Annonce
Midtfyns Posten

Gang i boligsalget trods coronakrise: Midtfynske ejendomsmæglere sælger mange boliger

Der har været godt gang i boligsalget i 2020, og de midtfynske ejendomsmæglere har i øjeblikket færre boliger udbudt til salg end normalt som følge af, at der er solgt flere det forgangne år. Arkivfoto: Michael Bager
De tre største midtfynske ejendomsmæglere melder om stor købelyst hos folk, hvor en del ser ud til at have fået flere penge til rådighed. Det går godt med hushandlerne, og der er rekordfå boliger til salg i øjeblikket.
Annonce

Ringe: Coronaen kaster sin muterede skygge over store dele af samfundet, men det er ikke gået ud over folks lyst til at købe nyt hus. Nærmest tværtimod.

Ejendomsmæglere landet over har oplevet et stigende salg af boliger i 2020. Tal fra Boligsiden.dk viser, at der er rekordfå boliger til salg i øjeblikket.

I begyndelsen af 2021 er der lidt over 26.000 villaer og rækkehuse til salg i Danmark. Det er cirka 7.000 færre boliger end for et år siden og et fald i udbuddet på 21,6 procent.

Det er det største fald i udbuddet siden 2010, hvor Boligsiden begyndte at føre statistik over udbuddet.

I Faaborg-Midtfyn Kommune blev der solgt 12 procent flere villaer og rækkehuse i 2020 end året før, og der er nu kun 432 villaer og rækkehuse til salg i kommunen - 92 færre end for et år siden.

At der er gang i boligsalget, kan man nikke genkendende til hos de tre største midtfynske ejendomsmæglere.

Søren Lykkegaard, indehaver af Danbolig i Ringe, har aldrig tidligere solgt så mange boliger, som han gjorde i 2020. hvor han solgte 133 boliger. Privatfoto
Annonce

Rekordhøjt salgstal

Søren Lykkegaard, indehaver af Danbolig i Ringe, har aldrig før solgt så mange boliger, som han gjorde i 2020.

- Vi havde 133 handler i 2020, hvilket gjorde os til den bedst sælgende mægler på Midtfyn. Vi havde omkring 100 handler året før, så vores salg er vokset med omkring 30 procent, siger Søren Lykkegaard.

Han har haft Danbolig-forretningen i Ringe i 10 år, og da statsminister Mette Frederiksen (S) den 11. marts lukkede Danmark ned, blev han ængstelig for, hvad der kunne ske.

- Kort efter faldt to handler på gulvet, da folk blev bange for at købe bolig. Så jeg sendte to af mine folk hjem. Telefonerne holdt op med at ringe, og der kom ingen kunder. Jeg kan huske, hvad der skete under finanskrisen i 2008 og 2009, hvor det hele gik i stå, fortæller Søren Lykkegaard.

Annonce

Ængstelsen forsvandt hurtigt

Men coronakrisen var ikke som finanskrisen. Hurtigt forsvandt ængstelsen, og folk ville igen købe bolig.

- Der gik ikke lang tid, så var de to ansatte, jeg havde sendt hjem, tilbage i butikken igen. For vi havde nok at lave, siger Søren Lykkegaard.


Der gik ikke lang tid, så var de to ansatte, jeg havde sendt hjem, tilbage i butikken igen. For vi havde nok at lave.

Søren Lykkegaard, Danbolig Ringe


Inklusive Søren Lykkegaard er der i alt seks ansatte hos Danbolig i Ringe.

Annonce

Nyt hus i stedet for ferierejser

Den øgede lyst til at handle bolig kan skyldes afledte effekter af coronakrisen.

- Mange folk har beholdt deres arbejde, og de får stadigvæk deres løn. Folk har flere penge mellem hænderne end tidligere, da de ikke har haft mulighed for at tage på ferie til udlandet, hvor de normalt vil bruge måske 50-100.000 kroner på ferie. Desuden har folk fået de opsparede feriepenge udbetalt i efteråret, og folk har haft mere tid til at kigge på nettet, og nogle har så valgt at bruge penge på at købe hus, siger Søren Lykkegaard.

Det stigende boligsalg betyder, at der er færre varer på hylderne i butikken.

- Vi har kun halvt så mange boliger til salg i forhold til det, vi normalt har. Så vi vil gerne have flere boliger til salg, siger han.

Annonce

Stadigvæk åbent

Trods coronarestriktionerne med nedlukningen af butikslivet må ejendomsmæglerne stadigvæk godt have åbent. Så man kan komme ind i butikken direkte fra gaden uden en aftale.

- Men det er få, der møder fysisk op i butikken. Der kan være en, der kommer og afleverer eller henter et dokument. Meget foregår over nettet i dag, også underskrifter. Men vi er klar til at tage imod, hvis folk kommer, og vi sidder ved hver vores skrivebord med god afstand, siger Søren Lykkegaard.

