Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Budget 2021

Søren Clemmensen, kommunalbestyrelsesmedlem.
Annonce

Hvert år bruger vi lokalpolitikere megen tid på budgetarbejdet. Det begynder allerede tidligt på året og accelererer, når staten oplyser årets tilskud til den kommunale drift. Denne gang blev vi beriget med cirka 80 mio. kr. mere end forrige år, og det skyldes, at Folketinget vedtog en såkaldt udligningsreform, der sender penge fra rige kommuner til de mindre rige. Vi modtager altså penge fra eksempelvis Gentofte og Rudersdal, som har mange velstående borgere, der betaler meget i skat.

Første skridt er, at vi prisfremskriver basisbudgettet, så vi ved, hvad det vil koste at fastholde indeværende års serviceniveau. Vi plejer også at bede embedsmændene komme med forslag til besparelser, som kan være nødvendige, hvis indtægterne overstiger udgifterne. Ofte er der også ønsker om penge til nye tiltag.

I øjeblikket forhandler vi gruppeformænd om besparelser, effektiviseringer, udgifter til nye tiltag, samt anlæg. Og for at være med i det endelige forlig, skal vi alle være enige om alt. Ikke på bare et nok så lille punkt må man have en afvigende mening. I mine første 24 år i politik var jeg altid en del af budgetforliget, men de foregående to år har jeg meldt fra.

Jeg er ikke enig i, at det er en god ide med 3000 nye borgere i kommunen inden 2030, og på trods af, at jeg mange gange har spurgt, om en eller anden vil være så venlig at fortælle mig, hvorfor det er så vigtigt for kommunen at vokse, har ingen endnu gjort sig den ulejlighed. Det undrer mig, når det er en kendsgerning, at der ofres mange millioner på at nå målet. Vi skal naturligvis bygge/udvide skoler, børnehaver, plejehjem og andre faciliteter, når der kommer flere borgere, men jeg kan ikke se, at det bidrager til økonomien. Vores tidligere økonomichef sagde, at det kun i aller gunstigste tilfælde vil være en økonomisk fordel for kommunen med tilflyttere, men det har de fleste politikere valgt at overhøre.


På trods af, at jeg mange gange har spurgt, om en eller anden vil være så venlig at fortælle mig, hvorfor det er så vigtigt for kommunen at vokse, har ingen endnu gjort sig den ulejlighed.

Søren Clemmensen, kommunalbestyrelsesmedlem


Der forhandles i øjeblikket, og jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg går med i forliget. Når denne klumme når Midtfynsposten, er det nok afgjort. Indtil videre har jeg gjort mig de største anstrengelser for at være med alle de andre, selv om jeg må sluge nogle kameler. Heldigvis fastholder vi serviceniveauet, og det bliver også plads til enkelte nye opgaver.

Min bekymring er udgifterne til de signaturprojekter, der efter manges mening er nødvendige for at tiltrække tilflyttere. Da en arkitekt præsenterede det vindende projekt for Udviklingsplan Faaborg Havn og By, sagde han, at folk vil strømme til Faaborg for at bosætte sig, hvis vi realiserer hans ideer om åbning af Sundrenden og indretning af Tulipbygningen til Kantine Faaborg, hvor ildsjæle skaber eksempelvis gadekøkkener, madskoler og torvehal i et miljø, der kan tiltrække relaterede brancher og investorer. Desuden skal direktørboligen på slagterigrunden omdannes til sundhedshus.

Jeg tror ikke på, at disse initiativer i sig selv tiltrækker tilflyttere. Al erfaring siger mig, at det vigtigste for folk, når de vælger ny adresse, er, at dagligdagen fungerer. Det vil sige, at infrastruktur, vuggestuer, dagpleje, børnehaver, skoler, fritids- og sportsfaciliteter, samt indkøbsmuligheder er inden for fornuftig afstand. Det skal være i orden, for at folk vil komme. I øvrigt er det i mellemtiden fastslået, at direktørboligen er alt for lille til at rumme et sundhedshus. Så det forslag fik ikke lang levetid.

Hvis mine kolleger vil interessere sig mere for at gøre noget for de borgere, der allerede bor her, og mindre for at tiltrække nye borgere, er jeg med i budgetforliget – ellers ikke.

Mit Midtfyn

En stribe engagerede midtfynboer skiftes til at skrive klummen "Mit Midtfyn".

Denne uges skribent er 74-årige Søren Clemmensen, der er kommunalbestyrelsesmedlem for Det Konservative Folkeparti i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Søren Clemmensen er uddannet civiløkonom i 1970 og har været administrerende direktør for Lactosan A/S fra 1979-2004. Han er nu pensionist.

Han har været gift med Ulla siden 1965 og har to børn og to børnebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Marked i Dømmestrup

Midtfyns Posten

Spion-thriller i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Spil petanque på Midtfyn

Midtfyns Posten

Caféquiz på Gluds Café

Annonce