorteatret præsenterer forbudte sange, velkendte kunstnere og et knald af en nytårskoncert

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce