Annonce
Midtfyns Posten

Enmændshær i byens tjeneste: Erland vil gerne have, at der ser pænt ud

Helt frivilligt og ulønnet holder Erland Christensen arealet foran købmandsbutikken pænt og rent - og det er købmand Lisbeth Gregersen (bag gelænderet) selvfølgelig meget glad og taknemmelig for. Foto: Palle Søby
"Enmandshæren Erland" - 76-årige Erland Christensen - cykler fortsat rundt og samler affald langs vejene i og omkring Brobyværk. Men ikke nok med det: Helt frivilligt sørger han for, at der er pænt og rent foran byens købmandsforretning - og så vil han rigtig gerne have gjort noget ved byens værste øjebæ.

Brobyværk: De fleste har nok hørt om "Ove Hundelort" - blomsterhandler Ove Andersen, der på små 20 år indsamlede over 30 ton hundelort rundt omkring i Brobyværk.

I 2020 gik Ove Andersen på pension - både hvad angår blomster og hundelort. Men der er faktisk en anden mand, som også har knoklet i årevis for at holde byen pæn og ren.

Husker du Erland Christensen? Han har måske ikke været helt så meget fremme i skoene som Ove Andersen, men "Enmandshæren Erland" har dog alligevel flere gange gennem det seneste årti været i avisen på grund af sin ukuelige indsats med at samle affald langs vejene i og omkring Brobyværk.

Annonce
Erland Christensen holder klar i indkørslen på Højdevangen - klar til endnu en cykeltur med affaldssæk og tang, så han kan samle skidt og møg op langs vejene i området. Foto: Palle Søby

Nu er han efterhånden blevet 76 år, så spørgsmålet er, om han stadig cykler rundt og samler affald? Jo-jo, det gør han skam.

- Det er trist at se, hvordan folk smider alt muligt affald langs vejene. Det er stadig et kæmpe problem. Så sent som i weekenden samlede jeg en stor sæk, da jeg var rundt i byen, konstaterer Erland Christensen.

En travl mand

Han har dog neddroslet kampen mod affaldet en smule. Han gør det stadig, når han har tid, men han har en hulens masse andre ting, han også skal nå.

For eksempel har han helt frivilligt påtaget sig opgaven at fjerne affald og ukrudt og holde pladsen ren foran byens købmandsforretning.

Hvis man synes, der ser pænt og ordentligt ud foran Spar-købmanden i Brobyværk, er det i høj grad Erland Christensens fortjeneste. Foto: Palle Søby

- En by uden købmand er en død by, og vi ser overalt, hvordan landsbyer dør, hvis købmanden dør. Vores købmand skal vi holde fast ved, og den skal der kæmpes for. Det er så mit bidrag, at jeg gør rent på parkeringspladsen og tager ukrudt op. Jeg synes ikke, folk er søde nok til at handle lokalt. Det er ikke i orden, at folk kører til Glamsbjerg og Haarby og andre byer i andre kommuner. Det gør mig ondt. De skal sgu handle lokalt, siger Erland Christensen.

Annonce

Ansat på KEN i 59 år

Han har også lige fem-seks haver og et par anlæg, som han passer. Og så må vi ikke glemme, at han fortsat har en del arbejde på byens store virksomhed, KEN Hygiene Systems, hvor han har været ansat i 59 år.

En by uden købmand er en død by, og vi ser overalt, hvordan landsbyer dør, hvis købmanden dør. Vores købmand skal vi holde fast ved, og den skal der kæmpes for. Det er så mit bidrag, at jeg gør rent på parkeringspladsen og tager ukrudt op.

Erland Christensen

- Jeg er stadig fast ansat, men på nedsat tid. I weekenden var jeg på job både fredag, lørdag og søndag, hvor jeg har støvsuget rundt på hele fabrikken. Jeg passer kantinen efter fyraften, når kantinedamen går hjem. Så vasker jeg op, rydder op og gør rent. Nogengange bliver jeg bedt om at køre til Sjælland og hente noget værktøj og en støbeform. Så skal jeg være i Strøby klokken otte om morgenen, og så kører jeg derfra til Jylland for at aflevere det på en fabrik. Det kan også være, der er en pakke, der skal med fly fra Aalborg til Grønland, og så kører jeg til Nørresundby og afleverer den. Det er meget forskelligt, hvor mange timer jeg har på en uge, fortæller Erland Christensen.

Annonce

En skændsel for byen

Han kærer sig på alle måder om, at der skal se pænt ud i byen, og derfor er der en ganske bestemt bygning, der piner ham: Den gamle møbelforretning over for anlægget ved kroen.

