Annonce
Midtsyd

Klumme: Bag facaden

Joan Emiliussen, skoleleder på Branderup Friskole. Arkivfoto: Thomas Holl
Annonce

Mon ikke der er andre end mig, der har set dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”?

Jeg erindrer ikke, hvornår jeg sidst har haft det dårligt efter noget, jeg har set i TV. Og endnu dårligere har jeg det over, at de involverede instanser prøvede at stoppe de skjulte optagelser. De tålte ikke dagens lys!

I dokumentaren følger man 90-årige Else Marie og 90-årige Niels, der bor på hvert sit plejehjem. De skjulte optagelser kom i stand, efter at de pårørende gennem lang tid havde forsøgt at gøre opmærksom på mistrivsel og manglende pleje og omsorg.

De skjulte optagelser er rystende. Man får forståelse for begreber som ”magtanvendelse”, ”overgreb” og ”omsorgssvigt”. Som seer får man et billede af, hvordan velfærdsstaten kan tage sig ud i sin værste forklædning. Det kan næppe være denne velfærdsstat, som andre lande misunder os?

Mit håb er, at disse optagelser er helt enkeltstående tilfælde. Jeg håber og tror, at rigtig mange har en dejlig og tryg alderdom på vores plejecentre, hvor de trives og har det godt. Hvor det er en selvfølge, at mennesker møder mennesker som mennesker, og hvor der omsorg, glæde og værdighed.

Jeg tror, det gør noget ved os som samfund, og det gør noget ved os som mennesker, hvis vi accepterer, at andre har det dårligt. Hvis vi stiltiende finder os i, at andre har det dårligt, er vores medmenneskelighed i fare, og tilliden til samfundet svækkes.

Jeg læste en meget spændende kronik i Jyllands-Posten: ”Tag et opgør med velfærdsstaten”. I artiklen beskrives forskellen på at have en velfærdsstat eller et velfærdssamfund. Artiklen har nogle gode bud på, hvad der kan ligge bag mangel på velfærd på vores forskellige institutioner: Om plejecentre står der: ”På plejecentret kan man have indtryk af, at alene tilbuddet om en plejebolig er velfærd i velfærdsstatens optik. Men i velfærdssamfundets optik handler velfærden om den hverdag, som vedkommende har på institutionen”.

Så udsendelsen ”Plejehjemmene bag facaden” har i hvert fald givet mig anledning til at fundere over, om vores samfund styres mere af økonomi, normeringer, antal kvadratmeter og resultater af tilsyn, end at samfundet og velfærdet styres af medmenneskelighed og omsorg.

”Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste” (C.S. Lewis).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

ABC Lavpris i Gram delte gaver ud

Midtsyd

Nu er Camino Frøs Herred færdig

Midtsyd

Gram: Små landmænd blev godt kørende

Midtsyd

Klumme: Fortiden, nutiden og fremtiden

Midtsyd

Karting bliver nyt linjefag på VGIE

Midtsyd

Klumme: Hvem har du rost denne uge?

Midtsyd

Foredrag aflyst

Midtsyd

Ny udstilling i Kultur- og Musikhuset

Annonce