Annonce
Midtsyd

Fremtidssikret

Lis Mikkelsen, forfatter og tidligere folkeskolelærer. Arkivfoto: Ella Warming
Annonce

Det er nemt at spå om fremtiden, men svært at få ret

Når man læser om folk, der i fortiden udtalte sig om fremtiden, er det svært at lade være med at le. Ofte er fremtidsforestillingerne helt ude af trit med, hvad der faktisk skete.

Min mor nåede aldrig at se en mobiltelefon med alt det, den kan. Hun prøvede aldrig en computer og anede ikke, hvad man kunne bruge den til. Havde vi fortalt hende, at fysiske breve ville afløses af noget på en skærm, ville hun havde moret sig glimrende. Havde hun hørt, at man kunne blive undersøgt af lægen ved at sidde hjemme i sin stue, ville hun ikke have troet på det.

Annonce

Inddæm vadehavet

Forleden sad jeg på biblioteket i Åbenrå og læste aviser fra 1969. En af de artikler, jeg bemærkede, var om den daværende trafikminister Ove Guldberg. Han havde det glimrende, fremtidssikrede forslag, at der skulle bygges en dæmning fra nordspidsen af Rømø til tangen ud for Esbjerg. Det ville give en dejlig rolig indsø, hvor man kunne dyrke surfing og lignende, og det ville sætte det urolige vadehav på plads. Naturfolk protesterede, som de altid gør. Grunden var, at der ville komme for mange mennesker til området, hvis det blev turistmål. Og som naturmennesket sagde. "Naturen har ikke godt af for mange mennesker!"

Et andet glimrende forslag fra samme minister var en stor havn på Samsø, hvorfra al færgefart til hele Danmark skulle udgå. Fra Samsø ville man kunne komme til alle havne i landet hurtigt og nemt. Det lød besnærende og fremtidssikret.

Annonce

Ulven kommer

Havde man fortalt 1700-tals danskerne, at ulven om 200 år ville blive genindført - og af mange ville blive set som en stor gevinst - i Danmark, ville de have korset sig. Så tåbeligt kunne vel ingen opføre sig.

Hvad ville man have sagt i 1909, hvor der skulle en mand foran hver bil med et flag, hvis nogle havde nævnt nutidens motorveje og førerløse biler som en mulighed?

Tænk om man i 1920 havde fortalt sønderjyderne, at mange i 2018 sådan set var ligeglade med, om Sønderjylland var tysk eller dansk. Det ville have været utænkeligt.

"Fremtid kan ikke beregnes. Den kan kun vælges" sagde fremtidsforskeren Arne Sørensen. Og det har han ret i. Vi skal bare vælge rigtigt, så vi ikke bliver ofre for fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Sct. Georgs Gildet holdt gildehal

Midtsyd

Gram og omegn samler ind til godt formål

Midtsyd

Gram: Intro-dag på padelbanen

Elbobladet

Din vin kan være sminket med kemi

Midtsyd

Klumme: Bag facaden

Annonce