Det er Erland Christensen meget magtpåliggende, at der snart kommer skred i planerne om et boligprojekt i den gamle møbelforretning, som han synes er en skændsel for byen. Foto: Palle Søby

- Den en en skændsel uden lige. Kroen er blevet sat fint i stand. Bo Hannibals hus blev lavet i stand. Vi har våbenværket, og vi har mindesmærket for Kaj E. Nielsen. Men nu synes jeg, de skal få gjort noget ved den gamle møbelforretning. Det boligprojekt, der er planer om, ser jeg gerne fremskyndet, så det kan blive gjort pænt - det er mig meget magtpåliggende, fastslår Erland Christensen.

Blå bog

Erland Christensen er 76 år.

Han er oprindelig fra Haarby, men har boet i Brobyværk siden 1962, da han kom til KEN. Efter han var udlært, fortsatte han i bogholderiet og har senere blandt andet været indkøbschef. Han er stadig ansat på nedsat tid med forskellige opgaver.

Gift med Ane Margrethe Christensen. De har to voksne børn (søn og datter) og to børnebørn.

Siden 1974 har de boet helt nede bagerst på Højdevangen, lige ud til grønne områder langs Odense Å.

Den sparsomme "fritid", der er tilbage, når alle Erlands opgaver i byen er overstået, bruger han og konen blandt andet i sommerhuset ved Nakkebølle.

Snart må både byen, købmanden, haveejerne og KEN dog undvære Erland et stykke tid. Han påtænker at tage på langtidsrejse til Costa del Sol i 25 dage. Også hans kone, Ane Margrethe må undvære ham, for hun vil ikke med.

Siden 1974 har Erland Christensen boet her i huset på Højdevangen sammen med sin kone, Ane Margrethe Christensen. Foto: Palle Søby

Erland har ellers lige været i Kroatien i 14 dage, og han er i det hele taget en meget berejst mand. Det var han både i sin tid som indkøbschef hos KEN, og det har han også været privat. Han har besøgt omkring 60 lande - blandt andet har han været igennem Vietnam, været seks gange i Thailand og snorklet i øerne derude.

Der er stort set ikke det luftfartøj, han ikke har fløjet med. Han har fløjet med helikopter, store og små propelfly, jetfly, luftballon og vandflyver.

Erland Christensen opfordrer de lokale til at støtte købmanden - og købmand Lisbeth Gregersen kan i hvert fald glæde sig over, at hun har en gratis "medarbejder" til at holde det hele pænt og rent foran butikken. Foto: Palle Søby

- Jeg mangler kun svævefly, så det burde jeg jo prøve oppe i svæveflyveklubben i Vøjstrup, siger Erland.

Med Brobyværk Kro som en fryd for øjet i baggrunden ser det efter Erland Christensens mening ikke pænt ud med den gamle, forfaldne møbelforretning på Marsk Billesvej tæt på åen. Foto: Palle Søby
Selv om Erland Christensen har droslet lidt ned på affaldskampen, gør han stadig, hvad han kan - og det er hårdt tiltrængt, konstaterer han. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Litteraturens dag for unge på Ringe Bibliotek

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

MusikStationen i julehumør

Midtfyns Posten

Smag nogle af kongerigets bedste oste på Egeskov Slot

Midtfyns Posten

Fandt dem på skraldepladsen: Nu juler 200 nisser i historisk vandmølle

Midtfyns Posten

Ugens film: Unge helte og Ghostbusters i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Morten savnede julestemning: Traktor udsmykket med masser af lyskæder

Midtfyns Posten

Igen en stor aften for Årslev Musikforening

Midtfyns Posten

Præstens klumme om julekalendere og de rare gentagelser: Glædelig ventetid

Midtfyns Posten

På sporet af julen i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

22 år med cigaretter, øl, blade, slik og spil: Jens ved, hvad kunderne vil have

Midtfyns Posten

Julekoncert med Det Fynske Kammerkor

Midtfyns Posten

Pral af din by: Vi ved godt, at vi er afhængige af hinanden

Midtfyns Posten

Husker du rambuktyveriet for seks år siden: Gummiged smadrede banken

Midtfyns Posten

Rambuktyveriet husker de stadigvæk: Home i Ringe får nyt hjem

Midtfyns Posten

Den kristne, danske familiejul kommer til Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

Klumme: Julegudstjenesten har en særlig plads i de flestes hjerter

Midtfyns Posten

Fernisering på kunstudstillingen Hånd og Ånd

Midtfyns Posten

Forfatteraften med Astrid Saalbach er udskudt

Midtfyns Posten

Fernisering af de nye blå mennesker på Torvet

Midtfyns Posten

I bero på ubestemt tid: Hovedentreprenør konkurs - forsinker Årslevs nye bydel

Midtfyns Posten

Julebuffet og juletræ i Vantinge

Midtfyns Posten

Nu er det ikke så sjovt længere: Cykelsmed lukker efter 10 år

Annonce