Annonce
Midtfyns Posten

Hans på 89 lever og ånder for sin store have: Uden min have havde jeg været død for længe siden

Hans Erik Andersen går dagligt ture i sin 10.000 kvadratmeter store have, som han selv passer og plejer. Foto: Hardy Hounsgaard
Hans Erik Andersen fylder 90 i august, men han går dagligt ture i sin 10.000 kvadratmeter store have, som han selv passer. Du kan komme på besøg i hans have i Boltinggårdskov ved Ringe fredage og lørdage i juli.

Ringe: Højt oppe blafrer bladene fra det store asketræ i indkørslen. Hans Erik Andersen løfter sin stok, der med en metalspids for enden også fungerer som hakkejern, og fjerner en vissen, nedfalden kvist, der har lagt sig oven på en stor busk neden for det gamle træ.

- Det her træ og et andet asketræ, der står ovre bag ved den anden indkørsel, er de eneste træer, der var på grunden, da vi købte huset for 54 år siden. I dag er der 662 træer på grunden, fortæller Hans Erik Andersen og kigger ud over sit livsværk.

Da Hans Erik Andersen købte ejendommen i 1966, var det store asketræ i baggrunden et af kun to træer på grunden. I dag er der 662 træer på hans store grund, hvor han tidligere drev planteskole. Foto: Hardy Hounsgaard

Han har boet på den stråtækte bindingsværksejendom på Lillemarksvej 29 i Boltinggårdskov et par kilometer syd for Ringe siden 1966, da han sammen med sin nu afdøde kone, Gudrun, købte huset med den 10.000 kvadratmeter store grund.

Annonce

- Dengang var det bare en græsmark, fortæller han.

Men i dag er det en frodig have med masser af planter og træer. Man kan komme og besøge haven alle fredage og lørdage i juli, hvor Hans Erik Andersen vil vise rundt i sin gamle have.

Åben have

Hans Erik Andersen holder åben have hver fredag og lørdag i juli mellem kl. 14 og 19 på Lillemarksvej 29, der ligger i Boltinggårdskov et par kilometer syd for Ringe.

Man kan også aftale tid til et besøg i haven på telefon 24 20 67 29.

Han fylder 90 den 28. august og er i stand til at passe både sig selv og sin have, som han dagligt går ture i. Han får kun hjælp til én ting: Et af hans 11 børnebørn kommer og slår græsset for ham.

- Jeg kravler i træer og beskærer, jeg klipper hæk og graver georginer. Haven er med til at holde mig i gang. Uden min have var jeg død for længe siden, siger Hans Erik Andersen.

Rådyr i vildmarken

Hans hustru, Gudrun, døde for fire år siden af lungesygdommen kol. Siden har han boet alene på den idylliske landejendom, hvor fuglenes flittige sang er eneste lydbillede - af og til akkompagneret af et par fasaners skræppen på den anden side af granskoven i den del af haven, som Hans Erik Andersen kalder vildmarken. Her står store grantræer tæt og skaber en lille mørk skov, hvor rådyr jævnligt kommer forbi.

- Jeg kalder det en "gå-tur-have". Man kan komme rundt i haven på cirka 20 minutter, og der er mange forskellige ting at kigge på. Der er 401 hostaer, men ellers har jeg ikke tal på, hvor mange planter, der er i haven, fortæller han.


Jeg kravler i træer og beskærer, jeg klipper hæk og graver georginer. Haven er med til at holde mig i gang. Uden min have var jeg død for længe siden.

Hans Erik Andersen


Annonce

Middelhavsgræs

I midten af den store græsplæne står en af de planter, som Hans Erik Andersen er stolt over at have frembragt i sin midtfynske have.

Hans Erik Andersen med havens stolthed, middelhavsgræsplanten arundo donax, som han sidste år fik til at blive over fem meter høj. Foto: Hardy Hounsgaard

- Det er en arundo donax, som på dansk hedder kæmperør eller pælerør. Det er en græs, der hører hjemme i middelhavsområdet, hvor den kan blive op til 10 meter. I Danmark kan den kun blive op til fem meter. Men sidste år fik jeg flere rør, der var over fem meter. Jeg har dem her, siger han og viser en bunke tykke rør, der minder om store bambuspinde.

