Annonce
Midtfyns Posten

Coronaen stjal udenlandske gæster, men: Her satte turisterne nye rekorder

Fra 2019 til 2020 oplevede Øhavsmuseet et lille fald i besøgstallene. I 2021 steg det dog med omkring 13.000 gæster, hvilket nok skyldes åbningen af det nye Øhavsmuseum, fortæller direktør Peter Thor Andersen. Foto: Maria Retoft Pedersen
Selvom corona har holdt de udenlandske turister væk, melder De Japanske Haver og Øhavsmuseet om fremgang i besøgstallene. Både Egeskov og Faaborg Museum noterer dog tilbagegang.

Faaborg-Midtfyn: Normalt kan man høre mange forskellige sprog, når man besøger de største attraktioner i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det har ikke været tilfældet på samme måde i år, hvor corona stadig har været en faktor.

På trods af lempede restriktioner i løbet af sommeren fandt færre udenlandske turister vej til de fynske oplevelser.

Det er nogle super gode tal. Vi er i løbet af de sidste to år gået frem med næsten 20 procent. Det er svært at være utilfreds over det i disse tider.

Peter Dalsgaard, De Japanske Haver.

Alligevel kan nogle et par af attraktionerne berette om fremgang i det samlede besøgstal, mens det har været et svært år for Egeskov og Faaborg Museum.

Annonce

Ny satsning tiltrækker turister

Især Øhavsmuseet, der består af flere museer, har haft et travlt år. I sommer åbnede det nye Øhavsmuseum på Faaborg Havn, og den nye satsning kan ses i tallene. I 2021 har alle Øhavsmuseets museer samlet set haft 36.829 besøgende sammenlignet med 23.138 i 2020.

Af dem har omkring 16.000 gæster besøgt det nye museum.

- Åbningen af det nye Øhavsmuseum har mere end indfriet vores forventninger. Udstillingen er på lidt over 300 kvadratmeter, så det er ikke så stort. Derfor har vi været konservative og lagt budgetter efter at nå 10.000 gæster. Vi har haft 16.000 gæster, så det har virkelig levet op til forventningerne, fortæller Peter Thor Andersen, der er museumsdirektør på Øhavsmuseet.

Det nye Øhavsmuseum har dog mærket til corona, da der endnu ikke har været mange udenlandske turister. Alligevel mener Peter Thor Andersen, at der er et potentiale:

- Vi har en ambition om, at vores museum også skal tiltrække udenlandske gæster. Det er en fortælling om mennesket og naturen, som også er relevant, hvis man er tysker eller hollænder, som vores turister typisk er. Der er et potentiale, som vi håber på, når det bliver mere normalt igen.

Annonce

Især danske besøgende

En anden turistattraktion i Faaborg-Midtfyn Kommune, der har oplevet fremgang i antallet af betalende gæster, er De Japanske Haver i Vøjstrup ved Nr. Broby. I 2021 har der været 31.459 betalende gæster sammenlignet med 30.843 i 2020.

De Japanske Havers antal af betalende gæster er steget fra 26.093 i 2019 til 31.459 i 2021, fortæller Peter Dalsgaard, der er ejer. Foto: Palle Søby

- Det er nogle super gode tal. Vi er i løbet af de sidste to år gået frem med næsten 20 procent. Det er svært at være utilfreds over det i disse tider, fortæller Peter Dalsgaard, der ejer De Japanske Haver.

De ændrede rejsemønstre har betydet, at langt færre udenlandske gæster end normalt, har besøgt haven.

- På et normalt år er mellem 25 og 30 procent af vores gæster udlændinge. Nogle af vores analyser under pandemien er bonnet ud på 0 procent, da tyskere, nordmænd og hollændere har manglet over en kam. Til gengæld har vi haft succes med at få fat i de danske gæster, forklarer Peter Dalsgaard.

Peter Dalsgaard fortæller, at det har haft en betydning, at mange danskere er blevet hjemme i ferierne. Han forventer, at tallene vil dykke lidt, når corona er overstået, og danskerne begynder at rejse til udlandet igen.

Annonce

Stort fald på Faaborg Museum

Knap så opløftet er stemningen på Faaborg Museum, hvor museumsdirektør Anne Højer Petersen ser tilbage på et fald på 4-5.000 gæster i forhold til et normalt år. Hun anslår malerimuseets besøgstal til at lande på 17-18.000 gæster i år.

- Vi var tvangslukkede frem til medio april, og gæsterne forholdt sig meget tøvende med at vende tilbage – blandt andet på grund af den ventende vaccineudrulning og besværlighederne med kravet om fremvisning af coronapas. Og med afstandskrav i endnu længere tid blev alle omvisninger og en del af efterårets sædvanlige gruppebesøg ramt, fordi vi overvejende har ret små udstillingssale. Nu er vores juleåbent så også ramt – på andet år, sukker hun.

