Annonce
Midtfyns Posten

10 år som friskoleleder: - Det er et mantra for mig, at man er socialt bæredygtig som menneske

I 10 år har Anne Mette Vahl-Møller stået i spidsen for Krarup Friskole. Under hendes ledelse er skolens elevtal fordoblet, og økonomisk nedgang er vendt til overskud. Foto: Signe Andersen
Med nærvær og ærlighed uddanner Krarup Friskole kommende generationer til at kunne stå imod med robusthed, når modstanden rammer. For det gør den for os alle, mener Anne Mette Vahl-Møller, der i år markerer ti år som skoleleder.

Krarup: Blommefarvet, bourgognerød, lyseblå, fersken - på friskolen er de store flader sjældent hvide, for rummene skal have karakter. Ånd, kunne man måske sige. Det er også ånden, skoleleder på Krarup Friskole Anne Mette Vahl-Møller tænker på, når hun skal beskrive den skole, hun overtog lederskabet af for ti år siden:

- Jeg tror virkelig, ånden gør en forskel. Der er mange, der siger, når de træder ind her, at det er ligesom at komme ind i et hjem. Det er meget mig at have det sådan, for jeg vil gerne kende folk og have, at folk føler sig godt tilpas. Det er nok en af mine store værdier. Jeg kan godt lide, at folk føler sig hjemme, når de kommer.

Friskolens ånd handler især om ro. Om godhed - og om masser af grin:

Annonce

- Jeg har en fantastisk medarbejderstab - lige fra pedeller til køkken, kontor, lærere - og vi griner meget og kan godt lide at være sammen. Det forplanter sig jo også i børnene, og det er en af de ting, der er blevet arbejdet rigtig meget med. Her kan man mærke forskel, fra jeg overtog til nu.

Større skole - men ikke for stor

Faktisk er der en del forskelle at få øje på, når man sammenligner med friskolen, som den så ud i 2010. Størrelsen eksempelvis:

- Da jeg overtog, var elevtallet omkring 40. Undervejs har vi været nede på 31, og da måtte jeg lige tænke mig om en ekstra gang og sige: 'Hvad gør vi her?' Men jeg har aldrig været i tvivl om, at det ville lykkes. Det kommer nok hjemmefra; fra den måde, jeg er opdraget på. Det er bare at klø på, siger Anne Mette Vahl-Møller.

I dag har friskolen omkring 75 elever, og det er helt ideelt. Skolen må nemlig heller ikke blive for stor, mener hun. At være lille skaber tættere kontakt og større nærvær.

- Selvfølgelig er der folkeskoler, der er vanvittigt dygtige og har det samme nærvær, som vi har. Men her er der bare ikke så langt - fra lærerne, fra mig - til forældrene og børnene og bedsteforældrene. Afstanden er mindre. Det føles ikke så stort og langt væk, og det tror jeg er vigtigt i dag: at det hele ikke bare forsvinder op i en blå sky, hvor man siger: 'Det er der nogen andre, der må tage sig af'.

Annonce

Ærlighed som kardinalpunkt

Ansvarsfralæggelse findes ikke rigtig i Anne Mette Vahl-Møllers univers, fornemmer man. Snarere tværtimod. Hun har altid taget del i det samfund, der omgiver hende, hvad medlemskabet af den lokale forening for forhenværende formand (prøv gerne at sige det hurtigt tre gange i træk) også vidner om. Nu er formandskaberne færre; det er skolen, der er i centrum. En skole, hun selv har været med til at grundlægge, og hvor hendes egne børn har gået.

- Der er noget ved det at være ansat som skoleleder i det samfund, man bor i. Man kender jo alle, og der er ting, der er svære, samtaler, der er svære. Så tror jeg, det er enormt vigtigt med ærligheden - at man er sig selv. Så den, jeg er, når jeg sidder her, er den samme, de møder, når vi er ude at cykle, eller når vi handler. Man skal ikke prøve at være to forskellige personer, for det braser sammen, det korthus. Så jeg er mig. Og det er jeg faldet fint til ro i, fortæller friskolelederen.

