Annonce
Midtfyns Posten

Et kig i arkivet - se billederne: Torvet i Ringe har forandret sig

Der har været træer på Torvet i Ringe før. Billedet er fra en varm sommerdag i 1985, hvor der var liv på Torvet og trafik i Algade - og en telefonboks i hjørnet af Torvet. Foto: Ringe Lokalhistoriske Arkiv
Oprindelig lå der en firelænget gård på pladsen, hvor Torvet i Ringe i dag ligger. Torvet har ændret udseende flere gange gennem tiden.

Ringe: Her i foråret er vi blevet gjort bekendt med nye planer om indretning af Torvet i Ringe. Torvet har ændret sig flere gange. Oprindelig lå her en firelænget gård med flot anlagt have ud mod Algade.

Gården lå oprindelig på Søvej 1. Den blev i 1844 flyttet af Jens Andersen til Overgade 2 – sidevej til Algade. Jens Andersens datter arvede gården og boede der sammen med sin mand Lars Kristensen, som var sognerådsformand i årene 1889-1904. Herefter var han medlem af Svendborg Amtsråd frem til sin død i 1927. Ved Lars Kristensens død overtog hans datter og svigersøn, Birthe Kristine og Jørgen Jørgensen, gården i Overgade.

Gården brændte efter lynnedslag og blev købt og udstykket af kommunen. Haven blev omdannet til parkeringsplads i begyndelsen af 1950’erne. Stuehus og ladebygning blev solgt til Landbosparekassen for Fyn. Ved siden af sparekassen fik Fehr & Co. lokaler.

Annonce
På dette luftfoto fra 1939 kan man se den firelængede gård, der lå mellem Stationsvej, den nu nedlagte Overgade og Algade i Ringe. Bemærk haven, der er anlagt, hvor Torvet ligger i dag. Foto: Det Kgl. Bibliotek

P-plads blev til torv

I 1970’erne blev der bygget helt nyt, hvor Brugsen og Sparekassen Fyn fik lokaler. Parkeringspladsen blev i slutningen af 1970’erne omdannet til et torv med legeplads, pølsevogn og telefonboks samt træer hele vejen rundt. Overgade forbandt stadig Algade med Stationsvej.


Gården brændte efter lynnedslag og blev købt og udstykket af kommunen. Haven blev omdannet til parkeringsplads i begyndelsen af 1950’erne.


Statuen af Erik Eriksen blev afsløret 5. juni 1978. Erik Eriksen var gårdejer i Brangstrup og var Danmarks statsminister fra 30. oktober 1950 til 30. september 1953. Det var i hans regeringstid, at tronfølgeloven blev ændret 5. juni 1953. Statuen blev rejst 25 år efter grundlovsændringen.

Sådan så Torvet i Ringe ud i 1994. Statuen af Erik Eriksen, der var statsminister fra 1950 til 1953, blev rejst 5. juni 1978, 25 år efter ændringen af tronfølgeloven. Foto: Ringe Lokalhistoriske Arkiv

Torvet blev senest renoveret i 1990’erne, hvor Overgade blev lukket og inddraget til Torvet. Det nuværende springvand blev indviet den 23. november 1996. I den runde granitkugle er hugget de fire elementer vand, ild, luft og jord. De fire store sten, som er placeret udenom springvandet, forestiller en lindorm. Et gammelt sagn fortæller om to lindorme i Ringe Sø, en gammel og en ung. Hvor den gamle lindorm blev af, ved man ikke noget om, men den unge blev skudt, da den blev for næsvis.

Sparekassen Fyn kom til at hedde Bikuben, og fra 1996 hed den BG Bank. I 2000 købte Danske Bank koncernen som BG Bank var en del af. I 2007 lukkede BG Bank på Torvet.

Nu står Torvet så atter overfor en renovering. Idéerne er ved at blive til skitser og planer, og et nyt kapitel tager sin begyndelse.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

I 1956 lå der en Ford-forhandler på pladsen, der vender ud mod Stationsvej. Der var parkeringsplads, hvor Torvet ligger i dag, og den nu nedlagte Overgade forbandt Algade og Stationsvej. Foto: Det Kgl. Bibliotek
Vandkunsten på Torvet blev indviet i 1996, og på dette foto fra 1997 kan man se springvandet foran facaden på Brugsen og BG Bank. Foto: Ringe Lokalhistoriske Arkiv
I 1970'erne var der parkeringsplads på Torvet i Ringe foran Brugsen og Sparekassen Fyn. Foto: Ringe Lokalhistoriske Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Klumme: Ekspropriation

Annonce