Hos Faaborg Museum er man bekymret for, om det bliver muligt at åbne den kommende særudstilling "Forfatterne & Fynboerne". Foto: Andreas Bastiansen

Også Faaborg Museum måtte spejde langt efter udenlandske gæster.

Nedlukningen var især hård ved museets udstilling med Jens Birkholm, mens udstillingen med nutidskunstneren Ulrik Møller i sommer til gengæld blev godt trækplaster.

- Vi er lige nu meget bekymrede for, om det faktisk bliver muligt at åbne den kommende særudstilling, ”Forfatterne & Fynboerne”, som planlagt skal åbne ultimo januar 2022, men det håber vi naturligvis rigtig meget på, siger Anne Højer Petersen.

Annonce

Udenlandske gæster blev væk fra Egeskov

Den største turistattraktion på Faaborg-Midtfyn, Egeskov Slot, er i højere grad afhængige af udenlandske turister end de øvrige, lokale attraktioner. Egeskov er endnu ikke klar med besøgstallet for 2021. Marketingchef Lene Pedersen fortæller dog, at det er lavere end i 2020, hvor der kom 233.016 gæster.

Corona har ramt Egeskov Slot hårdt. I 2019 havde de 265.344 besøgende og i 2020 faldt det til 233.016. Tallet for 2021 ser ud til at blive endnu lavere. Foto: Egeskov

- Vores nedgang skyldes tre ting; færre udenlandske gæster, færre gruppegæster og færre busgrupper på grund af corona, fortæller Lene Pedersen.

Udenlandske gæster udgør normalt ca. 30 procent af det samlede besøgstal, så derfor har deres fravær især kunnet mærkes udenfor højsæsonen.

- Vi holder et normalt besøgstal i sommerferien, fordi danskerne i højere grad blev hjemme. De gæster, vi mangler, mangler vi i skuldersæsonen (månederne udenfor højsæsonen, red.), siger Lene Pedersen.

Det bliver også i høj grad coronapandemien, der kommer til at definere, hvordan besøgstallet for Egeskov Slot udvikler sig næste år.

- Det er fuldstændig afgørende, hvordan corona udvikler sig på verdensplan. Der bliver nødt til at komme ro på corona, og efterfølgende skal det hele nok blive normalt igen. Men jeg ved ikke, om det bliver i 2022, siger Lene Pedersen.


Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Indstillet til årets underviser: Benny trækker på sin erfaring fra den virkelige verden

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Professor taler om land og by før og nu

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Nye ansigter i betstyrelsen: Midtfyns Festivalen forstærkes med tre folk fra Ringe

Midtfyns Posten

Ugens film i Ringe Bio: Gucci-glamour og Venuseffekt

Midtfyns Posten

Foredrag med Esther Rützou aflyst

Midtfyns Posten

En kulturrejse langs den jyske vestkyst på Ferritslev Friskole

Midtfyns Posten

Newyorker-kunst i Galleri Korinth

Midtfyns Posten

Bevæg dig og kom i godt humør - Eurytmi på Ringe Station

Midtfyns Posten

Tingagers Venner må aflyse generalforsamling

Midtfyns Posten

Hør om ungelivets skyggesider: Alle har ret til præstationsfrie rum - især unge

Midtfyns Posten

En eftermiddag med fortælling og billeder fra Rusland

Midtfyns Posten

Jutlandia Saxofonkvartet i Ringe Kirke

Midtfyns Posten

Stor dagligvarebutik på vej: Men de tætteste naboer er bekymrede

Midtfyns Posten

Tro, håb og kærlighed i sklerosens tegn

Midtfyns Posten

Generalforsamling hos Humlehavens Venner

Midtfyns Posten

Slukøret restauratør forlænger lukning efter pressemøde: - Vi får endnu større underskud ved at åbne

Midtfyns Posten

Før og nu: Mejeriet blev til andelsboliger

Midtfyns Posten

Klumme om hverdagslykke, gåture og vinterbadning: Sundhed på flere planer

Midtfyns Posten

Vild rejse fra skurvogn til imperium: Dyrenes Verden åbner ny stor butik i Ringe

Midtfyns Posten

Pral af din by: Kommunens måske mest engagerede borgere

Midtfyns Posten

Kunderne finder vej til den fysiske butik via nettet: Webshoppen er Pernilles bedste udstillingsvindue

Midtfyns Posten

Lukker bodega med et brag: - Jeg kan ikke længere byde min familie at leve af min kones løn

Midtfyns Posten

Gammel kending vender tilbage til ugeavisernes salgsstyrke i Faaborg-Midtfyn

Annonce