Ærligheden, hun taler om, er ikke et udtryk for et højtravende ideal, men for reel livserfaring og udførelse i praksis:

- Jeg bruger meget ærlighed. Og det prøver jeg også at forplante i mine medarbejdere; at vi godt kan sige tingene højt, fordi det giver meget bedre forståelse for hinanden, i stedet for at pakke det væk. Man hænger ikke nogen ud, for der er stor forskel på, hvordan tingene bliver sagt - men man kan godt sige det. Ærlighed er et af mine kardinalpunkter.

Hvor kommer det fra?

- Min opvækst, tror jeg, med en far, som var alkoholiseret. Det med at sige tingene, som de er, har jeg taget med mig. Og er blevet meget bedre til i mit voksenliv. For sådan er det ikke, når man har alkohol i familien; så er nogle ting fordækte, og nogle ting er ikke, som de ser ud.

Hun fortsætter:

- Vi prøver at opdrage vores børn til, at det er vigtigt at sige tingene, som de er. Ikke noget med at brænde broerne bag sig og bare gå sin vej - man skal altid sige hvorfor, altid komme med en forklaring. Det er det, jeg prøver at slå igennem med her.

Annonce

Næste generation

Det er en nærliggende tanke, at lederen af Krarup Friskole også de næste ti år hedder Anne Mette Vahl-Møller. Jubilaren selv vil ikke spå om fremtiden, men blot understrege, at hun er utroligt glad for det sted, hun befinder sig nu:

- Jeg er privilegeret. Det er givende at danne, modne, skabe, forme børn. Det synes jeg. Og vi skal huske at klappe os selv på skulderen, når det lykkes, for vi lykkes jo med noget hver dag. Men fordi, det er mennesker, vi arbejder med, er der også altid noget, der er sværere end andet.

Det svære skal man tale om, og arbejde med, i fællesskab, mener friskolelederen. Her spiller nærværet igen en væsentlig rolle: Hvis man skal dannes som menneske, må man interagere med andre:

- Det er et mantra for mig, at man er socialt bæredygtig som menneske. At man kan stå imod med robusthed, når der kommer modstand og modgang, for det gør der for os allesammen. Det er også enormt vigtigt for de kommende generationer.

Blå bog

Anne Mette Vahl-Møller. Født den 7. juli 1962.

Opvokset i Tørring i Midtjylland. Del af en søskendeflok på fire, der stadig holder tæt sammen.

Uddannet korrespondent, men har arbejdet som både landbrugshustru, lærervikar og hjemmeplejer. 

Bor i Krarup med sin mand. Sammen har de to børn på 22 år og 24 år.

Hele familien dyrker sport sammen. Anne Mette Vahl-Møller dyrker racercykling, svømmer og dyrker crossfit.

Annonce
Midtfyns Posten

Livsstilsmesse på Boltinggaard Gods

Annonce
Midtfyns Posten

Allergi spændte ben for kokkedrøm - nu går brugsuddeler-drøm i opfyldelse i stedet for

Annonce
Midtfyns Posten

Viking - Ran, ild og sværd: Foredrag med Jeanette Varberg i Nr. Søby Kirke

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Foredrag med Nikolaj Kirk og afterparty med Holmen Hustlers

Midtfyns Posten

Bustur til Sjælland - Haveselskabets have, Cisternerne og Pæonhaven

Midtfyns Posten

22 unge kunsthåndværkere udstiller på Galleri 14:07

Midtfyns Posten

Åbne haver i Årslev og Nr. Søby

Midtfyns Posten

Folkehøjskolens Melodibog fejrer 100-års fødselsdag

Midtfyns Posten

Musikalsk aften på Terningen

Midtfyns Posten

Fælles udendørs pinsegudstjeneste for hele Midtfyn

Midtfyns Posten

Usædvanligt jubilæum: Efter 70 år mødes efterskoleelever stadig

Midtfyns Posten

Ugens film: Romantisk drama og drilsk filmperle

Midtfyns Posten

Efter to års coronapause: Lombjergefest vender tilbage i Bøgegrotten med ny sang

Midtfyns Posten

Klumme: Et stykke med leverpostej, tak!

Midtfyns Posten

Hjerterdametouren har ambitiøst mål om deltagerrekord: Flere lokale kvinder skal cykle

Annonce