Annonce
Midtsyd

Klumme: Fortiden, nutiden og fremtiden

Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent. Privatfoto
Annonce

Man siger, at man skal lære af fortiden, forstå nutiden for at tegne fremtiden. Vi er blevet supergode til at lægge planer, lave strategier og sikre os med pensioner og opsparinger til fremtiden.

Hvad skal vi lave næste sommer, er et helt normalt spørgsmål. Det er selvfølgelig svært at vide i denne corona tid, men det kan være en konstant stræben efter det, der ligger foran os – fremtiden. En stræben, der får os til at fokusere på noget, vi endnu ikke har og ikke ved, om vi får. Tænk, hvis jeg vinder i Lotto, for så vil fremtiden være reddet.

Når unge allerede i grundskolens mellemste trin bliver stressede over, hvordan de skal klare deres eksamener i gymnasiet, så er man for mig at se alt for meget fokuseret på fremtiden. Jeg har ikke noget imod, at man har sat sig nogle mål, og at man vil dygtiggøre sig. Det skal man.

Når vi kigger den anden vej, tilbage i tiden, så kommer jeg meget tit til at tænke på min gode, gamle far. Han blev født i 1926 på et lille husmandssted og i en kæmpe børneflok. Han var under krigen en ung mand på 14-19 år. Jeg elskede at høre hans historier fra dengang, og i de sidste år, han levede, fik jeg spurgt ind til det liv, han og familien levede dengang, det fik jeg mange gode historier ud af.

Jeg stillede enkle spørgsmål: ”Hvad fik I at spise?”, ”gik I sultne i seng?”, ”hvordan kom I rundt i landet?” og lignende spørgsmål. Når svarene kom, var det altid med konkrete fortællinger og faktuelle forklaringer.

Min far var ikke en mand med lange og forherligende fortællinger. Det, jeg i min eftertænksomhed stadig sætter stor pris på i svarene, var den ydmyge fortælling og en stolthed over, at de på trods af svære tider og til tider fattige vilkår havde et godt liv.

Jeg fornemmer, at de formåede at leve i nuet og det på trods af, at ikke corona, men krigen herskede i hele verden, og at fremtiden bestemt ikke var til at forudsige. Dengang snakkede man ikke om, hvor og hvordan man skulle holde ferie næste sommer. Jeg fornemmede, at man levede for at finde det gode liv, her og nu.

Man skulle mene, at det lige nu burde være svært at være et ungt menneske mellem 14 og 19 år eller for den sags skyld at være menneske, der lever med en verdensomspændende krise. Jeg tror altid, det har været udfordrende at være et ungt menneske mellem 14 og 18. Jeg fornemmer også, at flere mennesker, unge som ældre, tænker mindre på næste års sommerferie eller er i tvivl om kommende forkromede strategier, da det jo er svært at planlægge i en usikker corona-fremtid.

Det gode er, at flere tænker samfundssind og menneskesind, som for mig er begreber, der indeholder ydmyghed og fokusering på det, der sker nu. At leve i nuet.

Hvornår er det bedste tidspunkt til at … er et spørgsmål, vi ofte bliver stillet, enten af os selv eller vores medmennesker. For mig vil svaret være NU. Svaret skal selvfølgelig begrundes i den vidensbank, man har, det er fortiden, og med en kalkulering på hvad det betyder fremadrettet, altså fremtiden.

Hvor svært kan det være, vi lever i nutiden, så derfor kan det enkle og bedste svar på, hvornår … være et NU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Midtsyd

Nye medlemmer i Rotary Toftlund

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Teater i Toftlund: "Det ensomme hjerte"

Midtsyd

Agerskov Brændevinslaug aflyser til messe

Midtsyd

Ny højskole på vej til Gram

Midtsyd

Refleksløbet kommer til Gram

Midtsyd

Klumme: Grøn omstilling

Midtsyd

Historien om Tiset udkommer i bogform

Midtsyd

Bevtoft Hallen udsætter jubilæumsfest

Midtsyd

Klumme: Spot ikke barnet

Annonce