Annonce
Midtsyd

Klumme: Farjokes!

Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent. Arkivfoto

”Hvad sagde koen, da den satte sig ind i taxaen? – Køer!” Eller Hvorfor gå over for grønt, når man kan blive kørt over for rødt?”

Ha ha ha ha, fede farjokes er helt klart noget af det sjoveste!

Forleden faldt jeg over en artikel i en af de gode weekendaviser og læste, at farjokes, onkelhumor og gammelmands vitser er en vigtig del af de unges dannelse. Det var ikke bare en artikel, men det var en artikel, som er lavet ud fra videnskabelige undersøgelser, og det viser sig, at der er flere, der har forsket i denne form for humor.

Annonce

Tror I lige jeg blev stolt og glad? I mange år har mine børn vendt øjne, flygtet eller direkte kommenteret, at det er plat humor eller dårlig stil, at fortælle den ene farjoke efter den anden. Men nu er det dokumenteret, farjokes er et nødvendigt onde, det er et vigtigt dannelsesaspekt i de unges opvækst. Fik I den´, børn!!

Min far var fantastisk til farjokes - han er mit ”farjokes”-forbillede. Han underholdt med et utal af jokes til familiekomsammener og ved andre festlige lejligheder. Det var pinligt og var bestemt ikke noget, vi børn altid syntes var det fedeste – dengang. I dag hvor jeg er blevet ældre og er blevet både far og onkel, samt grænsen til at være en moden mand, er mit syn totalt ændret. En holdning jeg sikkert mere eller mindre er tvunget til at have, for som før skrevet, er det mig, der i dag er den pinlige. Nu er det mig der sidder der i familiens skød og vælter den ene ”fantastiske” farjoke af efter den anden. Derfor, og uden at min børn rigtig ved det, bliver det ad åre deres tur til at sidde med den ret og pligt, at fyre farjokes af og være pinlig. Livets gang.


Min far var fantastisk til farjokes - han er mit ”farjokes”-forbillede. Han underholdt med et utal af jokes til familiekomsammener og ved andre festlige lejligheder. Det var pinligt og var bestemt ikke noget, vi børn altid syntes var det fedeste – dengang.


Forskerne skriver: ”Mænd er ofte mere frembrusende, selvhævdende og aggressive end kvinder. Det kommer til udtryk i den måde, de leger. Fædre er vildere, de presser deres børn mere og går helt til grænsen. På den måde lærer børnene impulskontrol og at mærke, hvor deres grænse går”

Her er der et par andre ekspert kommentar der underbygger teorien om de gode farjokes. ”Når vi mænd i det moderne samfund gør vores teenagerbørn flove med platte vitser, som: ”Hvad gør Spiderman, når han har drukket sin kaffe? Han æder koppen”, kan det være et resultat af samme personlighedstræk, som fik vores forfædre på Savannen til at lege vildt med deres afkom. Når børnene udsættes for fædres platte jokes, lærer de at håndtere pinlighed. Det kan være en vigtig lektie, når man nærmer sig puberteten. Fædres drilleri kan tænkes at udfylde den funktion, at det træner børnene i at stå ved deres autentiske jeg, på trods af et socialt pres udefra”

Med de gode teorier og egen erfaring, mener jeg, at fædres platte humor kan ses som en form for drilleri eller grænsesøgende leg, som kan tænkes at have den funktion der presser børnenes grænser for, hvad der er pinligt.

Farjokes kan af nogen betegnes som platte, men platte vittigheder kan være med til at binde grupper sammen. Måske er det en test til at se, om nogen i familien eller omgangskredsen er for højt på strå. Plat humor handler for mig om, at man ved at sige noget, som er lidt lavt rent intellektuelt eller moralsk, tryktester, om der er nogle i gruppen, der prøver at hæve sig over andre og gøre sig overlegne. Måske kan vi med plat humor afprøve, om folk er villige til at følge med os, eller om de er blevet ‘for fine’ til at grine. Hvis folk ikke længere kan grine af det platte, kunne det tyde på, at ‘de tror, at de er bedre eller klogere end os.

Mine børn er kloge, så de ved godt, at det er en rigtig god ide at grine af mine farjokes. Hvor svært kan det være?

Annonce
Annonce
Midtsyd

Ugens klumme: De hjemlige tests

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Klumme: Farjokes!

Annonce