Annonce
Midtfyns Posten

Josephine boltrer sig til lands og til vands

Alt flasker sig for 25-årige Josephine I.S. Pedersen. Hun elsker vand, og fra Øhavsmuseet på Banegårdspladsen er der kun et stenkast til Havnebadet. Foto: Palle Søby
25-årige Josephine I.S. Pedersen er netop sprunget ud som nyuddannet arkæolog fra Aarhus Universitet. Straks har hun fået job hjemme i Faaborg-Midtfyn som arkæolog og outdoorguide på Øhavsmuseet i Faaborg. Hun elsker det hele - både at grave efter stenalderfund og at tage turisterne med ud og snorkle i øhavet.
Annonce

Faaborg: Man skulle tro, hun aldrig havde lavet andet.

Trods sine kun 25 år - og 153 centimeter - virker Josephine I.S. Pedersen både sikker, rutineret og kompetent, som hun står dér og hjælper et hold turister med at få dykkerudstyr på.

De har meldt sig til Øhavsmuseets snorkeltur og skal nu ud og snorkle efter stenalderfund ud for Bittenhus ved Nakkebølle - med Josephine som den ene af dagens to guider.

Hun er nyuddannet arkæolog fra Aarhus Universitet i juni og havde dårligt nok bestået det afsluttende speciale, før hun var ansat som arkæolog og outdoorguide på Øhavsmusset i Faaborg.

Normalt kan nyuddannede arkæologer ellers grave længe efter de fede job, og kun to af de 30 nyuddannede fra universitetet i Aarhus har allerede fået job. Josephine er den ene.

- Det er en drømmestilling. Jeg elsker at grave, og jeg elsker at formidle. Det er supervigtigt, at man formidler fortiden, så det ikke bare er ren forskning for en lille skare af befolkningen. Jeg brænder meget for stenalderen, og det er vildt fedt, at jeg får lov til at komme ud og vise folk, at det ligger lige herude, bare man træder et par skridt ud i vandet.

For det er nemlig stenalderfund, det handler om på Øhavsmuseets snorkelture. Josephine starter med at forklare dagens 10 gæster, at de nu skal tilbage til Ertebøllekulturen, der begyndte for 7400 år siden. Og lige herude i vandet ligger altså en gammel boplads, og den skal de nu udforske ved at snorkle ned til tre meter som det dybeste.

For Josephine er det her perfekt timing, for lige nu er Øhavsmuseet i gang med den store forvandling, som skal gøre det til et stort og nyskabende museum af international kaliber.

- Jeg kommer jo lige midt i en brydningstid, og allerede da jeg var i praktik her, var jeg med i alle de overvejelser, de sidder med. De brænder virkelig for det, og det er fedt at være med til at vise, at et museum ikke bare er udstillinger inden for fire vægge, men noget, der er i hele det her fantatiske landskab.

Foreløbig er Josephine ansat frem til nytår, men der skulle være gode chancer for at få forlænget ansættelsen.

Her i sommermånederne fungerer Josephine som outdoorguide, hvor hun dels tager folk med på snorkelture, og dels passer Øhavsmuseets info-stand i kulturhuset Helios ovre på den anden side af gaden.

- Vores snorkelture er meget populære. Der kommer folk fra Jylland hertil bare for at snorkle. Jeg har snorklet meget og har dykkercertifikat - og jeg elsker jo vand, siger Josephine, der lige nu bor midlertidigt hos sin mor i Ringe, men har planer om at flytte til enten Odense eller Faaborg.

Om hun har en kæreste?

- Nej, lige nu er det arkæologien og mit nye job, det handler om.

Josephine I.S. Pedersen

Josephine Ibi Sølyst Pedersen er 25 år.

Født op opvokset i Sdr. Nærå på Midtfyn.

Gik på Sdr. Nærå Friskole, Glamsdalens Idrætsefterskole og Midtfyns Gymnasium.

Uddannet arkæolog fra Aarhus Universitet i juni 2019. Med praktikophold på Grønlands Nationalmuseum i Nuuk og på Øhavsmuseet i Faaborg.

Pr. 1. juli ansat som arkæolog og outdoorguide på Øhavsmuseet i Faaborg, foreløbig frem til nytår.

Har tidligere i flere år haft sommerjob på Egeskov.

Josephine har en søster, der bor i deres gamle barndomshjem i Sdr. Nærå, og en bror, der bor i Odense.

Josephines mor bor i Ringe og hendes far i Ryslinge.

Josephine har dykkercertifikat og har dykket meget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce