Annonce
Midtfyns Posten

Ebbe Frisch fra Ryslinge holder sig i gang: 100 år og stadig frisk

Ebbe Frisch har boet i sit rækkehus i Ryslinge, siden det blev opført i 1983. Dengang var han 63 år, og den 12. juli fylder han 100 år. Foto: Boligforeningen Faaborg-Midtfyn
Efter et slidsomt liv som mejerist flyttede Ebbe Frisch i 1983 ind i et dengang nybygget rækkehus i Ryslinge. Der har han boet siden, og søndag den 12. juli fylder han 100 år.
Annonce

Ryslinge: Et særligt brev er dumpet ned i postkassen hos Ebbe Frisch i Ryslinge. Det er en hilsen fra dronning Margrethe. Søndag den 12. juli fylder Ebbe Frisch nemlig 100 år. Han bor i dag i Kastanieparken, som er en afdeling af Boligforeningen Faaborg-Midtfyn.

Han føler sig på mange måder stadig frisk. Man han er også en mand, der har været vant til altid at holde sig i gang, oplyser Boligforeningen Faaborg-Midtfyn i en pressemeddelelse.

Ebbe Frisch flyttede ind i Kastanieparken i Ryslinge, da det stod nybygget i 1983. Der har altså ikke boet andre før ham i rækkehuset, der har udsigt til grønne marker og store vidder. På det tidspunkt var han 63 år gammel.

- Vi flyttede fra en villa på Hestehavevej, hvor haven var blevet temmelig stor, efter min kone blev syg. Jeg har aldrig rigtig været en havemand, siger han og ser smilende ud på den lille have, der hører til rækkehuset, og hvor græsset og hækken gror lystigt.

- Min havemand kommer snart, forsikrer Ebbe, som i dag får hjælp til pasning af have, hus og alle måltider leveret fra Ryslinge Forsamlingshus lige til køkkenbordet. Og hver formiddag kommer hjemmehjælperen for at sikre, at han er kommet op og i tøjet. Det passer ham rigtig godt.

Annonce

Der skulle ske noget

Ebbe Frisch er uddannet mejerist. Det lå ellers ikke i kortene, da han voksede op på et lille husmandssted og kom ud at tjene i 1934 som 14-årig. Men i 1940 fik han en læreplads som mejerist. Efter at have arbejdet på forskellige mejerier rundt om i landet, sluttede han sit arbejdsliv på Rimi (som de fleste i dag kender som Rynkeby), hvor han tappede most af frugterne.

Fra mejeristuddannelse til beboerdemokrati og programmering. Ebbe Frisch har altid været åben for at lære nyt, og det er måske opskriften på et langt og aktivt liv. Den 12. juli fylder han 100 år. Foto: Boligforeningen Faaborg-Midtfyn

Det var et slidsomt arbejde, så Ebbe Frisch stoppede, da han sammen med fruen flyttede til Kastanieparken. Nu skulle pensionisttilværelsen nydes, men Ebbe kunne alligevel ikke sidde stille. Der skulle ske noget.

Hurtigt blev han involveret i frivilligt arbejde, som endte med, at han blev formand for den lokale pensionistforening og sad i ældrerådet i en årrække. Han har også været aktiv beboerdemokrat i en del år, både som medlem af hovedbestyrelsen i sin boligforening og i boligafdelingens bestyrelse. Men rekorden er alligevel i Ryslinges Frimenighed, hvor han var kasserer i hele 33 år.

Annonce

Alderspræsident til eksamen

I pensionisttilværelsen begyndte Ebbe Frisch også på aftenkurser i PC og tog matematik på HF. Og efter han fyldte 70, tilmeldte han sig et programmeringskursus på Tietgenskolen i Odense.

- Det var vigtigt for mig at holde mig godt i gang, nu var haven jo ikke lige noget for mig, siger han.


Det var vigtigt for mig at holde mig godt i gang, nu var haven jo ikke lige noget for mig.

Ebbe Frisch, Ryslinge


Til eksamen var han klart alderspræsidenten, men bestod uden problemer. Med PC-eksamenen i hus har han da heller ikke problemer med at håndtere computeren, som hver dag åbnes for at tjekke, hvad der er sket siden sidst. Det er helt naturligt for Ebbe Frisch, som også brugte netbank før mange andre, og så skyper han med sin søn og sønnesøn.

- Det gælder jo om at følge med, fortæller Ebbe Frisch.

Netop det at være åben for at lære nyt, hvis man vil, lyder til at være opskriften på, hvorfor Ebbe Frisch i en alder af 100 år på mange områder stadig føler sig frisk.

Ebbe Frisch er i dag enkemand og har to børn, et barnebarn og to oldebørn. 100-års-fødselsdagen skal fejres i Ryslinge Forsamlingshus med familie og venner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Konfirmationer uge 33

Midtfyns Posten

Bliv klogere på FN's verdensmål

Midtfyns Posten

40-års jubilæum

Annonce