Annonce
Midtfyns Posten

Hjælp til både unge og virksomheder: EGU som springbræt til fast job

EGU-vejlederne Anita Scharff og Kristian Holm Damsgaard er bindeleddet mellem virksomhederne og EGU-eleverne på FGU Syd- og Midtfyns tre matrikler i Svendborg, Faaborg og Ringe. Foto: Louis Schreiber
FGU Syd- og Midtfyn har 42 EGU-elever i toårige praktikforløb hos virksomheder rundt på Fyn, og efterspørgslen på EGU-elever stiger.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: FGU Syd- og Midtfyn har stor succes med at samarbejde med de lokale virksomheder om at finde arbejdskraft til virksomhederne og skabe job- og uddannelsesmuligheder for unge. Lige nu er 42 elever fra den erhvervsfaglige grunduddannelse, EGU, i to-årige praktikforløb på Fyn.

- Den meget individuelle EGU er en succeshistorie og en win-win-situation for både elever og virksomheder. Fordi den toårige praktiske arbejdspladsuddannelse kan skræddersys til den enkelte elev og den enkelte virksomhed, forklarer Kristian Holm Damsgaard, vejleder på FGU Syd- og Midtfyn,  der driver skoler på Tipsvænget i Svendborg, Korsvangen i Ringe og på Nyborgvej i Faaborg.


EGU-eleverne går typisk videre i fast job eller på en erhvervsuddannelse, og rigtig mange bliver i virksomheden.

Kristian Holm Damgaard, vejleder på FGU Syd- og Midtfyn


- På EGU får eleverne et toårigt praktikforløb hos en virksomhed og i løbet af de to år en række skoleforløb på FGU Syd- og Midtfyn med fagrettet dansk, matematik og PASE (Privatøkonomi, Arbejdspladslære, Samarbejdslære og Erhvervslære). Dertil kommer skræddersyede kurser som truckcertifikat, forflytningskursus, svejsekurser, lastbilkørekort, medicinkursus på landbrugsskole med videre – alt efter branche, fortæller Kristian Holm Damsgaard.

Hans kollega Anita Scharff supplerer:

- Samtidig følger vi EGU-vejledere eleverne tæt igennem hele uddannelsen. Vi støtter op om elever og virksomheder og tilpasser løbende. Jeg har fx lige haft en EGU-elev inden for ejendomsservice, som skulle ind på et seksugers skoleforløb. Det havde eleven svært ved at overskue, så vi skræddersyede det til skiftevis en uges skole og en uges praktik.

Annonce

For kloge hænder

Målgruppen for EGU er unge mellem 15 og 25 år, som er mødestabile og kan passe et fuldtidsjob, men som ikke er klar til at tage en ordinær uddannelse.

- EGU er tiltænkt de elever, som er 100 procent bedst med deres hænder. Dem, der har kloge hænder, og som har mod på at komme ud og arbejde fuld tid i en virksomhed, fortæller Kristian Holm Damsgaard.

EGU’en kan tages inden for alle mulige brancher, og pt. har FGU Syd- og Midtfyn 42 EGU-elever i virksomhedspraktik som blandt andet ejendomsservicetekniker, asfalttør, mekaniker, chauffør, cater/kok, plejehjemsassistent og børnehavehjælper.

Når eleverne er i praktik, får de overenskomstmæssig 1. årslærlingeløn inden for fagområdet. Når de er på skolebænken, får de skoleydelse.

Alle kurser og skoleforløb er gratis for virksomheden.

Flere EGU-elever FGU Syd- og Midtfyn varetager EGU’en for både Langeland, Ærø, Svendborg og Faaborg-Midtfyn kommuner, og efterspørgslen efter EGU-elever er stigende.

Pt. mangler skolen 10 EGU-elever inden for forskellige brancher, og fra næste år tilbyder de fire kommuner som noget nyt i alt 14 kommunale EGU-pladser inden for social- og sundhedsområdet og børnehaveområdet.

Annonce

Loyale medarbejdere

Når man er færdig med sin toårige EGU, har man lært et håndelag og derudover får man et kompetencebevis for gennemført uddannelse og kompetencegivende kurser, som kan bruges til at søge ind på en erhvervsuddannelse.

- EGU-eleverne går typisk videre i fast job eller på en erhvervsuddannelse, og rigtig mange bliver i virksomheden – enten som fastansat ufaglært eller via en læreplads, forklarer Kristian Holm Damsgaard.

- EGU-eleverne er en gevinst for virksomhederne, fordi de unge EGU-elever er afklaret i forhold til, hvilket område de gerne vil arbejde indenfor. Så de er mere målrettede, og virksomhederne oplever ofte, at de med en EGU-elev får en rigtig god og loyal medarbejder, som de også kan bruge på længere sigt, fortæller Anita Scharff.

Annonce

Opstart hele året

EGU’en har mere end 25 år på bagen, men med den nye FGU – Forberedende Grunduddannelse blev EGU et af tre spor under FGU, og som EGU-elev bliver man nu del af et EGU-hold på skolen. Man kan starte på EGU hele året, men adgangen går via KUI – Den Kommunale Ungeindsats.

- Virksomheder må også gerne henvende sig til os, hvis de for eksempel har en fejedreng, hvor de tænker, en EGU kunne være oplagt, siger Kristian Holm Damsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Midtfyns Posten

Julekoncert i Sdr. Nærå Kirke

Midtfyns Posten

Julevandring rundt i Ringe

Midtfyns Posten

10.000 julelys i Sdr. Nærå

Annonce