Annonce
Midtfyns Posten

88-årig sover i sin stol: Havearbejdet holder mig i live

Selvom 88-årige Hans Erik Andersen har en dårlig ryg, går han alligevel hver dag trofast ud i sin store have for at bekæmpe ukrudt. Foto: Nanna Lørup Buch

88-årige Hans Erik Andersen har så dårlig ryg, at han ikke længere kan ligge ned - han bliver derfor nødt til at sove i sin lænestol i stuen. Alligevel kan han ikke lade være med at gå og lave havearbejde hver dag i sin elskede have, hvor han har haft planteskole i 35 år med sin nu afdøde hustru.

Annonce

BOLTINGGAARD SKOV: Græsslåning, beskæring af hæk, buske og træer, vanding, daglig ukrudtsbekæmpelse, såning, beplantning af nye planter samt flytning af utallige krukker i vinterhalvåret. Der er nok at se til for 88-årige Hans Erik Andersen, der bor på Lillemarksvej 29 i Boltinggaard Skov, Ringe. Her har han en have på cirka 1 hektar, som han selv står for at passe og pleje - og det foregår og har altid foregået med håndkraft.

Hans Erik Andersen har indtil 2003 haft planteskole på grunden i 35 år, sammen med sin hustru igennem 59 år, der gik bort for lidt over to år siden, så derfor betyder haven ekstra meget for ham.

- Vi flyttede herhen i januar 1966, og har boet her lige siden. Da vi flyttede ind her, var alt i haven bare helt bart. Det var en mark med to træer på. Nu er der en masse beplantning. Jeg har plantet alt. Vi har haft en planteskole her på grunden, Planteskolen i Boltinggaard Skov, som vi åbnede i 1967 og lukkede i 2003, da vi gik på pension - der var jeg 73 år. Da vi gik på pension, skulle planteskolen laves om til en have - så det blev den. Det krævede enormt mange timer i haven, siger 88-årige Hans Erik Andersen, der er født i Sdr. Højrup, nord for Ringe, har fem børn, otte børnebørn og to oldebørn.

Jeg har en meget dårlig ryg. Når jeg har spist aftensmad, så sætter jeg mig i min lænestol, og så rejser jeg mig op igen, når jeg skal spise morgenmad. Hans Erik Andersen.

Hans Erik Andersen nyder sin have i fulde drag - har mindes han sin afdøde hustru, som han startede det hele op med. Foto: Nanna Lørup Buch
Annonce

Sover i sin lænestol

Et langt arbejdsliv med hårdt fysisk arbejde har sat sine tydelige spor i 88-årige Hans Erik Andersens krop.

- Jeg har været anlægsgartner, samtidig med at vi havde planteskolen. Vi havde ikke maskiner til tingene dengang, så vi lå for eksempel på knæ og lagde tunge sten - I dag har man maskiner til sådan noget, siger han.

Selv nu, hvor 88-årige Hans Erik Andersen er gået på pension, er der stadig meget fysisk arbejde hver dag i den store have.

- Der er meget vedligeholdelsesarbejde i det og så er der også meget klargøringsarbejde hver sæson. Jeg planter cirka 250 geoginer og tager dem op igen hvert år. Der står 30-40 krukker rundt omkring, der skal tages ind om vinteren - i hvert fald 25 af dem er store krukker og baljer med store planter eller træer i, siger han.

Det er især Hans Erik Andersens ryg, der bærer præg af det hårde fysiske arbejde.

- Jeg har en meget dårlig ryg. Når jeg har spist aftensmad, så sætter jeg mig i min lænestol, og så rejser jeg mig op igen, når jeg skal spise morgenmad, siger han og uddyber.

- Jeg kan ikke ligge ned mere, det gør meget ondt i ryggen, så jeg sover i min lænestol. Det har jeg gjort i et stykke tid nu, siger han.

Hans Erik Andersen er lidt af en have-nørd. Han samler på sjove og flotte planter, som han kan imponere sine gæster med. Det gør han blandt andet med denne 4,7 meter høj Arundo Donaz, kæmpe græs, som er meget sjælden i Danmark. Selve størrelsen på planten er også imponerende - selv i hjemlandet i de sydligere egne, er højden normalt kun op til de 4 meter, forklarer Hans Erik Andersen. Foto: Nanna Lørup Buch
Annonce

Planter på livet løs

Det kan måske undre nogen, hvorfor og hvordan Hans Erik Andersen bliver ved med at holde sin store have selv, når nu han har så dårlig ryg, men det er der, ifølge Hans Erik Andersen, en rigtig god forklaring på:

- Havearbejdet holder mig i live - hvis jeg ikke havde noget at komme ud til, så faldt jeg sammen. Den dag de flytter mig, så dør jeg. Jeg har ikke tid til at dø nu, for jeg skal gøre min have klar til vinteren. Jeg ville blive drøn ked af det, hvis haven ikke er klar til næste sæson. Det holder mig i live, siger han.

- Planter siger mig alt. Jeg kan slet ikke forestille mig et godt liv uden planter. Derfor planter jeg på livet løs. Der skal bare være blomster over det hele. Sådan er det. Der er meget arbejde med det, men der er jo også glæde ved at arbejde. Og når så folk kommer og ser frugten af arbejdet, så er det tillige med godt, siger han.

Og folk kommer rent faktisk fra nær og fjern for at se Hans Erik Andersens store og imponerende have, der selv her i oktober har alle farver i paletten repræsenteret.

- Jeg er jo vild med at vise haven frem, siger han.

Det er særligt efter hustruens død, at fremvisningen af haven er blevet ekstra vigtig.

- Det er for meget at glæde sig over blot ene mand, siger Hans Erik Andersen.

Hans Erik Andersen har altid en saks i lommen, for der er altid noget, der skal klippes og plejes i den store have på cirka 1 hektar. Foto: Nanna Lørup Buch
Der er kun et sted, hvor ukrudtet får lov at brede sig i Hans Erik Andersens have - det er Vildmarken, der ligger i det bagerste hjørne af den cirka 1 hektar store have. Der skal jo også være lidt vildt til insekterne, mener Hans Erik Andersen. Foto: Nanna Lørup Buch
Der står 30-40 krukker rundt omkring i haven, der skal tages ind om vinteren - i hvert fald 25 af dem er store krukker og baljer med store planter eller træer i. Foto: Nanna Lørup Buch
Hans Erik Andersen er også meget stolt af sit særdeles store paradisæbletræ. Foto: Nanna Lørup Buch
Alt er passet og plejet til perfektion i 88-årige Hans Erik Andersens have - også selvom han har så dårlig ryg, at han ikke længere kan ligeg ned. Foto: Nanna Lørup Buch
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

SF har valgt ny bestyrelse

Midtfyns Posten

Affaldsindsamling i Gislev

Annonce