Annonce
Midtfyns Posten

Klumme: Udligningsreform, budget og politiske forskelligheder

Steffen Jensen, kommunalbestyrelsesmedlem (S) i Faaborg-Midtfyn Kommune.

I forbindelse med budget 2021 har der været talt meget udligningsreform, og det er ikke uden grund. Det er kun tredje gang, at jeg er med til at lægge budget i Faaborg-Midtfyn Kommune (FMK), men det var klart den letteste omgang, da alle væsentlige besparelser stort set blev fejet af bordet. Var der derimod ikke kommet en udligningsreform, kunne det nemt have været det mest triste budgetforlig endnu, da der så skulle skæres virkelig dybt på alle velfærdsområder for at finde besparelser for mere end 45 mio. kr.

Det er ikke kun i FMK, at udligningsreformen er kommet til gavn under budgetforhandlingerne. Jeg har fulgt lidt med i budgetudmeldingerne ikke kun på Fyn, men også blandt de resterende kommuner i landet, her nævner størstedelen udligningsreformen som positiv i forbindelse med deres budgetforlig.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det var for FMK, at vi fik en reform, der udligner nogle af de økonomiske uligheder, der er rige og fattigere kommuner imellem. Udligningsreformen betyder ganske enkelt, at det er blevet lettere at tilbyde et bedre og mere ensartet velfærdsniveau til alle borgere, også til os der bor i Vandkantsdanmark.

Annonce

Man kan kun tage hatten af for den socialdemokratiske regering, der i foråret stod fast og fik gennemført udligningsreformen, selv om coronapandemien pludselig var ved at stikke en kæp i hjulet på processen. Det ville have været den letteste beslutning i hele verden at udskyde udligningsreformen i den situation. Den forrige regering kunne f.eks. ikke løfte opgaven og valgte derfor at udskyde beslutningen om en udligningsreform til efter folketingsvalget.

Den foreslåede udvidelse af børnehuset Symfonien i Nr. Søby blev opgraderet til, at der i stedet bygges et nyt børnehus i Nr. Lyndelse. Arkivfoto: René Johansen

I FMK's 2021-budget er der også aftryk, som kun er mulige pga. de ekstra millioner fra udligningsreformen. Jeg synes, nogle af de vigtigste nedslagpunkter er: Fastholdelse af serviceniveau på kernevelfærden, oprettelse af et udsatteråd, og at den foreslåede udvidelse af børnehuset Symfonien i Nr. Søby blev opgraderet til et nyt børnehus i Nr. Lyndelse i stedet for.

Fra tid til anden er der nogen der påstår, at der ikke er forskel på, om det er Venstre eller Socialdemokratiet, der sidder for bordenden i FMK. I 2015 da Venstre sad for bordenden, blev der lukket otte børnehaver. I den netop indgåede budgetaftale er der derimod rigtig meget fokus på de yngste borgere, da vi etablerer 50 nye vuggestuepladser og 106 nye børnehavepladser. Så lidt forskel er der da.


Det er rigtig positivt, at der nu igen fødes flere børn i FMK. Det passer perfekt ind i vores udviklingsstrategi og målet om at blive 3000 flere borgere i 2030.

Steffen Jensen


Det er rigtig positivt, at der nu igen fødes flere børn i FMK. Det passer perfekt ind i vores udviklingsstrategi og målet om at blive 3000 flere borgere i 2030. Faktisk er der flere elementer i 2021-budgettet, der understøtter begge mål fra udviklingsstrategien, så vi både kan blive flere borgere og mere tilfredse borgere. Det er helt fair, at man er uenig i målene i udviklingsstrategien, men jeg kan blot konstatere, at det er en samlet kommunalbestyrelse, der har underskrevet 2021 budgetforliget, hvilket jeg tolker som en klar opbakning til den retning, der er udstukket af den socialdemokratiske borgmester, der sidder for bordenden.

Mit Midtfyn

En stribe engagerede midtfynboer skiftes til at skrive klummen "Mit Midtfyn".

Denne uges skribent er 41-årige Steffen Jensen, der er kommunalbestyrelsesmedlem for Socialdemokratiet i Faaborg-Midtfyn Kommune og ingeniør, der arbejder med udvikling af styringer til vindmøller hos DEIF A/S.

Han er gift med Thea, og de bor med deres to drenge i Sdr. Nærå.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Bankospil med ænder på spil

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Lyset og glæden: Julekoncert med vokalgruppen MandHatten

Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Især én slags julepynt var et hit: Børn pyntede op til jul i Netto

Midtfyns Posten

Før og nu: Kværndrup Kro har i mange år været et knudepunkt for de vejfarende

Midtfyns Posten

Legeplads til en halv million taget i brug: Friskole har fået ny legeplads

Midtfyns Posten

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Midtfyns Posten

Litteraturens dag for unge på Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

MusikStationen i julehumør

Midtfyns Posten

Smag nogle af kongerigets bedste oste på Egeskov Slot

Midtfyns Posten

Fandt dem på skraldepladsen: Nu juler 200 nisser i historisk vandmølle

Midtfyns Posten

Ugens film: Unge helte og Ghostbusters i Ringe Bio

Midtfyns Posten

Morten savnede julestemning: Traktor udsmykket med masser af lyskæder

Midtfyns Posten

Igen en stor aften for Årslev Musikforening

Midtfyns Posten

Præstens klumme om julekalendere og de rare gentagelser: Glædelig ventetid

Midtfyns Posten

På sporet af julen i Ferritslev Fritidshus

Midtfyns Posten

22 år med cigaretter, øl, blade, slik og spil: Jens ved, hvad kunderne vil have

Midtfyns Posten

Julekoncert med Det Fynske Kammerkor

Midtfyns Posten

Pral af din by: Vi ved godt, at vi er afhængige af hinanden

Midtfyns Posten

Husker du rambuktyveriet for seks år siden: Gummiged smadrede banken

Midtfyns Posten

Rambuktyveriet husker de stadigvæk: Home i Ringe får nyt hjem

Midtfyns Posten

Den kristne, danske familiejul kommer til Ringe Bibliotek

Midtfyns Posten

Klumme: Julegudstjenesten har en særlig plads i de flestes hjerter

Midtfyns Posten

Fernisering på kunstudstillingen Hånd og Ånd

Annonce