Man kan naturligvis også stadigvæk godt komme ud og se på et hus, der er til salg.

- Vi har fremvisninger, hvor vi naturligvis har mundbind og håndsprit, understreger Søren Lykkegaard.

Boligudbud

I Faaborg-Midtfyn Kommune var der 432 villaer og rækkehuse til salg i december 2020. Et år tidligere var der 524. Det er et fald på 18 procent.

I Faaborg-Midtfyn Kommune blev der solgt 707 villaer og rækkehuse i 2020 mod 634 året før. Det er en stigning på 12 procent. På landsplan blev der solgt 17 procent flere villaer og rækkehuse.

De tre største ejendomsmæglere i Ringe, målt på antal solgte boliger i postnummer 5750 Ringe de seneste 12 måneder, er Danbolig Ringe (markedsandel på 37 procent), EDC Channe Broholm (20 procent) og Nybolig Ringe (19 procent).

Channe Broholm, indehaver af EDC Channe Broholm, Ringe, har i øjeblikket under 40 boliger til salg, hvilket er det halve af, hvad hun tidligere har haft. Arkivfoto: René Johansen
Annonce

Mindre udbud nu

Channe Broholm, der siden 1. januar 2008 har været indehaver af EDC Channe Broholm i Ringe, kan godt mærke, at der er fuldt blus på boligmarkedet.

- Vi har tidligere været oppe på at have mellem 80 og 90 ejendomme til salg. I øjeblikket har vi under 40, siger Channe Broholm.

I 2020 solgte hun 91 boliger.

- Det er cirka det samme som året før, oplyser hun.

Annonce

Ingen er blevet fyret

Coronakrisen har ikke for alvor påvirket hendes kunders økonomi.

- Vi har ikke haft en eneste kunde, der er blevet fyret. Her i Ringe har vi ikke så mange erhverv, der er påvirket. Vi har ikke de store eventcentre og hoteller, hvor folk har mistet deres arbejde, siger Channe Broholm.

Men coronaen har påvirket handlemønstrene.

- Nogle er blevet mere usikre på tingene, og forhandlingssituationerne tager nogle gange længere tid, fordi folk er usikre på, hvad der sker i samfundet, siger hun.

Annonce

Ikke brug for hjælpepakker

Hos EDC Channe Broholm er der i alt fire ansatte inklusive hende selv.

- I marts, da Danmark lukkede ned, blev vi en lille smule nervøse for, hvordan det skulle gå. Men det er gået godt, siger Channe Broholm, der ikke har sendt medarbejdere hjem undervejs eller benyttet sig af hjælpepakker.

- Vi har haft det godt i flere år, og jeg synes ikke, vi står først i køen til at få hjælp, siger hun.

Trods coronarestriktionerne kan meget af det daglige arbejde gennemføres.

- Vi kan lave mange ting fra distancen, understreger hun.

Jesper Greve, medindehaver af Nybolig Ringe, mener, at renteniveauet bliver en vigtig faktor for, hvordan det kommer til at gå med boligmarkedet i 2021. Privatfoto

Færre varer på hylderne

Jesper Greve, der siden 1. januar 2020 har været medindehaver af Nybolig Ringe, har også færre varer på hylderne end tidligere.

- Vi har 15-20 procent færre boliger til salg end normalt, siger Jesper Greve, der lige nu har omkring 40 boliger til salg.

- Vi har solgt mange villaer og ejendomme i årets løb, og mange af de gamle varer, der har ligget længe, har vi også solgt, siger Jesper Greve.

Nybolig Ringe solgte 97 boliger i 2020, hvilket var lidt færre end året før, hvor der blev solgt 122 boliger.

- Vi valgte som en af de få ejendomsmæglere at lukke forretningen fra 16. marts til 11. maj. Fire mand blev hjemsendt, mens de to tilbageværende sad hjemme og arbejdede. Vi vidste ikke, hvor det ville gå hen, og ud fra et samfundsmæssigt aspekt ville vi gerne være forsigtige. Det skulle ikke være os, der rendte rundt og smittede folk, siger Jesper Greve.

Renteniveauet vigtigt

Nybolig Ringe har en markedsandel på omkring en femtedel af boligmarkedet i Ringe, og Jesper Greve forventer, at boligmarkedet fortsat kan klare sig godt, selv om coronaen fortsætter med at sætte sit præg på 2021.

- Vi kommer ikke til at se de store ændringer i forhold til 2020. Det er et spørgsmål om, hvordan renterne udvikler sig. Hvis renteniveauet stadigvæk er lavt, så vil det blive ved med at være godt for boligkøberne. Vi vil gerne have flere varer på hylderne, og det er et gunstigt tidspunkt at sælge på nu, siger Jesper Greve.

- Yderområderne som Ryslinge, Gislev og Kværndrup er også kommet med, så man også får fornuftige priser for husene i de mindre byer, siger Jesper Greve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce