Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: En demokratisk (kirkelig) festdag

Simon Jylov, sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne.
Annonce

Jeg ved ikke hvor mange af jer kære læsere, der havde set, at der i den forgangne uge har været afholdt valg?

Måske nogle havde set det, og måske nogen ligefrem deltog, men for manges vedkommende var det nok ikke et valg, man lagde mærke til. Når vi har folketingsvalg eller valg til kommunalbestyrelsen, så er der ofte et meget stort fokus på det – ikke mindst fra medierne og fra kandidaternes side, med de mange billeder i lygtepæle.

Men dette valg var anderledes. Her transmitterede Danmarks Radio ikke live, og Ulla Terkelsen stod ikke med et af hendes enorme tørklæder og rapporterede live. Nej det hele foregik mere eller mindre i stilhed og mere eller mindre ubemærket.

Men faktisk var der tale om et ganske stort valg, og lige nu sidder den utålmodige læser nok og tænker ”hvorfor skriver han nu ikke bare, hvilket valg der er tale om” eller ”Det kan da kun være et valg, netop en sognepræst vil henvise til”, og her er der ikke tale om valget ved døbefonten, men menighedsrådsvalget 2020.


Men dette valg var anderledes. Her transmitterede Danmarks Radio ikke live, og Ulla Terkelsen stod ikke med et af hendes enorme tørklæder og rapporterede live.

Simon Jylov, sognepræst


Tirsdag d. 15. september var der landet over menighedsrådsvalg, dog med nogle få undtagelser. Stort set hele landet skulle sammensætte nye menighedsråd, og stort set hele landet havde forberedt sig længe. De danske menighedsråd havde nemlig fået ny valglov, hvilket betød at noget var anderledes og noget var nyt, men i det store hele lignede det sig selv.

Valget blev afholdt som valgforsamlinger, hvor medlemmerne kunne mødes og her sammensætte det nye menighedsråd. En smuk og demokratisk aften, hvor der blev talt, debatteret en smule (hos os dog mest om formen), og slutteligt blev et nyt hold på 11medlemmer fra Espe, Vantinge og Hillerslev valgt. Nogle fortsatte, og nogle nye kom ind. Det var ganske udramatisk og fredeligt og stille.

Og hvorfor nu tage noget så stille og fredeligt op, som ikke har været vigtigt nok til, at TV2 gad sende Ulla Terkelsen. Nuvel – der skal meget til før Ulla dukker op, og selvom der ikke var tale om noget højdramatisk, så var der tale om noget vigtigt.

Menighedsrådene er nemlig vigtige for det lokale demokrati, for den lokale udvikling og for livet i by og på land. Menighedsrådene varetager kirkens lokale økonomi og er med til at fastholde noget liv lokalt. Samtidig varetager de kirkebygningerne, som er vores alles fælles nationalarv, og de sikrer rammerne for, at nogle af livets store begivenheder kan finde sted – dåb, konfirmation, vielse og begravelse. Menighedsrådet er så at sige med os fra vugge til grav, om end deres rolle ofte er ved siden af eller bag kulissen.

Min pointe er blot, at nu kommer der nye menighedsråd til. De begynder 1. søndag i advent, da den kirkelige kalender har sin begyndelse der, og derfra har de en valgperiode på 4 år, hvor de skal få lov til at deltage på alle mulige fronter. Så synes man kirken er kedelig, synes man der sker for lidt eller har man gode ideer og forslag, så kom med dem. Menighedsrådet er så tæt på, som det overhoved kan komme.

Jeg vil i hvert fald ønske de nye medlemmer og de der fortsætter, lykke og velsignelse i deres arbejde.

Mit Midtfyn

En stribe engagerede midtfynboer skiftes til at skrive klummen "Mit Midtfyn".

Denne uges skribent er 29-årige Simon Jylov, der er sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce