Annonce
Jelling Ugeavis

Både voksne og børn er ramt: Nedlukningen sætter sig på sidebenene

Vejle Kommunes tilbud til familier med udfordringer med vægt og livsstil observerer, at det er sværere for deltagerne at holde fast i de gode vaner under coronanedlukningen. Foto: Colourbox
Den vante struktur smuldrer under nedlukningen, og det udfordrer mange familier, som kæmper med overflødige kilo og usund livsstil.

Vejle Kommune: Mange danskere har oplevet, at corona-nedlukningen er gået ud over taljen. Det gælder også for børnene.

Ifølge en landsdækkende undersøgelse fra Syddansk Universitet - gennemført under den anden nedlukning fra den 26. januar til den 8. februar - er aktivitetsniveauet blandt børn og unge i alderen seks til 16 år faldet drastisk under nedlukningen.

Undersøgelsen, som 1229 børn og unge deltog i, viser, at hver fjerde unge har taget på i vægt i perioden. Hele 87,6 procent af de unge lever ikke op til anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet under nedlukningen.

Annonce

Sværere at holde fast i gode vaner

Det er også de foreløbige erfaringer, som Vejle Kommunes tilbud "Livsstil og Trivsel i familien", der henvender sig til familier, som søger hjælp til vægttab hos børn og en ændret livsstil, har gjort sig under nedlukningen.

Livsstil og Trivsel i familien

  • "Livsstil og Trivsel i familien" er et tilbud til familier, der har et barn mellem tre og 18 år med vægtproblemer.
  • Tilbuddet dækker over et tværfagligt forløb efter Holbæk-modellen, der ikke kun fokuserer på kosten, men på hele familiens hverdag med blandt andet bevægelsesvaner, fjernsynskiggeri og forældrenes opdragelsesmetoder.
  • Sundhedsplejerske eller egen læge kan henvise til tilbuddet, men familier kan også selv henvende sig.
  • Det kan blandt andet ske på mail til bihar@vejle.dk.

- I forhold til de børn, vi har i tilbuddet i dag, kan vi tydeligt mærke, at det er sværere for dem og familierne at holde fast i de gode vaner under nedlukningen, hvor den normale struktur er brudt. Vi ser, at det kan være svært at bevare den gnist og motivation, der skal til for at overholde en livsstilsændring, fortæller Lene Nørgaard Pedersen, sundhedsplejerske og klinisk vejleder i "Livsstil og Trivsel i familien".


Det er sværere for familierne at holde fast i de gode vaner under nedlukningen, hvor den normale struktur er brudt.

Lene Nørgaard Pedersen


Tilbuddet henvender sig til familier med børn og unge mellem tre og 18 år, der har et barn, der vejer for meget, og som er motiverede for at ændre livsstil.

Tilbuddet hed tidligere Overvægtsklinikken, men har for nylig ændret navn for at signalere, at tilbuddet ikke kun fokuserer på de overflødige kilo.

- Vi arbejder med at ændre hele familiens livsstil, herunder mad- og spisevaner og bevægelse, fortæller Lene Nørgaard Pedersen.

Annonce

Forventer boom

Ifølge sundhedsplejerske og kontaktperson i "Livsstil og Trivsel i familien" Birte Harreby forventer man at få flere henvendelser i tilbuddet end normalt, når skolerne er åbnet helt op igen.

- Det er sundhedsplejerskerne ude på skolerne, der gør familierne opmærksomme på tilbuddet og det har de naturligvis ikke kunnet gøre, mens skolerne har været lukkede. Vi forventer et boom, når skolerne lukker op igen, siger Birte Harreby.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce