Annonce
Midtfyns Posten

Janni fik sin uddannelse: Mønsterbryderen Janni elsker duften i bageriet

Janni Bjørn har fået tatoveret fødselsårene for alle sine søstre og brødre på sin venstre arm. Selv er den 22-årige mønsterbryder nummer fem i søskendeflokken på syv. Foto: Hardy Hounsgaard
Janni Bjørn fra Ringe har været ramt af alvorlig sygdom og er den første ud af syv søskende, der har fået en uddannelse. Den 22-årige netop udlærte bagersvend nyder at bage brød i Sdr. Nærå Bageri.
Annonce

Sdr. Nærå: Kan man ikke lide duften i bageriet, må man gå. Men hvis man vender det gamle ordsprog om, så passer det på Janni Bjørn. Hun elsker duften i Sdr. Nærå Bageri og har valgt at blive, efter at hun den 31. august blev udlært.

22-årige Janni Bjørn var med sin indstilling til sin skole Uddannelsescenter Holstebro drivkraften bag, at bagermester Morten Madsen fra Sdr. Nærå Bageri i onsdags fik prisen for årets innovative læreplads.

Janni Bjørn er nu blevet fastansat bagersvend. Hun har været igennem et personligt hårdt forløb i sin treårige læretid, hvor der har været andet end fuldkorn og melblandinger at tænke på.

- Jeg har været ramt af stress og depression, så jeg måtte opgive min første læreplads, Stubs Bageri i Langeskov, og siden var jeg hos Aarup Bageri, der gik konkurs, og så kom jeg til Morten her i Sdr. Nærå.

Janni Bjørn ville egentlig have været konditor, men hun fandt under sin læretid i Sdr. Nærå Bageri ud af, at hun hellere vil bage brød. Foto: Hardy Hounsgaard

Men et nyt slag ramte Janni Bjørn, der blev ramt af alvorlig sygdom for to år siden. Trods sygdommen gennemførte hun sin elevtid.

- Jeg var igennem nogle undersøgelser en måned inden min svendeprøve i juni, fortæller Janni Bjørn.

Annonce

Truede med at rive kontrakten i stykker

Men den viljestærke pige klarede at fokusere på både undersøgelserne og fuldkornsbrød, kransekager, rulledeje og de andre ingredienser i svendeprøven, som hun bestod.

Morten Madsen er fuld af beundring for sin nu udlærte lærlings viljestyrke. Men han har også sat hælene i, når det var nødvendigt.

For halvandet år siden fik Janni taget en rygmarvsprøve, men mødte alligevel op på arbejde dagen efter for at lave den kransekage, hun havde lovet at lave til sin kærestes mormor og morfars guldbryllup.

- Jeg måtte true dig med at rive din lærekontrakt i stykker, hvis ikke du gik hjem og passede på dig selv. Man skal holde sig i ro i fire dage efter, fortæller Morten Madsen, der i stedet selv lavede kransekagen færdig.

- Sådan hjælper vi hinanden her, siger bagermesteren, der roser sin nye bagersvend.

- Janni er en rigtig brødbager, og hun er et morgenmenneske. Hun kan godt lide at være en del af bageriet, og det er hendes andet hjem, siger Morten Madsen.

Janni Bjørn har fået bagerfaget ind under huden. Tatoveringen på sin højre arm har hun fået lavet i år. Foto: Hardy Hounsgaard

Janni Bjørn er mere til brød end kager.

- Jeg troede, jeg skulle være konditor. Men jeg kan bedre lide at bage brød. Man får nogle aggressioner ud, når man slår i dejen, smiler hun.

Annonce

Moster og faster til 10

Janni Bjørn er vokset op som nummer fem i en søskendeflok på syv.

- Janni er en rigtig mønsterbryder, siger Morten Madsen.

- Hverken min mor eller far har fået en uddannelse. Min far har i de sidste mange år arbejdet som langturschauffør. Jeg er den første af mine søskende, der fik en 9. klasses-afgangseksamen, siger Janni Bjørn.


Min tidligere klasselærer sagde til mig, at jeg kan, hvad jeg vil, og det har jeg altid troet på.

Janni Bjørn


- Flere af mine søstre har fået børn. Jeg er 22 og er allerede moster og faster til 10 børn. Min tidligere klasselærer sagde til mig, at jeg kan, hvad jeg vil, og det har jeg altid troet på. Jeg behøver ikke blive lige som mine søskende, siger Janni Bjørn.

Hun bor i Ringe sammen med sin kæreste Jannik, der er elektriker. De har været kærester i fem år, og i august blev de forlovet. Men bryllupsplanerne er blevet udskudt på grund af corona-begrænsningerne.

- Vi vil gerne giftes, men vi venter med bryllup. Vi vil ikke sortere nogen gæster fra, siger Janni Bjørn.

Janni Bjørn med sit eget specialbrød, som er et fuldkornsbrød, man kan købe i Sdr. Nærå Bageri. Foto: Hardy Hounsgaard
Janni Bjørn har fået tatoveret fødselsårene for alle sine søstre og brødre på sin venstre arm. Selv er den 22-årige mønsterbryder nummer fem i søskendeflokken på syv. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Midtfyns Posten

Julekoncert i Sdr. Nærå Kirke

Midtfyns Posten

Julevandring rundt i Ringe

Midtfyns Posten

10.000 julelys i Sdr. Nærå

Annonce