Annonce
Midtfyns Posten

Mindeord over Jacob Bang Jensen

Jacob Bang Jensen sammen med sin hustru Käthe. Jacob Bang Jensen blev 88 år. Privatfoto
Annonce

Arkivleder Kirsten Hansen skriver på vegne af Ringe Lokalhistoriske Arkiv mindeord over Jacob Bang Jensen:

Jeg besøgte Jacob og Käthe på Jacobs 88-års fødselsdag i begyndelsen af november måned. Jacob sad med ved kaffebordet og nød brunkagerne. En lille måned efter sov han stille ind i hjemmet i Pederstrup.

Jacob Bang Jensen blev født i Rudkøbing og opvoksede der. Han blev uddannet radiomekaniker på Langeland, og i 1956 blev han ansat ved Post og Telegrafvæsenets radio- og tv-tjeneste. Året efter blev han ansat på TV-stationen i Sdr. Højrup. I 1962 blev han gift med Käthe Lindequist, og de bosatte sig i Pederstrup i Käthes fødehjem.

I slutningen af 1970’erne stod han for oprettelsen af Ringe Lokalhistoriske Arkiv - godt hjulpet af sin hustru, som har været hans tro følger og gode hjælper i alle årene.

Arkivet tog sin begyndelse i Sdr. Højrup Forsamlingshus, men allerede i 1980 rykkede arkivet sammen med biblioteket ind i det tidligere rådhus i Algade 40 i Ringe. De første rum, som arkivet rådede over, var to lokaler på 1. sal, bl.a. det gamle borgmesterkontor.

Der blev samlet mange billeder og arkivalier. Det blev forsvarligt gemt i syrefrie kuverter og æsker, så det kunne bevares for eftertiden. Herudover fulgte registreringen. Først på kartotekskort, siden på EDB, som gør det muligt at finde det frem nu mange år efter.

Jacob har holdt mange foredrag og vist film samt et utal af lysbilleder ude i lokalforeninger i vort område. Han drog også ud med kameraet for at dokumentere store og små begivenheder.

Jacob var kendt og vellidt i arkivverdenen. Han kom i 1980 i bestyrelsen for Sammenslutningen af Lokalarkiver for Fyn, hvor han i en periode var formand. Ved årsmødet 1985 blev han valgt ind i landsforeningens bestyrelse. Det blev til 17 år i alt - heraf som næstformand i et par år og en kort periode som formand.

Jacob havde ikke bil, men benyttede sig i alle årene af regionaltoget, når han skulle til arkivet i Ringe. Det blev til mange ture mellem Pederstrup og Ringe. Jacob var i mere end ti år talsmand for pendlerne på Svendborgbanen.

Jacob gik på efterløn i 1993. Det gav mulighed for at bruge endnu mere tid på hans store interesse - Arkivet. Biblioteksbygningen stod overfor en ombygning. Arkivet blev forflyttet til Guldhøjskolen i en periode på ca. 1 år. Arkivet kunne i april 2004 vende tilbage til Algade 40. Nu i nye lokaler på 2. sal og et stort magasin i kælderen, som nu rummer ca. 1.000 hyldemeter arkivalier.

Jacob var en ildsjæl og har med sin store interesse for lokalhistorien, sit store engagement og ihærdige arbejde været med til at samle materiale fra de 11 sogne som Ringe Kommune bestod af. Vi på Ringe Lokalhistoriske Arkiv vil gøre vores bedste for at løfte denne store arv.

Æret være Jacobs minde.

Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

40-års jubilæum

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce