Annonce
Midtfyns Posten

Niels elsker spejderlivet: Spejderleder samler børnene online for at holde fast i fællesskabet

Niels Andersen, spejderleder i Rethingh-gruppen i Ringe, kan ikke samle sine juniorer til fysiske aktiviteter i øjeblikket. Men så laver han aktiviteter med dem online i stedet. Foto: Hardy Hounsgaard
Niels Andersen har de seneste otte år været spejderleder i Rethingh-gruppen i Ringe, og han sørger for at holde liv i fællesskabet mellem spejderne i denne tid, hvor man ikke må samles.
Annonce

Ringe: Sneen ligger som et tykt tæppe over spejderhyttens matrikel i den sydlige udkant af Ringe. Sallinge Å slynger sig langs med grunden på Svendborgvej 87, hvor Rethingh-gruppen, en afdeling af Det Danske Spejderkorps, holder til.

Bortset fra enkelte dyrespor er spejderhyttens område ubetrådt land, pudret tykt af det hvide drys, der dagen efter kyndelmisse væltede ned fra oven.

Normalt ville der være liv i spejderhytten og på det store udendørs areal, hvor der med bålsted, store rafter og hængekøjer i førstesals højde er alle muligheder for at være beredt og aktiv i naturen.

Spejderne har på et tidspunkt bygget en bro over Sallinge Å, der løber langs med spejdernes grund i den sydlige del af Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard

Men coronaen har sat en stopper for det fysiske spejderliv.

- Det er svært at være spejder, når vi ikke må mødes fysisk. Meget spejderarbejde går ud på at hjælpe hinanden, og det er svært, når vi skal holde to meters afstand, siger Niels Andersen, mens vi går rundt i det vinterhvide landskab, der omkranser spejderhytten.

Han er spejderleder for cirka 12 juniorer, der er i alderen 10-13 år og går i 4.-6. klasse.

Annonce

Brunsvigerbagning

Selv om de ikke kan mødes fysisk, så sørger Niels Andersen og de andre ledere alligevel for, at børnene bevarer fællesskabet om spejderlivet. Det sker som så meget andet i denne tid med online-møder over skærmen.

- Den anden aften lavede vi etminuts-brunsviger. Så havde jeg i forvejen skrevet ud, hvilke ingredienser, de skulle have klar, så vi kunne lave kagerne sammen hver for sig. Og vi har også bundet knob hver for sig foran skærmene, fortæller Niels Andersen.

- Hvis vi ikke gjorde noget, så ville der ikke være nogen spejdere tilbage. Så mister de sammenholdet, lyder skrækscenariet fra spejderlederen.

Der er omkring 50 spejdere i Rethingh-gruppen.

- Der var nok omkring 60 for et år siden. Vi har mistet nogle stykker under coronaen, hvor folk er faldet fra, når der ikke har været så mange aktiviteter, siger Niels Andersen.

Rethingh-gruppen i Ringe er opstået som en sammenlægning mellem en gruppe drenge- og pigespejdere i 2009. På gangene i spejderhytten kan Niels Andersen se tilbage på mange gode minder som en del af Det Danske Spejderkorps. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Natløb med mundbind

I marts sidste år skulle han og de øvrige spejdere i Rethingh-gruppen have været til Norge, men turen til det norske snelandskab blev aflyst i sidste øjeblik på grund af coronaen, der lukkede samfundet og verden ned.

- Det er blevet sværere og sværere at arrangere noget, når man skal leve op til alle de restriktioner. Det er svært at være tophygiejnisk, når man laver mad ude i det fri, påpeger Niels Andersen.

Men det lykkedes trods alt at få gennemført en tur med overnatning sidste år.

- I oktober tog vi til en fabrik i Nyborg, hvor vi lavede natløb med mundbind. Og vi måtte bygge enmandsbivuakker, da alle skulle sove hver for sig med mindst en meters mellemrum, fortæller han.

Niels Andersen

Niels Andersen er 53 år og har siden 1996 boet i Ringe sammen med sin hustru Lone Himmelstrup.

De har tre børn, Rasmus på 20, der bor i Aalborg, og tvillingerne Jakob og Mads på 16 år, der går på efterskole. De har alle tre gået til spejder.

Niels Andersen er vokset op i Nr. Aaby og kom i lære som elektromekaniker. Siden uddannede han sig til ingeniør og har siden 1992 arbejdet på elektronikfirmaet Elcanic, der ligger på Gørtlervej i Ringe. For et par år siden blev han medejer af firmaet, der har seks ansatte.

Niels Andersen har tidligere været gruppeleder i Rethingh-gruppen, der er en afdeling af Det Danske Spejderkorps, og siden 2013 har han været en af lederne for juniorerne.

Niels Andersen gik selv til spejder som dreng, men han stoppede, da han kom i lære som elektromekaniker.

Annonce

Samværet er vigtigt

Først da han var midt i sit voksne liv, blev han igen en del af spejderbevægelsen.

- Min ældste dreng, Rasmus, begyndte at gå til spejder, og på et tidspunkt fandt de ud af, at jeg også havde en fortid som spejder, så de spurgte mig, om ikke jeg ville være med i bestyrelsen, da de manglede en. Siden blev jeg også gruppeleder og spejderleder.

Niels Andersen har brændt sit eget navn og dyr på en lille træamulet. Foto: Hardy Hounsgaard

Men det blev for meget med alle de organisatoriske poster.

- Nogle gange kunne jeg være til møder hver aften i løbet af ugen, og det blev for meget, siger Niels Andersen, der er glad for, at han nu kan fokusere på at lave aktiviteter med børnene fra 10-13 år.


Det vigtigste er, at børnene er sammen med nogle voksne, der tager sig tid til at være sammen med dem.

