Annonce
Midtfyns Posten

Ann-Sofie gør noget for fællesskabet: Risøhøj er en håndboldklub for alle

Ann-Sofie Lyder Nielsen, formand for Risøhøj Håndbold, kan midt i vinterens hvide drys konstatere, at der er stille som sne i den midtfynske håndboldklub, hvor de fleste aktiviteter ligger stille på grund af coronarestriktionerne. Foto: Hardy Hounsgaard
Ann-Sofie Lyder Nielsen er formand for Risøhøj Håndbold, der for en generation siden var med i toppen af dansk kvindehåndbold. I dag er klubben uden for elitens rampelys som en breddeklub med plads til alle, og det er godt, synes formanden, der selv har spillet i 1. division.

Ringe: Dengang farfar var ung og kvindelandsholdet i håndbold var på vej til at blive nedlagt, var en lille klub fra Midtfyn med i toppen af dansk kvindehåndbold.

Risøhøj - navnet er en sammentrækning af Ringe, Søllinge og Sdr. Højrup - spillede med profiler som tvillingesøstrene Gun-Britt og Gun-Maj Kirkeløkke i den bedste række i sæsonen 1987/88.

Gun-Maj Kirkeløkke spillede 25 A-landskampe fra 1985 til 1987, mens Gun-Britt Kirkeløkke ligesom søsteren fik mange kampe på ungdoms- og ynglingelandsholdet i starten af 1980'erne. Gun-Britt er i øvrigt mor til den 26-årige landsholdsspiller Niclas Kirkeløkke, der som 11-årig skiftede fra Risøhøj til GOG og nu spiller i den tyske storklub Rhein-Neckar Löwen.

Annonce
Tvillingerne Gun-Britt og Gun-Maj Kirkeløkke var profiler hos Risøhøj, der i 1987/88 spillede en sæson i landets bedste håndboldrække. Her ses søstrene i aktion i april 2005, hvor de i en alder af 40 år var med til at sikre Risøhøj oprykning til 2. division. I dag spiller Risøhøjs bedste hold i Fynsserien. Arkivfoto: Sonnich Jensen

I dag er Risøhøj langt fra eliten. Klubbens bedste seniorhold spiller hos både herrer og damer i Fynsserien, men formand Ann-Sofie Lyder Nielsen har det fint med klubbens placering uden for elitens rampelys.

- Vi er en breddeklub og vil gerne være det naturlige valg for folk på Midtfyn. Når vi rekrutterer trænere, lægger vi vægt på både det håndboldfaglige og sociale. Der skal være plads til alle, siger Ann-Sofie Lyder Nielsen.

Ringe, Søllinge og Sdr. Højrup er bynavnene bag Risøhøj Håndbold, som Ann-Sofie Lyder Nielsen har været formand for siden 2018. Foto: Hardy Hounsgaard

Alle blev gravide

Den 47-årige lærer og mor til tre har siden 2018 været formand for Risøhøj Håndbold, og hun har selv spillet håndbold på højt niveau for en snes år siden.

Træner Ivan Kruse får en lufttur, da Risøhøjs damehold i håndbold i april 1987 sikrede sig oprykning til 1. division, som dengang var den bedste række. Hallen i Ringe var fyldt med 1500 tilskuere, da Risøhøj sejrede i den sidste oprykningskamp mod Svendborg. Foto: Ringe Lokalhistoriske Arkiv/Midtfynsposten

- Jeg stammer fra Ørbæk og var med til at spille Østfyns Håndboldklub op i 1. division, som er den næstbedste række. I øvrigt med den samme træner, Ivan Kruse, som trænede Risøhøj dengang de var på toppen i 1980'erne.

- Men så blev vi gravide stort set alle alle sammen, så klubben måtte trække holdet og blev tvangsnedrykket til Serie 2, fortæller Ann-Sofie Lyder Nielsen, der fødte sit første barn, Marcus, i 2001.

Ann-Sofie Lyder Nielsen

Ann-Sofie Lyder Nielsen er 47 år og har siden 2018 været formand for Risøhøj Håndbold.

Hun bor på Engvangen i Ringe sammen med sin mand, Claus Fribo Nielsen. De har tre børn, Marcus på 19 (arbejder som lærervikar og spiller fodbold i Ringe Boldklub), Niclas på 17 (går i 1.g på Midtfyns Gymnasium og spiller håndbold i Oure) og Maja på 14 (går på Nordagerskolen og spiller håndbold i Risøhøj).

Ann-Sofie Lyder Nielsen har, siden hun blev uddannet fra Skårup Seminarum i 1999, arbejdet som lærer på Haarby Skole.

Hun er opvokset i Ørbæk og har i sine yngre dage spillet håndbold i 1. division for Østfyns HK.

Annonce

Fra træner til formand

Hun fik i alt tre børn, der i dag er i alderen 14 til 19 år, og børnene fulgte i moderens fodspor og begyndte at gå til håndbold i Risøhøj. Det fik Ann-Sofie til at gå aktivt ind i klubben.

