Annonce
Midtsyd

Klumme: Venskaber

Klummeskribent Maren Lotte Otte. Privatfoto
Maren Lotte Otte fra Lobbers Refugie i Fole er ugens klummeskribent.

Jeg havde engang en lærer i psykologi som sagde, af vi mennesker er som universet. En hel masse elementer, som flyder rundt mellem hinanden. Du kan være uheldig og støde på et sort hul. En der med sin blotte tilstedeværelse kan sprede så meget negativ energi, at du selv bliver sur og gal.

Heldigvis er der flere stjerner. Mennesker der for en stund skinner på din vej. Sådan en stjerne mødte jeg selv engang imellem, da jeg var studerende. Når hun smilende og med vindblæst hår stod på bussen, bredte der sig en dejlig, let og lys stemning. Det er 25 år siden og jeg kan stadig huske både hendes udseende og udstråling, trods jeg aldrig talte med hende. Hun bragte helt naturligt lys og glæde med sig.

En netop overstået vandretur i eget selskab fik mig til at tænke over venskaber. Hvor mange forskellige slags vi har af dem, og hvad de betyder for os.

Annonce

Nogle er så heldige at have et livslangt venskab, som har strakt sig fra barndom, gennem ungdom og familieliv og helt til alderdom. At have en person, som man har kendt hele sit liv, én der kender til dine opture og nedture. Én som alle dage har været der og som kender dig på godt og ondt. Det burde være allemandseje og er helt uvurderligt.

Umiddelbart tænker jeg, at mange venskaber er en form for interessefællesskab. Det kan være gode kollegaer fra arbejdet, forældre til dine børns venner, læseklubben, strikkeklubben eller idrætsforeningen. På et givent tidspunkt har vi nogle ting til fælles, vi falder godt i hak og har nogle fantastiske timer sammen. Den dag ens børn ikke går i skole sammen mere, eller man er stoppet i løbeklubben, har man måske egentlig ikke så meget til fælles mere, men det har været givende og hyggeligt mens det varede.

Desværre løber vi også nogle gange ind i de dårlige venskaber. Venskaber som ødelægger og dræner. Er man havnet i et venskab, der fuldstændigt tømmer dig for energi, så er det bare med at komme væk. Det er nemmere sagt end gjort, men der er kun én selv til at tage beslutningen.

Mon nogen af os, kan sige os fri fra, at have haft venskaber for egen vindings skyld? Venskaber som vi har plejet, fordi det i sidste ende, har givet os en fordel?

Venskaber på tværs af generationer er smukt. Gammel visdom blandet med ung letsindighed. Udveksling af historier fra svundne tider og ungdommens lynhurtige teknologi.

Venskaber på tværs af generationer er smukt. Gammel visdom blandet med ung letsindighed. Udveksling af historier fra svundne tider og ungdommens lynhurtige teknologi.

Soulmates

En sjælden slags er soulmates eller tvillingsjæle. Findes de? Ja, jeg tror det. Tænk at møde et menneske, hvor man kan sænke alle parader, smide masken og glemme filtret. De kan se direkte ind i dig, og det gør ikke noget, for der er en sjælden fred og samhørighed. Møder du dette helt specielle venskab, så husk at nyde det, om det varer i fem minutter, fem år eller hele livet.

En af mine favoritter er Camino venskaber. Hvis man har vandret alene på Caminoen i Spanien, vil man vide, at man lynhurtigt får nogle meget dybe og alvorlige samtaler med andre pilgrimme. De fleste åbner sig på en helt anden måde, end man ville gøre hjemme. Måske, fordi mange går turen af en årsag og har brug for at få vendt, eller tænkt, over deres problemer. Når en problemstilling bliver diskuteret med forskellige nationaliteter, får man et helt nyt syn på sagen. Man mødes, man diskuterer og man lytter, men yderst sjældent har man mere kontakt, når man tager afsked. Derfor kan man tale frit og åbent. Et kort, men ofte dybt venskab.

Der findes utallige slags venskaber og jeg har selv mange forskellige. Hvilket der trækkes på, kommer ofte an på den givne situation.

En ting skal man blot huske: Venskaber kommer ikke af sig selv. De skal plejes begge veje, ellers går de ud. Som en blomst uden vand.

Annonce
Kultur

Tønder Unge Film Festival 2022

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen holdt fest for hele verden

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen modtager 2.800 kr. af skolemælkslegatet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Indbrudstyve brød ind i kemirum: Slap afsted med tyvekoster for op mod 900.000 kroner

Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Midtsyd

Per Nielsen spiller sammen med lokalt kor: Gram Sognekors 30 års jubilæum fejres med koncert

Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Klumme: Den kære ungdom

Ugeavisen Haderslev

Forårskoncert med Vojenskoret

Annonce