Niels Andersen, spejderleder


- Det vigtigste er, at børnene er sammen med nogle voksne, der tager sig tid til at være sammen med dem. Det er svært at få forældre til at lave sneboldkamp eller slå telt op eller bygge noget med rafter hjemme i haven. Når man er til spejder, har man tid til at være sammen, siger Niels Andersen.

- Vi sørger for at lave noget, der er sjovt. Man gider ikke bruge sin fritid på noget, hvis ingen synes, det er sjovt, påpeger han.

Blå og grønne spejdere

Rethingh-gruppen i Ringe er en del af Det Danske Spejderkorps, også kaldet de blå spejdere. Rethingh-gruppen opstod i 2009 efter en sammenlægning mellem Rovfuglene Ringe og Ringe pigegruppe.

Gruppen har en spejderhytte på Svendborgvej 87 i den sydlige del af Ringe.

Den anden store spejdergruppe i Danmark er KFUM-spejderne, der også kaldes de grønne spejdere.

KFUM-spejderne i Ringe har lokaler i foreningsfløjen på Guldhøj, Floravej 9, Ringe.

Annonce

Fællesskab og udfordringer

Fællesskabet og evnen til at klare sig er noget af det, man lærer som spejder.

- Man får et fællesskab og laver noget, som man ellers ikke ville have lavet. Man lærer at løse problemerne, som de opstår.

- Men vi er ikke alene om at dyrke udelivet. Folkeskolerne og sfo'erne er på vej ind i samme område, så det har vi ikke patent på mere, siger Niels Andersen.

Remedierne er på plads til en tur ud i naturen. Telte i massevis er opmagasineret i et af lokalerne i Rethingh-gruppens spejderhytte i Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard

Niels Andersen er ikke bleg for at give sine juniorspejdere udfordringer. Som når de er på den årlige tur med overnatning til Rethingh-gruppens hytte på Galgebakken i Espe.

- Vi læsser en trækvogn med vores oppakning, og så går vi ad den gamle jernbanesti til Espe. Der går ikke lang tid, når vi er kommet uden for byskiltet i Ringe, før de første af de nye juniorer siger, at de ikke kan gå længere. Men så hanker vi op i dem og forklarer, at det kan de godt, og så går vi de seks kilometer til Espe, fortæller han.

Annonce

Lærer at klare sig selv

Oplevelserne i naturen gør indtryk på folk.

- Selv om de synes, det er hårdt, når de er i det, så siger de bagefter, at det er det bedste, de har oplevet, fortæller spejderlederen.

- Nogle kan godt være bange for at være i skoven, når det er mørkt, og det sker, at nogle får hjemve. Som regel får vi dem beroliget, men det er sket, at vi må ringe efter deres forældre, fortæller han.

- Vi lærer også børn at klare sig selv. Vi har lederkurser helt ned fra 11-12-års-alderen, og som 13-årig kan man blive sendt til kursus på Holmen i København, hvor man selv skal finde ud af at købe en togbillet og komme derover, fortæller han.

Niels Andersen gik selv til spejder som dreng, og efter nogle års pause begyndte han som spejderleder i Rethingh-gruppen for otte år siden. Foto: Hardy Hounsgaard

Niels Andersen er glad for de muligheder, som spejderlivet kan tilbyde børn og unge.

- Det er ikke alle, der er gode til at løbe stærkt eller smashe til en bold eller spille musik. Spejderlivet har plads til dem, der ikke er så sportsinteresserede eller har en tone i livet, men alligevel gerne vil være sammen med andre og lave noget, siger Niels Andersen, der med sin ingeniør-uddannelse kan give eleverne faglige udfordringer i elektronik.

- I ledergruppen har vi blandt andet også en tømrerlærling, en hjemmehjælper og en lærer, så vi har mange forskellige baggrunde, så vi kan lave forskellige aktiviteter, påpeger han.

Foreningslivets helte

Midtfynsposten sætter i en serie fokus på foreningslivets helte. Vi skriver om de frivillige kræfter, der sørger for at skabe gode rammer for børn, unge, voksne og ældre i sportsklubber eller andre foreninger. Det kan være den frivillige leder, instruktør, træner eller altmuligmanden, der altid er klar til at træde til med en hjælpende hånd i foreningslivet.

Kender du en person fra foreningslivet, du synes, vi skal skrive om, er du velkommen til at kontakte os på denne mail: mip-red@fyens.dk eller ringe til journalist Hardy Hounsgaard på telefon 63 45 21 70.

Tidligere bragt i serien:

6. januar: Louise Hofstedt Nielsen, Rolfsted IF.

13. januar: Søren Nielsen, Ringe Boldklub.

20. januar: Helene Jakobsen, Ringe.

27. januar: Troels Stubager, Ringe Svømme-Klub.

3. februar: Anna Bjerring Hansen, Midtfyns Volleyballklub.

Denne elg i masonit, som hænger på væggen i spejderhytten, har Niels Andersen været med til at fremstille. Foto: Hardy Hounsgaard
Spejderleder Niels Andersen ved nogle udendørs hængekøjer, som spejderne i Rethingh-gruppen har lavet. Foto: Hardy Hounsgaard
- Det vigtigste er, at børnene er sammen med nogle voksne, der tager sig tid til at være sammen med dem, siger Niels Andersen, spejderleder i Rethingh-gruppen, Ringe. Foto: Hardy Hounsgaard
Rethingh-gruppens lokaler i Ringe består af to hytter, der er bygget sammen. Oprindelig var det ene for pigespejderne og det andet for drengespejderne. Men siden 2009 har drenge og piger været i samme forening. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Midtfyns Posten

Natkirke i Nazarethkirken

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce