Ryslinge: Umiddelbart er der ikke noget dragende ved Ellehavevej i Ryslinge. En asfalteret vej som tusindvis af andre i det danske land. På den ene side af vejen ligger stribevis af parcelhuse bag buske og træer. Men lidt efter på den modsatte side af vejen titter et grønt naturområde frem l det åbne land: Ryslinge Skulpturpark.
- Det er halvt kultur og halvt natur. Tingene spiller op mod hinanden. Det er ikke en friseret park. Vi slår græsset på nogle stier i området, så man kan komme rundt, men ellers må det gerne være lidt vildt med ukrudt og spændende planter, siger Karl Top, der de seneste otte år har været formand for fonden, der driver skulpturparken.
Karl Top, formand for Ryslinge SkulpturparkDet er halvt kultur og halvt natur. Tingene spiller op mod hinanden. Det er ikke en friseret park.
Da parken åbnede i 1995, var Karl Top lærer. Nu er han 67 år og er gået på pension. Men han har brugt parken flittigt de seneste 25 år og kommer dagligt ned for at se til naturområdet, hvor han har to får gående.
I et hjørne af parken ned mod Sallinge Å går Karl Tops to brune får og to små lam rundt og græsser. De få uger gamle brune uldtotter forsvinder næsten i det høje græs, som skjuler et af kunstværkerne, labyrinten. Man kan kun ane jordvoldenes højdeforskel under det næsten meterhøje græs.
Grønt åndehul
Skulpturparken bliver flittigt brugt.
- Der er altid andre mennesker dernede, når jeg er der. Folk lufter hunde eller går tur med børn eller børnebørn. Det er et dejligt sted at gå tur, siger Karl Top.
Formanden sætter pris på, at Ryslinge har fået et grønt åndehul.
- Det kan være svært at komme ud i naturen, selv om man bor på landet. Mange steder er jorden dyrket, og det er svært at gå tur på markerne, siger Karl Top.
Ryslinge Skulpturpark
Ryslinge Skulpturpark er på 10 tønder land og ligger i en flad dal vest for Ryslinge på jord, der tidligere tilhørte gården Lavvang.
Parken blev indviet den 1. april 1995 under navnet Økologisk Skulpturpark Fyn. Den skiftede i 2002 navn til Ryslinge Skulpturpark.
Formålet var at præsentere dansk kunst, fortrinsvis land-art, i samspil med dansk natur.
Flere af de første værker var forgængelige værker af naturmaterialer, og de eksisterer ikke længere. Senere er andre kunstværker kommet til.
Der er gratis adgang til parken, der har hovedindgang cirka midtvejs på Ellehavevej i Ryslinge.
Der er gratis adgang til skulpturparken, og det anslås, at der er omtrent 50 gæster om dagen.
- Der kommer også folk udefra. Der holder tit biler, og når jeg er i parken, snakker jeg af og til med nogle, der er kommet fra andre steder i oplandet, siger Karl Top.
Selv om det ikke er en turistattraktion på niveau med Egeskov Slot, så kan skulpturparken måske trække en turist eller to til Midtfyn.
- Vi har jo fået et skilt op ude ved vejen, så vi kan gøre folk opmærksomme på parken, påpeger Karl Top.
Ny skulptur på vej
Det seneste kunstværk i parken, indgangspartiet, lavet af Claus Ørntoft ud fra en stor svensk sten, er fra 2016. Men der er en ny skulptur på vej i jubilæumsåret.
- Allan Bo Jensen er i gang med at lave en tre meter høj træskulptur, der skal forestille kvinde, mand og børn og en bænk imellem dem. Den er vi i gang med at søge penge til fra fonde, og vi regner med, at vi har den klar i parken sidst i september, siger medstifter og nuværende bestyrelsesmedlem Gunnar Landtved, der for 25 år siden ejede størstedelen af de godt seks hektar jord, hvor parken ligger.
Ryslinge Skulpturpark støttes af folk fra lokalområdet.
- Vi har omkring 20-25 frivillige i en arbejdsgruppe, der hjælper til med at vedligeholde parken som for eksempel at slå græs. Desuden har vi personer i Ryslinge, der støtter med cirka 15.000 kroner om året til parkens drift. Den slags kan vi ikke få tilskud til fra fonde, siger formand Karl Top.
Sallinge Å slynger sig gennem området, og der er tre broer over åen i parken, hvor der også er en petanquebane samt flere steder med borde og bænke.
Som årene er gået, er buske og træer blevet større og større, så det i stedet for åbent land bliver mere og mere en park.
- Vi har lagt en langsigtet plan sammen med landskabsarkitekter, så vi kan tænke skulpturer ind imellem træerne, der vokser op, siger Karl Top.