Annonce
Midtfyns Posten

Aksel slipper saksen kort før sit store jubilæum: 71-årig frisør husker stadig, hvordan han sparkede røver på flugt

Aksel Højgård har i næsten 50 år været frisør. To måneder før sit jubilæum stopper han som frisør i Kværndrup. Foto: Hardy Hounsgaard
Aksel Højgård stopper som herrefrisør i Kværndrup to måneder før sit 50-års jubilæum. Han husker stadigvæk, dengang han i fællesskab med en kunde fik overmandet en knivbevæbnet røver.

Kværndrup: Det er slut med at blive klippet af Aksel Højgård. Den erfarne frisørmester har lukket sin salon på Svendborgvej i Kværndrup. Det er ikke lysten, men helbredet, der har fået den 71-årige frisørmester til at slippe kam og saks.

- Jeg har været indlagt med lungebetændelse to gange inden for de seneste to år. Begge gange var jeg indlagt på sygehuset i tre dage, og jeg var senest indlagt her i december. Jeg ved fra sidste gang, at det er hårdt at komme i gang igen, så jeg har besluttet, at jeg ikke ville åbne igen, fortæller Aksel Højgård, der klippede sin sidste kunde fredag den 3. december.

Med lukningen af Kværndrup Herresalon når han lige akkurat ikke at markere et stort rundt tal. Han begyndte som selvstændig frisør i februar 1972, og nu stopper han to måneder før, han ville have fået sit 50-års-jubilæum. Men det betyder ikke noget for ham.

Annonce

- Det gør mig ikke noget. Jeg kommer alligevel ikke til at møde dronningen, smiler Aksel Højgård.

Det er kun lønmodtagere, der har været ansat i 50 år i samme virksomhed, der kan blive indstillet til Den Kongelige Belønningsmedalje. Det gælder ikke for selvstændige.

Røver blev sparket på flugt

En tur hos frisøren trækker sjældent de store overskrifter i avisen, men det skete for ni år siden. Ved 14-tiden torsdag den 13. december 2012 kom en 17-årig knægt ind i Aksels frisørsalon med en plasticpose i den hånd og en hobbykniv i den anden hånd og råbte "hit med pengene".

Aksel Højgård husker stadig, hvordan han i december 2012 fik jaget en knivbevæbnet røver på flugt fra frisørsalonen. Foto: Hardy Hounsgaard

Men Aksel, der stod lige ved døren, ville ikke udlevere dagens omsætning. Han gik i stedet til modangreb og sparkede ud efter den unge røver.

- Jeg forsøgte at ramme ham i skridtet, men jeg ramte ham kun et stykke op på låret, fortæller Aksel Højgård, der stadigvæk husker den dramatiske episode for ni år siden.

Det var måske lidt dumt at sparke ud efter ham, når han havde en kniv. Men jeg blev irriteret, og han skulle ikke have mine penge. Jeg gik jo til fodbold, så jeg var i god form.

Aksel Højgård

- Det var måske lidt dumt at sparke ud efter ham, når han havde en kniv. Men jeg blev irriteret, og han skulle ikke have mine penge. Jeg gik jo til fodbold, så jeg var i god form, fortæller Aksel Højgaard.

Han var i gang med at klippe en af sine kunder, som hjalp til at med få has på den unge røver. Kunden rejste sig fra stolen og gik sammen med Aksel frem mod røveren.

Udsigten til at skulle kæmpe mod to voksne mænd fik den unge mand til at fordufte. I stedet tog han senere på dagen til Faaborg, hvor han forsøgte at begå røveri mod en kiosk på Færgevejen, men heller ikke her fik han noget ud af det, da en en kunde og en ekspedient fik overbevist ham om, at der ikke var nogen kontanter i kassen.

Kort efter blev han anholdt, og ved et grundlovsforhør blev han varetægtsfængslet i fire uger. Årsagen til den 17-åriges røveriforsøg var, at han skyldte en hashpusher 1000 kroner.

Aksel Højgård har siden 1988 haft frisørsalon i lokalerne på Svendborgvej 9 i Kværndrup. Foto: Hardy Hounsgaard

Aksel Højgård var ikke mere rystet af røveriforsøget, end at han fortsatte med at klippe sine kunder resten af dagen. Men oplevelsen blev siddende i kroppen.

- I et stykke tid bagefter begyndte at jeg at låse dørene, når det blev mørkt sidst på dagen, fortæller Aksel Højgård, mens han står i den tomme frisørsalon en tusmørkegrå decemberdag i 2021 og tænker tilbage på den dramatiske oplevelse for ni år siden.

Annonce

I lære som frisør

Aksel Højgård er vokset op på en gård i Trunderup lidt uden for Kværndrup som den tredje i en søskendeflok på fire med to drenge og to piger. Ret hurtigt fandt han ud af, at han ville være frisør.

Efter syv års skolegang kom han i lære hos Asta og Aage Davidsen, der havde frisørsalon i Algade 8 i Ringe.

Aksel Højgård blev udlært som frisør i Ringe, men siden 1972 har han været selvstændig frisør i Kværndrup, og han har aldrig haft nogen ansatte. Foto: Hardy Hounsgaard

Efter fire år var han udlært, og hans første job måtte han rejse til Vestjylland efter, da han i et lille års tid arbejdede hos en frisør i Ringkøbing. Herefter var han soldat i Odense, inden han fik arbejde hos en frisør i Odense, mens han stadigvæk boede hjemme på gården i Trunderup.

- Så fik jeg tilbuddet om at overtage en frisørsalon, der lå i et parcelhus på Mågevej 2 i Kværndrup. Den overtog jeg i februar 1972, kort tid inden jeg fyldte 22, og siden har jeg været selvstændig frisør, fortæller Aksel Højgård.

Annonce

Kærligheden slog gnister

Et par år efter, i 1974, mødte han den tre år yngre Anne-Grete, der boede i Lunde ved Stenstrup.

- Vi var nogle unge mennesker, der en lørdag aften havde været til bal i Lunde Sognegård, og da ballet var forbi, gik vi over og fik kaffe i huset overfor, fortæller Aksel Højgård.

I huset over for sognegården boede Anne-Grete, som Aksel ikke kendte på forhånd. Hun var heller ikke hjemme, da Aksel og vennerne sammen med blandt andre Anne-Gretes søster hyggede sig over kaffen lørdag aften.

- Anne-Grete havde været i byen i Svendborg, og hun kom hjem, mens vi sad og fik kaffe. Og så slog det gnister mellem os, fortæller Aksel Højgård, der flyttede sammen med Anne-Grete i 1975. Først i en lejlighed i Kværndrup og siden 1978 i et nybygget hus på Kanelvænget i Kværndrup, hvor der blev bygget en frisørsalon i forbindelse med privatboligen.

Det gamle frisørskilt hænger endnu på den gule murstensbygning på Svendborgvej 9 i Kværndrup. Men Aksel Højgård har ikke længere frisørsalon i lokalerne. Foto: Hardy Hounsgaard

Frisørsalonen på Kanelvænget lå lidt væk fra alfarvej, så da lokalerne i gulstensejendommen over for brugsen blev ledige i 1988, da en elektriker flyttede, lejede Aksel Højgård sig ind og flyttede frisørsalonen til Svendborgvej 9, hvor den har ligget siden.

Han har aldrig haft nogen ansatte.

- Jeg har haft det fint med at være min egen herre, og jeg har altid været glad for at gå på arbejde, siger Aksel Højgård, der har haft mange trofaste kunder fra det midtfynske område.

Aksel Højgård har ikke længere brug for sit lille rullebord med saks, kam, børste og frisørens øvrige arbejdsredskaber. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Dansk mester i kortspil

I dag bor Aksel og Anne-Grete i et andet hus i krydderikvarteret, på Paprikavænget, og parret har fået to børn, Steffen, der er født i 1976 og Rikke, der er født i 1979.

Anne-Grete arbejdede i Kværndrup Andelskasse fra 1981 til 2016, og da hun også er gået på pension, kan parret nu nyde livet sammen.

- Vi har et sommerhus på Langeland, og vi har også købt en campingvogn, som vi vil tage på ture rundt i Danmark med, fortæller Aksel Højgård, der også får mere tid til sin store passion - kortspillet l'hombre.

Holdkaptajn Aksel Højgård løfter pokalen som tegn på DM-titlen til holdet fra Ringe L'hombreklub i marts 2020, lige inden landet lukkede ned på grund af corona. Fra venstre Hans Peder Lærkegaard, Aksel Højgård, Jens Højgård og Franz Cigler. Foto: Hardy Hounsgaard

Han er holdkaptajn på det hold, der for to år siden vandt DM i det ædle kortspil. Holdet består af hans storebror, gårdejer Jens Højgård, der har overtaget fødegården Ny Højgård, samt Franz Cigler og Hans Peder Lærkegaard, og de har spillet sammen siden 2005. De fire garvede gutter er stadigvæk regerende danmarksmestre, da der ikke er spillet DM de seneste to år på grund af corona-epidemien.

Et gammelt træsnit af en frisør hænger i Aksel Højgårds frisørsalon i Kværndrup. Foto: Hardy Hounsgaard
Aksel Højgård har lukket sin frisørsalon i Kværndrup efter næsten 50 år som selvstændig frisør. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Midtfyns Posten

Farvel til mundbind: Blandede følelser i sushi-restaurant

Annonce
Midtfyns Posten

Find magien med Årslev Biblioteks fantasyklub

Annonce
Midtfyns Posten

Fernisering i Galleri 14:07 på Ringe Station

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Musiklegeplads ved spillested: Landsby får længe ønsket legeplads

Midtfyns Posten

Musikalsk forestilling: Vi går aldrig hjem

Midtfyns Posten

Du kan indstille: Hvem skal være Årets Virksomhed og Årets Iværksætter?

Midtfyns Posten

Otte lørdags-workshops for børn og unge

Midtfyns Posten

Casper arbejder om natten og træner håndboldpiger om dagen: - Jeg får mere ud af det, end jeg giver

Midtfyns Posten

Ugens film: Superhelt og andre helte

Midtfyns Posten

Populære ture udbydes igen: Tag med på gåture ud i naturen - og ind i fortællingen

Midtfyns Posten

Foredrag udsættes

Midtfyns Posten

FællesspisningSkullerodsholm

Midtfyns Posten

Midvinterkoncert i Brahetrolleborg Kirke

Midtfyns Posten

Nogle gange slår det gnister: Peter løfter gerne pegefingeren for at sikre en smuk by

Midtfyns Posten

Marie fulgte sit hjerte og blev zoneterapeut: Gymnasielærer skifter spor og åbner egen klinik

Annonce