Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Midtsyd

Klumme: Hvad er et menneske?

Klummeskribent Lars Kristensen. Privatfoto
Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent.

Hvad er et menneske?

Ganske enkelt beskrevet, er det kød og blod sat sammen på en bestemt måde. Eller det er molekyler der har nogen ret komplicerede sammensætninger, så det bliver hår, hud, hjerne eller…… måske ganske enkelt. Molekylerne er sat sammen på (næsten) samme måde som en chimpanse, en hund eller en regnorm.

Men hvad er det så der kendetegner et menneske? I julen læste jeg Svend Brinkmanns bog, ”Hvad er et menneske”, og det er, hvad denne klumme er inspireret af, og frit fra eget hjerte, bygget videre på.

Annonce

Vi kan som menneskevæsen være umenneskelige. Både negativt og positivt ment. Enten som en ond bandit eller et overmenneske, der kan springe højere end alle andre. Kan en hund være uhundsk, eller kan en regnorm være uregnormsk?? Nej det kan de nok ikke, og måske er det det, der gør os til mennesker. At vi kan være umenneskelig.

Menneskets hjerne er den største i dyreverdenen i forhold til vores kropsstørrelse. Jeg tror på, at det, der sker i hjernen, er det, der gør os til mennesker. At vi kan tænke kompliceret.

Der er for mig nogen ligheder mellem dyr og menneskehjerner. Begge har brug for tryghed og at have et socialt netværk, vi kan føle frygt og være bange, og vi kan være glade og vise glæde. Måske der er flere ligheder.

Hvad er det der så gør, at vi skiller os ud som menneskerace? Hvad er et menneske?

Det at vi kan skabe en kultur, vil være et bud fra mig. Kultur er det vi ”dyrker” sammen, det er dannelse og forståelsen for, at vi kan være forskellige. Vi kan skabe kultur, være sammen som mennesker og sammen skabe de rammer, der passer hos os, eller lave dem om, så de passer til andre et andet sted. Mennesker kan skabe kultur sammen.

Tillid og ansvarlighed er de værdier jeg sætter stor pris på i dansk kultur. At vi stoler på hinanden og vi kan have tillid til staten og det offentlige er for mig stærke værdier. Netop de værdier er udfordret i mange kulturer rundt om i verden. Tillid og ansvarlighed er vigtige værdier for mig, og jeg tror, at andre stærke værdier, som frihed, tryghed, omsorg og respekt er med til at forme os som mennesker.

Tillid og ansvarlighed er de værdier jeg sætter stor pris på i dansk kultur. At vi stoler på hinanden og vi kan have tillid til staten og det offentlige er for mig stærke værdier.

De syv dødssynder fra den kristne kultur er for mig på linje med samvittighed og skam, som er to menneskelig egenskaber, hvor vi reflekterer over vores handlinger. Jeg går ikke ind for at vi skal dyrke skam og dårlig samvittighed - det kan blive for mørkt og kedeligt.

Moral, etik og vejen til bedre samvittighed er ofte en af mine fortællinger til eleverne på skolen. Altid i en retning, hvor jeg ser på den lyse side af livet, med anerkendelse og en stærk tro på hinanden, hvor vi alle bærer en del af vores medmenneskers liv på skuldrene.

At vi kan skabe stærke forpligtigende fællesskaber med tillid og ansvarlighed, er for mig at være et menneske.

Hvor svært kan det være?

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Forsommerture med Cyklistforbundet

Annonce
Kultur

Tønder Unge Film Festival 2022

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen holdt fest for hele verden

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Guldregn over Slagter Lampe: Fik 16 ud af 16 mulige medaljer for sine pølser

Ugeavisen Haderslev

Rikke Thomsens sange bliver til teaterforestilling

Midtsyd

Bregnbjergskolen modtager 2.800 kr. af skolemælkslegatet

Midtsyd

Efter otte år er det snart slut: Helbredsmæssige årsager lukker dametøjsbutik

Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Jesus på Gram Slot

Midtsyd

Seksårige Villads opdagede en brand og reddede huset: – Der er ild inde i vinduet!

Midtsyd

Pins'Mærken er endelig tilbage - og der er nyheder på programmet

Midtsyd

Klumme: Har vi glemt påske-glæden?

Annonce