- Måske skulle jeg skære dem i stykker til to meters længde, så man kan bruge dem som corona-afstandsmåler, siger han med et af de listige grin, der jævnligt smutter ud mellem hans læber.

Annonce

Kort tid bag ploven

Hans egen livshistorie er lang, som den ofte vil være hos folk, der snart fylder 90.

Men kort fortalt har Hans Erik Andersen det meste af sit liv boet på Midtfyn.

Han blev født på Damgården i Sønder Højrup i 1930, men selv om han er vokset op på en gård og kom ud at tjene på en gård et andet sted i Sønder Højrup, efter at han blev konfirmeret i 1945, så blev hans karriere inden for landbruget kort.

Hans Erik Andersen arbejdede kun et halvt år som ung i landbruget, men hans gamle plov har han stående i haven i Boltinggårdskov syd for Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard

- Jeg arbejdede kun med landbrug i et halvt år, fortæller Hans Erik Andersen, der i dag i sin have stadig har et synligt minde fra sit korte landmandsliv: Den gamle plov, som han gik bagved, mens heste trak ploven hen over markerne.

- Det er en skulptur, som jeg kalder "fyraften", for ploven er jeg færdig med, smiler han.

Annonce

Blandet landhandel

Hans Erik Andersen gik i stedet handelsvejen og kom i lære i en butik i Søllinge.

- Det var en blandet landhandel, hvor vi solgte alt fra korn og foderstoffer til kameluldsbukser til damerne. Siden har jeg også været i to brugsforeninger på Nordfyn, i Ellinge og Bederslev. Alle stederne, jeg har været, er lukket nu, men jeg mener ikke, det er min skyld, siger han med et smil.

Han har haft mange forskellige jobs og har blandt andet arbejdet som ostepresser på Rimi i Ringe (det nuværende Rynkeby), som fængselsbetjent i Nyborg og som sergent i militæret, hvor han tegnede en langtidskontrakt og fik en bonus. Det gav det økonomiske rygstød til at blive husejer.

Den stråtækte bindingsværksejendom på Lillemarksvej 29 syd for Ringe er fra 1873, og her har Hans Erik Andersen boet siden 1966. De første år var der ikke indlagt vand. Foto: Hardy Hounsgaard

Sammen med Gudrun, som han blev gift med i 1957, købte han i januar 1966 bindingsværksejendommen på Lillemarksvej 29.

- Vi købte den for 58.500 kroner. Halvdelen betalte vi kontant med det samme, og den anden halvdel betalte vi året efter, fortæller han.

Annonce

Planteskole uden vand

De stråtækte hus fra 1873 er på 184 kvadratmeter, og her er parrets fem børn vokset op. De er i dag i alderen 49 til 63 år, og Hans Erik Andersen har 11 børnebørn og to oldebørn.

Et par år efter huskøbet blev den store grund omdannet til en planteskole.

- En dag sad jeg sammen med en god ven og snakkede over en kop kaffe om, hvad vi skulle bruge den store grund til. Vi besluttede at lave en planteskole, fortæller han.

Der var dog ét problem. Planter kræver vand, og vandforsyningen var ikke nået ud til Lillemarksvej i 1960'erne.

- Der var ikke indlagt vand, så vi havde kun det vand, vi kunne hente op af brønden. Jeg snakkede med formanden for vandværket, og så fik vi lagt vand ind til husene på vejen i slutningen af 60'erne, fortæller Hans Erik Andersen.

Gudrun var hjemmegående husmor og passede planteskolen i det daglige, mens Hans Erik Andersen arbejdede som anlægsgartner og hjalp til med at drive planteskolen.

- Jeg har dagligt hentet over 100 kasser med blomster på Gasa i Odense, fortæller han.

Annonce

Gæster fra hele landet

I 2003 stoppede de med planteskolen. Men nogle af planterne fra skolen har vokset sig store og er blevet til meterhøje tujaer, brombærhegn og rosenbuske i haven.

- Brombærrene plukker jeg og laver marmelade af, fortæller han og begiver sig ind i det frodige krat, hvor han har lavet en trampesti mellem de stikkende grene for at kunne nå de bageste brombær.

Hans Erik Andersen har begivet sig ind i buskadset og står næsten skjult mellem de høje brombærranker i sin have. Foto: Hardy Hounsgaard
Bierne elsker blomsterne på brombærplanterne. Når brombærrene er modne, plukker Hans Erik Andersen dem og laver marmelade af dem. Foto: Hardy Hounsgaard

Det er andet år, Hans Erik Andersen har åben have i juli.

- Sidste år var der 456 gæster, og de kom fra hele landet. Der var nogle, der kom fra Sønderborg, og næste weekend kom de igen og havde taget deres venner med, for de skulle også se haven.

Han tager ikke entré for at vise sin have frem.

- Det skal ikke koste noget. Folk skal have lov at se haven, og så kan jeg følge dem rundt og fortælle lidt anekdoter undervejs, hvis de vil have det, siger Hans Erik Andersen.

Hans Erik Andersen har 401 hostaer i sin have, men ellers har han ikke tal på antallet af planter i sin store landbohave. Foto: Hardy Hounsgaard
Et skilt viser vej til vildmarken i Hans Erik Andersens store have. Foto: Hardy Hounsgaard
Hans Erik Andersen på vej ind i vildmarken, som han kalder den mørke del af sin have, hvor grantræerne står tæt. Foto: Hardy Hounsgaard
Træerne er blevet store i haven, der tidligere var planteskole. Foto: Hardy Hounsgaard
Et gammelt træ har fået nyt liv som blomsteropsats i Hans Erik Andersens have. Foto: Hardy Hounsgaard
Der er mange træer og planter i Hans Erik Andersens 10.000 kvadratmeter store have. Foto: Hardy Hounsgaard
Hans Erik Andersen viser sin have frem alle fredage og lørdage i juli. Foto: Hardy Hounsgaard
Den stråtækte bindingsværksejendom på Lillemarksvej syd for Ringe har Hans Erik Andersen boet i siden 1966, og hans passion for planter ses tydeligt. Foto: Hardy Hounsgaard
Efter at hans kone Gudrun døde for fire år siden, har Hans Erik Andersen boet alene på ejendommen i Boltinggårdskov. Foto: Hardy Hounsgaard
Hans Erik Andersen ved foden af det store asketræ, som var et af kun to træer, der stod på grunden, da han købte ejendommen i 1966. Nu er der 662 træer på grunden. Foto: Hardy Hounsgaard
Hans Erik Andersen fylder 90 år i august og passer selv sin store have bortset fra græsslåningen, som et barnebarn gør for ham. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Litteraturens dag for unge på Ringe Bibliotek

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

MusikStationen i julehumør

Midtfyns Posten

Smag nogle af kongerigets bedste oste på Egeskov Slot

Midtfyns Posten

Fandt dem på skraldepladsen: Nu juler 200 nisser i historisk vandmølle

Midtfyns Posten

Ugens film: Unge helte og Ghostbusters i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Morten savnede julestemning: Traktor udsmykket med masser af lyskæder

Midtfyns Posten

Igen en stor aften for Årslev Musikforening

Midtfyns Posten

Præstens klumme om julekalendere og de rare gentagelser: Glædelig ventetid

Midtfyns Posten

På sporet af julen i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

22 år med cigaretter, øl, blade, slik og spil: Jens ved, hvad kunderne vil have

Midtfyns Posten

Julekoncert med Det Fynske Kammerkor

Midtfyns Posten

Pral af din by: Vi ved godt, at vi er afhængige af hinanden

Midtfyns Posten

Husker du rambuktyveriet for seks år siden: Gummiged smadrede banken

Midtfyns Posten

Rambuktyveriet husker de stadigvæk: Home i Ringe får nyt hjem

Midtfyns Posten

Den kristne, danske familiejul kommer til Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

Klumme: Julegudstjenesten har en særlig plads i de flestes hjerter

Midtfyns Posten

Fernisering på kunstudstillingen Hånd og Ånd

Midtfyns Posten

Forfatteraften med Astrid Saalbach er udskudt

Midtfyns Posten

Fernisering af de nye blå mennesker på Torvet

Midtfyns Posten

I bero på ubestemt tid: Hovedentreprenør konkurs - forsinker Årslevs nye bydel

Midtfyns Posten

Julebuffet og juletræ i Vantinge

Midtfyns Posten

Nu er det ikke så sjovt længere: Cykelsmed lukker efter 10 år

Annonce