- Jeg blev træner for min ældste søns hold, da han var otte år, og senere kom jeg med i bestyrelsen. Efter at have siddet fire år i bestyrelsen var jeg pludselig den, der havde siddet der længst, da der skete en stor udskiftning, hvor mange af de gamle stoppede. Derfor var det naturligt, at det var mig, der blev formand, siger Ann-Sofie Lyder Nielsen, der bor sammen med sin mand, Claus Fribo Nielsen, i et hus på den nyere udstykning Engvangen i den vestlige del af Ringe. Her har de boet siden 2007.


Vi er en breddeklub og vil gerne være det naturlige valg for folk på Midtfyn.

Ann-Sofie Lyder Nielsen, formand for Risøhøj Håndbold


Hun har ikke noget tal på, hvor lang tid hun bruger på formandsposten.

- Jeg er kontaktperson til andre klubber og står for at skrive fondsansøgninger og pressemeddelelser. Men vi er gode til at hjælpe og aflaste hinanden, så jeg træder også til som hjælpetræner af og til, hvis der mangler nogen, siger hun.

Ann-Sofie Lyder Nielsen måtte stoppe med at spille håndbold, da hun brækkede en arm og blev ramt af en stofskiftesygdom. Men i stedet har kun kastet sig over den blidere five-a-side håndbold. Foto: Hardy Hounsgaard

Selv om formandsposten tager tid, får hun også en glæde ud af at gøre noget for andre.

- Foreningslivet er en stor del af mit DNA, og hele min familie er involveret i foreningsarbejde, fastslår hun.

Annonce

En brækket arm og sygdom

Ann-Sofie Lyder Nielsen genoptog spillet med den harpiksklædte kugle, da børnene var blevet store.

- Jeg startede igen med at spille håndbold for tre år siden, men jeg måtte stoppe igen efter et halvt år, da jeg brækkede armen. Året efter begyndte jeg igen, men så fik jeg en stofskiftesygdom, og så stoppede jeg, fortæller hun.

Men skader og sygdom kunne ikke holde hende fra banen. I stedet blev hun grebet af en mildere form for håndbold, five-a-side håndbold, som også kan dyrkes i Risøhøj Håndbold.

- Det er et håndboldkoncept, som sådan nogle som mig kan være med til. Min søn Niclas kalder det gammelmands-håndbold. Man må ikke tackle, og man spiller med en blød bold, der ikke kan hoppe, så man kan ikke drible op ad banen, og så spiller man på en mindre bane med fem mand på hvert hold.

- Vi træner én gang om ugen, og det er et fint koncept, som er for alle aldre og for begge køn, der spiller blandet mod hinanden. Flere har hevet deres ægtefæller med. Det har jeg også gjort med Claus, som ikke havde spillet håndbold før, fortæller Ann-Sofie Lyder Nielsen med et smil.

Ann-Sofie Lyder Nielsen foran huset på Engvangen i Ringe, hvor hun har boet de seneste 13 år sammen med sin mand, Claus Fribo Nielsen. Parret har tre børn. Foto: Hardy Hounsgaard

En anden gren af håndboldtræet i Risøhøj er håndboldfitness, hvor ældre er aktive i Idrætscenter Midtfyn under ledelse af legenden Dorte Rosenfeldt, der i over 40 år har været en del af Risøhøj.

- Five-a-side og håndboldfitness foregår samtidig, så vi kan udnytte haltiderne effektivt, understreger formanden.

Annonce

Unge kammerater

Klubben har omkring 200 medlemmer, heraf en stor del unge medlemmer. I januar var Cecilie Albæk fra U15-pigeholdet nomineret til Fynske Bank Kammeratskabsprisen.

- Cecilie er et pragteksempel på, at vi er en breddeklub. Hun er ikke den bedste spiller på holdet, men hun er mega værdifuld for sin måde at hjælpe andre på. Også set i lyset af, at hun de seneste måneder har haft en korsbåndsskade i knæet, så hun ikke har kunnet spille eller træne. Men alligevel er hun sammen med holdet hver gang, fortæller Ann-Sofie Lyder Nielsen.

Cecilie Albæk vandt dog ikke prisen, men klubben var naturligvis stolt over nomineringen, og hver af de syv nominerede fik 3000 kroner.

Træneren for U15-pigerne, Casper Andersen, havde i mandags arrangeret et onlinemøde for Risøhøjs U15-piger med Odense Håndbolds landsholdsspiller Helena Elver, der lige nu sidder udenfor med en korsbåndsskade.

- Det er den slags initiativer, der er med til at fastholde pigerne i klubben. For det er hårdt, når vi ikke må være sammen fysisk. Det er svært at træne vores sport alene hjemme i haven. Man kan godt frygte, at nedlukningen betyder, at vi mister nogle medlemmer, men jeg håber det ikke, siger formanden.

- Det er svært at træne vores sport alene hjemme i haven, siger Ann-Sofie Lyder Nielsen, formand for Risøhøj Håndbold. Foto: Hardy Hounsgaard

Hun ved ikke, hvor længe hun fortsætter som formand i klubben.

- Nu er der kun ét af mine børn, Maja, der spiller i Risøhøj, så på et tidspunkt vil jeg nok også stoppe som formand. Men hvornår ved jeg ikke, siger Ann-Sofie Lyder Nielsen, der ikke er på valg til den kommende generalforsamling. Den skulle have været holdt i februar, men er udskudt på grund af coronarestriktionerne.

- Det er en svær tid med coronaen. Normalt får vi besøg af GOG's ligahold til en opvisningskamp i januar, men den er blevet aflyst i år. Arbejdet med at finde sponsorer er også sat i bero. Vi render ikke virksomhederne på dørene i øjeblikket, og vi har ikke den faste gang i klubben, som vi plejer, siger Ann-Sofie Lyder Nielsen

Annonce

Lys for enden af tunnelen

Men hun håber på lys for enden af coronatunnelen.

I 1987 - dengang Risøhøj var i dansk håndbolds bedste række - så det også sort ud. Dansk Håndbold Forbund var på grund af dårlige resultater tæt på at lukke kvindelandsholdet. Men landsholdet overlevede takket være en sponsor, som spillerne selv fandt.

Da en ung træner ved navn Ulrik Wilbek vandt sølv ved ungdoms-VM i Danmark i efteråret 1987 med et hold med spillere som blandt andre Anja Andersen, var det begyndelsen til gennembruddet for kvindehåndbolden, der med sølvmedaljerne ved de voksnes VM i 1993 foran to millioner tv-seere blev et nationalt samlingspunkt i de danske hjem og har været det siden.

Også i Ringe, Søllinge og Sdr. Højrup.

Ann-Sofie Lyder Nielsen, formand for Risøhøj Håndbold, håber, at der snart igen kommer liv i håndboldhallerne. Foto: Hardy Hounsgaard
Ann-Sofie Lyder Nielsen har været formand for Risøhøj Håndbold siden 2018. Foto: Hardy Hounsgaard
Ann-Sofie Lyder Nielsen har tidligere spillet håndbold i 1. division for Østfyns HK. I dag er hun formand for Risøhøj Håndbold i Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard

Foreningslivets helte

Midtfynsposten sætter i en serie fokus på foreningslivets helte. Vi skriver om de frivillige kræfter, der sørger for at skabe gode rammer for børn, unge, voksne og ældre i sportsklubber eller andre foreninger. Det kan være den frivillige leder, instruktør, træner eller altmuligmanden, der altid er klar til at træde til med en hjælpende hånd i foreningslivet.

Kender du en person fra foreningslivet, du synes, vi skal skrive om, er du velkommen til at kontakte os på denne mail: mip-red@fyens.dk eller ringe til journalist Hardy Hounsgaard på telefon 63 45 21 70.

Tidligere bragt i serien:

6. januar: Louise Hofstedt Nielsen, Rolfsted IF.

13. januar: Søren Nielsen, Ringe Boldklub.

20. januar: Helene Jakobsen, Ringe.

27. januar: Troels Stubager, Ringe Svømme-Klub.

3. februar: Anna Bjerring Hansen, Midtfyns Volleyballklub.

10. februar: Niels Andersen, spejderleder Rethingh-gruppen, Ringe.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Bogcafé på Ringe Bibliotek

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Sonia Brandes udstiller papirkunst i Ringe

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Midtfyns Posten

Fra Carl Nielsen og Film Fyn til Langelandsfortet og skipperbyen Marstal: Ny udgivelse tæt på den den sydfynske natur, historie og kultur

Midtfyns Posten

Michelle Birkballe og Rock Nalle i Foderstoffen

Midtfyns Posten

Se billederne før og nu: Bageri blev til grillbar og bodega og lejligheder

Midtfyns Posten

Fyrtøjet: Teater for børn i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

Foreningslivet i billeder: Boldklub får stort beløb

Midtfyns Posten

Fællesspisning på Skullerodsholm

Midtfyns Posten

Et kig i arkivet: Årslevhallen fylder 50 år

Midtfyns Posten

Landsby får nyt liv: Nyt udendørs fitness-område i Vantinge

Midtfyns Posten

Hør fortællinger fra en pensioneret præst

Midtfyns Posten

Hør Kim Larsens sange på Cafe Fabers

Midtfyns Posten

Fulderikker render med Ullas bh'er: - De forsvinder i nattens mulm og mørke

Midtfyns Posten

Unikt kirketårn indvies med høstgudstjeneste samt pølser, øl og vand

Midtfyns Posten

Høstgudstjeneste i Kværndrup

Midtfyns Posten

James Bond og stærke kvinder i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Klumme: Velkommen tilbage til hamsterhjulet

Midtfyns Posten

Foderstofrevyen i fulde omdrejninger

Midtfyns Posten

Mød Anna Netrebko til Operabio i Ringe

Midtfyns Posten

Gruppeforløb for børn og unge med bekymringstanker og angst

Midtfyns Posten

Late Night Show med Phillipson

Midtfyns Posten

Gartneribesøg hos Feldborg

Annonce